Style

Parfumierul Sonia Constant călătoreşte pentru că altfel nu poate trăi. Din bagajul ei nu lipsesc niciodată Leica şi dispozitivul care îi încapsulează aromele cele mai interesante peste care are norocul să dea

26 sep 2019 859 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Sonia Constant călătoreşte pentru că altfel nu poate trăi. Deşi originară din Franţa, a avut deja revelaţia că aparţine Asiei, în trup şi spirit, şi a stabilit că nu ar ezita nicio clipă să se mute pe continentul care găzduieşte Ţara Soarelui-Răsare, deşi şi Africa i-a intrat direct la inimă. Din bagajul ei de călătorie, nu lipseşte niciodată Leica - partenerul fidel care îi colecţionează amintirile, dar nici head space-ul - dispozitivul care îi încapsulează aromele cele mai interesante peste care are norocul să dea în peregrinările sale de-a lungul şi de-a latul lumii.

Înainte de „microbul“ călătoriilor, a prins-o însă „microbul“ pasiunii pentru arome, o dependenţă pe care a alimentat-o încă de acum 20 de ani, când a început să urmeze cursurile ISIPCA (Institut Supérieur International du Parfum, de la Cosmétique et de l’Aromatique alimentaire) din Paris, una dintre cele mai prestigioase şcoli din domeniul parfumeriei, al cosmeticelor şi al aromelor de tot felul. Printre absolvenţi, se numără şi Francis Kurkdjian, un nume iconic în lumea parfumurilor, o lume care se mulează perfect pe gusturile purtătorului.

Paşii profesionali au purtat-o pe Sonia Constant către Givaudan - producătorul elveţian de parfumuri şi cosmetice, însă de-a lungul timpului şi-a pus semnătura pe arome vândute sub branduri care nu mai au nevoie de prezentare - Burberry, Oscar de la Renta, Guerlain sau Fragonard. De doi ani, în paralel cu Givaudan, Sonia Constant gestionează propriul brand de parfumuri -

Ella K, iar povestea din spatele acestuia e ca o oglindă pusă în faţa creatoarei.

„Numele este inspirat de la cel al unei călătoare celebre, Ella Maillart, cu care am simţit că mă identific. Toate călătoriile ei erau făcute ca să se descopere pe sine, adică exact ceea ce îmi place şi mie să fac. Particula «K» vine de la forma pe care o are silueta unei libelule atunci când zboară“, explică Sonia Constant.

Născută în 1903, Ella Maillart a fost o aventurieră din Elveţia, care şi-a transpus călătoriile în scris şi în fotografii, fiind astăzi recunoscută ca unul dintre ultimii călători de profesie care au explorat Asia înainte ca acest continent să suscite o adevărată fascinaţie pentru lumea modernă, Asia devenind un trend în rândul celor care vor doar să bifeze noi destinaţii. Una dintre cele mai cunoscute cărţi ale ei este „Forbidden Journey: From Peking to Kashmir“, care spune povestea călătoriei sale prin vasta Chină, până la destinaţie, regiunea Kashmir din colorata Indie. Ella Maillart a călătorit de asemenea în Rusia, Persia, Caucaz şi Asia Centrală, în vremuri în care frontierele nu erau la fel de uşor de trecut ca astăzi.

Replicând pasiunea Ellei Maillart, Sonia Constant a găsit o nouă formă în care să-şi transpună impresiile fiecărui nou loc explorat, aşa că azi călătoriile ei se văd în opt sticle de parfum, cărora urmează să li se alăture în curând alte două.

„Fiecare sticluţă spune povestea uneia dintre călătoriile mele şi felul în care m-am simţit eu în ţara respectivă. Am mereu alături de mine Leica (brand de camere foto - n. red.) pentru a capta imagini, dar şi un head space care conservă mirosuri“, povesteşte Sonia Constant.

Concret, head space-ul arată ca un mic glob în care, odată aşezată o floare de pildă, aroma este păstrată pentru aproximativ două zile. Aşa că, nu de puţine ori, Sonia a trimis aceste dispozitive prin curier la Paris, pentru ca specialiştii din laboratorul ei de parfumuri să decripteze aromele pe care să le folosească ulterior ca ingredient în noi licori parfumate.

În plus, tot printre haine şi alte kituri de călătorie se strecoară mereu o agendă, martoră a tuturor senzaţiilor pe care le aduce o nouă destinaţie, unde Sonia îşi notează orice ar putea s-o ajute mai târziu în conceperea unei noi arome.

„La întoarcere, ideile gravitează la fel ca planetele în mintea mea. Cel mai frumos este când îşi găsesc legătura dintre ele şi totul se aşază, devine clar şi exact aşa cum mi-am dorit.“

Lansarea brandului propriu, Ella K, a adus pe piaţă deodată şapte parfumuri - fiecare inspirat de o altă experienţă. În România, parfumurile Ella K se găsesc în magazinul Madison - absolute beauty din Bucureşti. Brumes de Khao-Sok, de exemplu - numele unui parc natural din sudul Thailandei - spune, în note de crin, chiparos şi gardenie, povestea unei nopţi petrecute în junglă. Pentru că fiecare parfum semnat de Sonia Constant vine însoţit de o poveste, la propriu, scrisă de Sylvan Drecourt. În plus, fiecare cutie de parfum este completată cu o ilustraţie care evocă originile licorii, ilustraţie semnată de Senjiro Nakata, un artist japonez din Kyoto.

În aceeaşi notă, Pluie sur Ha Long este transpunerea zilelor ploioase petrecute în nord-vestul Vietnamului, în golful numit Ha Long, sub egida notelor de lotus, rubarbă, magnolie şi mosc. Orientalul Lettre de Pushkar emană aromele condimentelor din India, purtând pecetea scorţişoarei înţepă­toare, a şofranului, a nucşoarei, învăluite în oud, patchouli şi vetiver, iar Mémoire de Daisen-In, cea mai proaspătă aromă sub bran­dul Ella K, evocă trandafirii din Japonia.

„Crearea unui parfum se desfăşoară şi durează diferit de la unul la altul. La ultimul parfum, spre exemplu, am lucrat zece ani. Simt că e gata atunci când parfumul transmite ceea ce aveam eu în minte de la început. Vreau ca, la final, licoarea să genereze o amintire, să transmită o emoţie“, spune Sonia Constant.

Biroul ei de acasă este un haos, după cum îl descrie ea, pentru că, pe el stau împrăştiate toate creaţiile ei de până acum, dar şi cele în lucru, aşa că niciodată nu ştii ce surpriză poţi avea adulmecând una din sticluţele găsite acolo. Pregătirea în industria parfumeriei a învăţat-o că, în acest univers al moleculelor ameţitoare, este obligatorie armonia dintre talent şi educaţie, la fel cum nu există nici Yin fără Yang sau invers. Niciun ingredient nu e exclus din ecuaţie, pentru că, în funcţie de creaţie, orice element îşi poate găsi locul lui care să le potenţeze pe celelalte. Cel mai versatil este, în viziunea Soniei Constant, moscul, pe care l-a introdus - mai mult sau mai puţin discret - în toate creaţiile ei de până acum. Îşi va găsi probabil locul şi în următoarele două parfumuri, aflate acum „la dospit“ în laboratorul Soniei.

„Vor fi două parfumuri inspirate din Botswana, unde am fost anul trecut, dar din două zone diferite. Vor fi două experienţe distincte, cu stări şi trăiri deosebite, marcate în special de florile pe care le-am descoperit acolo.“ De altfel, alături de Namibia, Botswana este una dintre destinaţiile care au copleşit-o cel mai mult până acum. Din Namibia îşi aminteşte şi acum senzaţia permanentă de „wow“ pe care a avut-o în safari şi sclipirea din ochi în faţa bijuteriilor care mai de care mai neobişnuite. A fost, pentru ea, „un alt fel de paradis“, cum îl descrie pe scurt, fără să stea prea mult pe gânduri.

Sonia Constant s-a gândit că, dacă ar fi nevoită să aleagă, s-ar muta în Asia, unde a simţit că filosofia vieţii e cel mai aproape de cea cu care se identifică ea. O pasionează însă deopotrivă şi Africa, unde încă mai are multe de văzut.

Următoarea călătorie e stabilită deja: va fi în Tanzania şi va fi în decembrie, iar cât timp îşi face documentarea, Sonia Constant se gândeşte deja şi la ce surse de inspiraţie ar putea găsi pentru un nou parfum.

Companionul permanent de explorare este soţul ei, iar în ultimii ani li s-au alăturat şi cei doi copii ai lor, în care au ales să sădească de bunăvoie şi de devreme „microbul“ care lor le-a deschis lumea în faţa ochilor. Pe lista lor de călătorii, la rubrica „dorinţe“, stă acum Patagonia, o regiune din sudul Americii de Sud, împărţită între Chile şi Argentina, care include munţii Anzi.

„Când am început să călătoresc, nu mă gândeam neapărat să aleg destinaţiile în funcţie de aromele pe care le pot găsi acolo. Cu timpul însă, am început să mă gândesc şi la asta, să-mi imaginez, dacă merg în India, ce condimente voi putea mirosi şi folosi apoi într-un parfum.“

Dacă nu ar fi fost parfumier, s-a imaginat fiind designer de modă, o altă direcţie în care se simte atrasă şi care o împlineşte. A practicat şi baletul o perioadă, ceea ce ar fi putut s-o ducă spre o altă nişă. Dar în mod cert nu ar abandona vreodată călătoritul, mai ales că, deşi până la cei 41 de ani pe care îi are a văzut deja o bună parte a lumii, tot mai are atâtea de explorat.