Style

Omul care a făcut din Apple un succes masiv. Nu e Steve Jobs

12 mai 2012 6704 afişări de Andrei Cîrchelan
Din aceeaşi categorie

Co-fondatorii Apple Steve Jobs şi Steve Wozniak sunt cei consideraţi în general responsabili de succesul companiei, însă Wozniak menţionează că de multe ori se uită despre o a treia persoană, căreia i se datorează de fapt succesul companiei, potrivit Business Insider.

„Mike Markkula a fost de fapt omul, singura persoană, care a făcut din Apple o companie de succes,” a spus Wozniak recent în timpul unui discurs pe care îl ţinea în Australia.

Markkula, alături de Steve Jobs în poză, a fost una din persoanele cheie la începuturile Apple. El a finanţat compania cu 250.000 dolari, l-a convins pe Wozniak să lucreze la Apple în loc de HP şi chiar a scris o parte din softul folosit de unul dintre primele computere produse de Apple. Acestea, însă, nu sunt meritele pentru care l-a creditat Wozniak pe Markkula în timpul discursului. Potrivit lui Wozniak, Markkula a schimbat fundamental strategia de business a companiei.

„A transformat-o dintr-o companie bazată pe inginerie într-o companie bazată pe marketing,” a spus el.

Biografia lui Steve Jobs, scrisă de Walter Isaacson, confirmă că Markkula a proiectat ghidul de marketing pentru companie, denumit „The Apple Marketing Philosophy”, şi care descria ce trebuie făcut în concurenţa pentru clienţi şi construirea brandului. Potrivit lui Wozniak, acest ghid a avut cea mai puternică influenţă asupra a ceea ce este Apple astăzi.