Style

O carte scrisă acum două secole se numără pe lista de lectură obligatorie a tuturor liderilor chinezi

18 nov 2012 452 afişări de Cătălina Butan
Din aceeaşi categorie
O carte scrisă acum două secole se numără pe lista de lectură obligatorie a tuturor liderilor chinezi

Viitorul premier al Chinei, Li Keqiang şi-a îndemnat toţi colegii să citească "Vechiul regim şi Revoluţia" de Alexis de Tocqueville, scrie Financial Times, citat de Business Insider.

Publicată în 1856, "Vechiul regim şi Revoluţia" este este una dintre primele cărţi istorice care analizează vechiul regim din Franţa şi revoluţia care a dus la schimbarea lui. Mulţi economişti văd această carte ca un avertisment pentru China.

De Tocqueville dădea vina pe clasa burgheză şi pe nobilime, care stârneau invidie şi dispreţ în rândul populaţiei franceze pentru izbucnirea revoluţiei.

Cartea este tot mai populară în rândul liderilor chinezi pe măsură ce aceştia sunt tot mai îngrijoraţi de o posibilă contra revoluţie, consideră Peter Hartcher, redactor al cotidianului australian Sydney Morning Herald. Cu toate acestea cartea nu poate oferi sfaturi atât de bune pentru situaţia actuală din China.

În China are loc cea de-a cincea tranziţie de conducători de după revoluţia din 1949. Xi Jiping a fost desemnat secretar general al Partidului Comunist (PCC) şi va prelua postul mai mult simbolic de preşedinte al Republicii Populare Chineze de la Hu Jintao în luna martie 2013.

Politicienii chinezi trebuie să facă faţă însă criticilor care creionează colapsul unei economii ce creşte peste limitele sustenabilităţii şi unei nelinişti sociale tot mai evidente.

Imaginea partidului a fost pătată recent de un articol publicat în New York Times potrivit căruia premierul chinez Wen Jiabao, care face paradă de originile sale modeste, ar avea, în realitate, o avere ascunsă care se ridică la 2,7 mld. dolari. Problema corupţiei este parte a unui subiect mai larg de discuţie în China legat de inegalitatea veniturilor şi decalajul tot mai mare dintre băgaţi şi săraci, de participarea populaţiei la guvernare şi rolul partidului într-o eră în care informaţia circulă mai lejer şi poate scăpa cenzurii.