Style

Numai lapte şi miere

25 nov 2010 116 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

După gastronomie, cosmeticele sunt următoarele cele mai populare produse bio. Produsele de întreţinere ecologice au raftul lor rezervat aproape în fiecare magazin bio care s-a deschis în Bucureşti, iar oferta este şi mai bogată pe site-urile online.

"Piaţa produselor bio din România este încă la în­ceput. Pe de altă parte, trendul este unul ascen­dent, la fel şi interesul consumatorilor", spune Alma Rusu, managing partner la MioBio, unul dintre primele magazine de profil bio din capitală.

La MioBio se găsesc săpunuri naturale din ulei de migdală şi ulei de măsline realizate în Provence, creme bio de la Susanne Kaufmann (215 lei) şi uleiuri relaxante de levănţică de la Weleda (59 lei).

"Un corp sănătos se întreţine cel mai bine cu produse naturale: extracte din plante, uleiuri pe bază de seminţe, ape florale şi uleiurile esenţiale derivate tot din plante etc. Ingredientele sintetice pot avea aceleaşi efecte estetice, dar conţin foarte mulţi compuşi nocivi şi nu oferă beneficiile terapeutice adiţionale pe care le oferă compuşii din plante: vitamine, antioxi­danţi, minerale", mai spune Rusu. Şi con­cept store-ul Iqonique Class Studio, deschis recent în capitală, a adus printre produsele sale diverse şi cosmetice de la Côté Bastide, o marcă tradiţional franţuzească, originară din Provence. Gama de produse, de la gel de duş şi sare de baie până la parfum de cameră şi lumânări parfu­mate, este realizată din ingre­diente naturale ce amintesc de câmpuri de levănţică şi de traiul idilic din sudul Franţei. Un săpun Peche de Vigne costă 50 de lei, sarea de baie este 172 de lei, iar crema de corp Ambre costă 160 de lei.

De la tablouri provensale din nou pe mealeaguri mioritice - în România se fabrică săpunurile naturale Galador. Săpunurile care pot fi cumpărate de pe site-ul sideris.ro, alături de alte cosmetice organice româneşti şi străine, sunt realizate manual din uleiuri şi extracte vegetale, fără nicio grăsime de provenienţă animală. Produsele sunt realizate printr-un procedeu la rece care păstrează toate proprietăţile terapeutice ale ingredientelor vegetale. Iar reţeta românească are în fomulă doar ingrediente din natură ca suc de morcovi, miere, lapte sau găl­benele.

Roxana Mucenic, reprezentant BioBeauty, un alt distribuitor de cosmetice bio, spune că, deşi în plină dezvoltare, piaţa este totuşi afectată şi de criză. "Am intrat pe piaţă la începutul lui 2009 şi iniţial afacerea a mers bine. Acum întâmpinăm câteva probleme din cauza crizei financiare, în sensul că oamenii cumpără mai multe produse basic cum ar fi loţiunea demachiantă sau crema de faţă, şi mai puţin produse ca spray revigo­rant pentru faţă, de exemplu. Nu ştiu dacă în următorii 10 ani produsele bio vor detrona cosmeticele tradiţionale, dar clientul nostru este un om educat, cu venituri medii şi peste medii şi înţelege diferenţa", spune Roxana Mucenic.

BioBeauty distribuie în maga­zinul Pukka Food din Bucureşti şi în plafare din toată ţara produse de la brandurile Balm Balm din Marea Britanie sau Cattier din Franţa. Un balsam de buze de la Balm Balm costă aproximativ 15 lei, în timp ce o cremă antirid Cattier e aproximativ 75 de lei.