Style

Must have pe final de sezon: Care este elementul strălucitor care nu trebuie să lipsească din nicio ţinută în această vară. Galerie Foto

04 aug 2016 1709 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Nu tot ce străluceşte este aur. Pot fi doar paietele colorate care accesorizează o rochie potrivită pentru petrecerea din această seară. Sau pot fi licurici sau marea într-o zi cu soare strălucitor. Dar să ne întoarcem la paiete, aceste mici creaturi strălucitoare care şi-au făcut o nouă intrare triumfală pe podiumurile de modă ale colecţiilor de vară din acest an.

Gucci, Lanvin, Marc Jacobs, Roberto Cavalli şi Saint Laurent sunt doar câteva dintre casele de modă care au dedicat o ade­vărat odă paietelor în colecţiile de primăvară-vară, unde rochii de toate lungimile au fost împodobite cu paiete argintii, aurii sau chiar colorate în nuanţele curcubeului. Unii, mai îndrăzneţi, au asortat şi pantofii, care au fost la fel de strălucitori, însă în tonuri diferite. Alţii, cum este cazul casei Saint Laurent, au ales să combine rochiile de seară cu cizme de cauciuc pentru un look contrastant unde diadamele stau la loc de cinste şi unde haina de blană nu lipseşte din peisaj deşi temperatura din termometre a ajuns la cote alarmante. Moda a testat deja toate limitele, de la lenjerie purtată pe deasupra la rochii purtate de bărbaţi şi de la nuditate la blană vara. Totuşi paietele au rămas unul dintre subiectele ei preferate pe care le aduce din nou în prim plan. De altfel, paietele sunt prezente an de an, sezon de sezon pe podiumurile marilor case de modă, sub o formă sau alta, pe rochii, încălţări sau, de ce nu, peste tot. Avantajul lor este că pot transforma o ţinută comună, într-una extraordinară. Îţi iau ochii, iar designerii ştiu asta. Şi ei nu sunt singurii. Istoria i-a învăţat şi pe ei.

Istoria paietelor merge mult în timp, până în 2500 î.e.n., când locuitorii din valea Indusului le foloseau pentru a-şi decora hainele sau obiectele de mobilier. De atunci, aceste mici  „bijuterii“ decorative au traversat războaie, dictaturi, perioade prospere şi mai puţin prospere, şi au rezistat, transmise „moştenire“ din generaţie în generaţie până astăzi când creaţiile marilor designeri sunt uneori parcă incomplete fără ele.

La Gucci paietele sunt colorate, la fel ca întreaga colecţie de altfel, o explozie de culori îndrăzneţe şi vii, în tonuri de verde, roz sau auriu. Şi ţinutele care nu sunt împodobite cu paiete au o strălucire a materialelor care dă hainelor un efect similar şi îi imprimă un aer de vară. La polul opus, casa Lanvin a mers pe contraste care se atrag, pe mult negru şi argintiu, cu doar câteva accente de roşu sângeriu. Deşi mai sobră, cu mai puţină piele la vedere, colecţia casei este fel de senzuală, şi asta şi datorită paietelor. Strălucierea emană sex appeal. Iar când vine vorba de senzualitate şi paiete, un nume nu putea clar se lipsească de pe listă, Roberto Cavalli. Casa de modă italiană este cunoscută deja pentru creaţiile sale feminime, îndrăzneţe, pregătite special pentru petrecere.

Dacă până nu de mult strălucirea era apanajul nopţii, al petrecerilor şi cocktailurilor de după lăsarea întunericului, paietele sunt astăzi „răsfăţatele“ modei şi pot fi văzute în plină zi, luându-se la întrecere cu soarele pentru a vedea care străluceşte mai tare. Cu sau fără soare, în întuneric sau în plină zi, acestea îţi iau ochii. Rochiile nici nu mai au nevoie de decolteu pentru a ieşi în evidenţă, însă puţină senzualitate nu a strică niciodată. Nici puţină strălucire.