Style

Mulţi dintre cei care au respectat cu sfinţenie regulile de igienă s-au trezit că mâinile lor sunt într-adevăr fără urmă de microb, dar şi fără urmă de hidratare. Aşa că, în paralel cu soluţii pentru dezinfectare, producătorii de cosmetice au mai găsit o nişă - cea a cremelor pentru mâini

16 iun 2020 7804 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Dezinfectanţi, spirt, soluţii de curăţare de toate felurile, săpunuri care mai de care mai războinice în lupta cu microbii şi, în timp, şi cu pielea catifelată. Toate au fost la modă în această perioadă! Mulţi dintre cei care au respectat cu sfinţenie regulile de igienă odată ce primii colţi ai coronavirusului au apărut la orizont s-au trezit într-o zi că mâinile lor sunt într-adevăr fără urmă de microb, dar şi fără urmă de hidratare. Aşa că, în paralel cu soluţii pentru dezinfectare, producătorii de cosmetice au mai găsit o nişă intens accesată de cumpărători - cea a cremelor pentru mâini.

Pentru a înţelege mai bine rolul creme­lor pentru mâini, am discutat cu specialiştii din industrie. Demersul editorial al După Afaceri Premium este susţinut de Farmec, cel mai mare producător local de cosmetice.

Farmec, cel mai mare producător local de cosmetice, este unul dintre cei care au creat creme prietenoase cu pielea fină, ajunsă în această perioadă aproape la „terapie intensivă“. „În portofoliul Farmec, avem şase creme pentru mâini sub gamele Gerovital Classic, Gerovital Luxury şi Farmec, dar şi crema Doina, pentru utilizare universală, pe tot corpul. Fiindcă în contextul crizei provocate de noul coronavirus a crescut semnificativ cererea de creme de mâini, am dezvoltat un nou produs, o nouă cremă cu glicerină. Cu o concentraţie de 24% glicerină, crema din gama Farmec protejează pielea şi îi conferă un grad ridicat de emoliere şi hidratare“, spun reprezentanţii Farmec.

Despre glicerină, studiile din laborator arată că protejează pielea împotriva deshidratării, mai ales sub imperiul dezinfectanţilor. Dincolo de creme, glicerina este elementul-cheie şi în dezin­fec­tanţii pe care Farmec a început

să-i producă, tot ca răspuns la cererea generată de pandemie. Aşa că, atunci când nu suntem acasă sau la serviciu, unde ne putem spăla oricât de des este nevoie cu apă şi săpun, dezinfectanţii şi cremele cu glicerină pot să facă minuni. Săpunurile antibacteriene şi uleiurile vegetale din creme sunt şi ele aşi în mânecă.

„Pentru o bună hidratare, sunt necesare creme cu conţinut de grăsimi şi uleiuri naturale minerale care să refacă protecţia naturală a pielii şi să menţină rezervele ei de apă. Cele mai utilizate sunt uleiurile naturale de soia, măsline, argan, avocado, untul de cacao, untul de shea, ceara de albine, lanolina, precum şi uleiul mineral şi chiar vaselina“, mai spun oficialii Farmec.

Pielea uscată trădează un deficit de lipide şi de apă, astfel că reacţionează mai puternic la factori agresori, precum spălările repetate cu substanţe detergente, frig sau razele soarelui, fiind predispusă la dermatite.

„Vitaminele A, E, F şi provitamina B5 au un aport benefic la refacerea pielii deteriorate de diferiţi factori. Sunt necesari de asemenea agenţi de hidratare activi, capabili să menţină la suprafaţa pielii o cantitate cât mai mare de apă, care protejează epiderma ca un film. Din această grupă, sunt cunoscute glicerina, ureea, acidul hialuronic, extracte naturale din plante - aloe, bambus, orhidee, castraveţi - mierea, extractele marine.“

Uleiurile vegetale, amintite mai sus, sunt elementul-cheie şi în produsele cosmetice Panseea, o marcă locală creată de antreprenoarea Carmen Zaiu. Ea concepuse de mai multă vreme o cremă realizată special pentru mâini uscate şi cu tendinţe alergice, de tipul dermatitei, iar acum aceasta a ajuns în prim-plan.

„Este foarte important să se menţină pielea mâinilor în permanenţă emoliată, suplă şi elastică. Noi am inclus crema de mâini Atingerea Zânei în pachete cu preţuri speciale, pachete care conţin produse de bază pentru îngrijirea tenului, precum cremă de faţă, demachiant sau serum“, spune Carmen Zaiu.

Atingerea Zânei este un mix de glicerină, ulei de susan, ulei de ricin, unt de shea, ulei esenţial de fenicul, toate cu multe beneficii pentru pielea mâinilor. Folosite ca atare, nu au aceleaşi efecte pe care le pot genera în combinaţie. Uleiul de susan, de pildă, este un ulei foarte gras şi unsuros, dificil de folosit în forma lui brută. Într-o emulsie care conţine şi apă însă şi în care Carmen Zaiu foloseşte un emulsifiant cu mare grad de penetrabilitate a pielii, lucrurile se schimbă, iar rezultatele sunt... wow!

„Vânzarea de cremă de mâini Atingerea Zânei a fost mai mare decât de obicei (în perioada de respectare strictă a normelor de igienă - n. red.). La fel a crescut însă şi cererea de cremă de corp, ulei de păr, dar şi de serum antirid. Femeile vor să se îngrijească, să se menţină în formă, în ciuda timpurilor grele. Sperăm că va veni o zi când, fără griji, ne vom întoarce în societate, vom interacţiona cu ceilalţi şi am vrea să arătăm cât mai bine în acel moment“, mai spune fondatoarea Panseea.

Ea recomandă o emoliere permanentă cu crema de mâini, de multe ori pe parcursul unei zile, mai ales atunci când mâinile stau mult timp în apă, pentru spălatul vaselor de exemplu, o activitate care a devenit mult mai frecventă de când #workfromhome este o regulă, iar #cookathome o obişnuinţă. Şi seara, înainte de culcare, mâinile îşi cer drepturile, iar crema e bine să stea pe noptieră, mai ales că ingredientele pot să lucreze mai mult pe timpul nopţii.

La fel de utilă ca uleiurile vegetale când vine vorba de hidratarea mâinilor este apa termală. Avène, brand din portofoliul grupului MagnaPharm, are în componenţă exact acest ingredient-minune.

„În ultimele două luni, cerin­ţele pentru creme de mâini au crescut semnificativ faţă de aceleaşi perioade ale anilor trecuţi. Chiar dacă emolierea şi hidratarea mâinilor se fac în orice sezon, vârful este de obicei iarna, când frigul contribuie la uscarea şi deshidratarea pielii“, spune Diana Jora, brand manager pentru Eau Thermale Avène.

Contextul sanitar din această primăvară a schimbat însă paradigma, iar sezonalitatea nu a mai fost cea care a dictat. Atenţia a migrat către cremele de mâini, dar şi, mai nou, către cele de faţă, în condiţiile în care a devenit obligatorie purtarea măştii în spaţiile închise.

„Pe lângă apa termală, care este ideală pentru pielea sensibilă, hipersensibilă, alergică sau iritată, colegii noştri cercetători din laboratoarele din Franţa au descoperit, analizat şi introdus în produsele noastre alte ingrediente, precum sucralfat sau CĂ Restore, care repară şi hidratează atât straturile superioare, cât şi pe cele din profunzimea pielii.“

În vremuri în care spălatul pe mâini şi purtarea de măşti şi, ocazional, de mănuşi sunt obligatorii, hidratarea mâinilor a devenit mai mult decât o replică din reclame.

Dacia Plant este, pe lângă Farmec şi Panseea, un alt brand românesc care a formulat reţete de creme cu efecte preţioase în această perioadă.

„Avem trei creme ce pot ajuta mâinile în funcţie de problemele apărute, respectiv crema de gălbenele - potrivită pentru hidratare şi pentru cicatrizarea rănilor, crema de tuia - care ajută la ameliorarea problemelor epidermei şi la ameliorarea simptomelor infecţiilor fungice, precum şi crema de iritaţii - care poate fi folosită cu succes pentru toate tipurile de iritaţii ale pielii, de la arsuri solare uşoare la alergii cutanate“, spune Claudia Burghelea, director de marketing la Dacia Plant.

Acestea au fost, de altfel, cele mai vândute creme sub brandul Dacia Plant în ultimele săptămâni. Compania a creat şi un gel igienizant de mâini în această perioadă, care are în componenţă aloe vera şi vitamina E, cu acelaşi scop: să menţină pielea cât mai hidratată.

Ce ştim clar este că dezinfectantul face casă bună cu crema de mâini în orice situaţie, şi dacă tot auzim peste tot că o nouă normalitate ne bate uşă, ar fi bine să o aşteptăm, la rândul nostru, cu noi reguli de îngrijire.

Diana Jora, brand manager pentru Eau Thermale Avène: „În ultimele două luni, cerinţele pentru creme de mâini au crescut semnificativ faţă de aceleaşi perioade ale anilor trecuţi. Chiar dacă emolierea şi hidratarea mâinilor se fac în orice sezon, vârful este de obicei iarna, când frigul contribuie la uscarea şi deshidratarea pielii.“