Style

Maraton de weekend

09 iun 2011 403 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Este un weekend bun pentru a redescoperi oraşul şi a ieşi din rutină. Nu trebuie să fii neapărat interesat de arte vizuale sau vreun aventurier urban, ci doar să faci un exerciţiu de imaginaţie şi să încerci postura de turist în propriul oraş.

Noaptea Galeriilor se află la cea de-a cincea ediţie şi a pregătit anul acesta un traseu interesant nu numai din punctul de vedere al artiştilor expuşi, ci şi ca di­ver­sitate a spaţiilor. Pentru partea industrială a Bucureş­tiului anul acesta puteţi vizita Atelierul în Tranziţie organizat de artistul Francisc Chiuariu într-o fabrică dezafectată de pe strada dr. Louis Pasteur 1 sau Atelierul de Producţie, pe Splaiul Unirii 160.

Bucureştiul interbelic stă ascuns în Galeria Anca Poteraşu, care e amenajată într-un han de început de secol 20 de pe Strada Plantelor 56 şi în spaţiul de expunere al Galeriei 418 de pe Intrarea Armaşului 12.

După o plimbare mai lungă vă puteţi opri la un pahar de vin în grădina intimă a galeriei Anaid de pe Strada Sloboziei 31, la Atelier 030202, pe strada Sfânta Vineri 11 sau chiar în subsolul cafenelei Van Gogh, la cramă. Iar după miezul nopţii aventuraţi-vă şi în underground-ul Capitalei, în catacombele Universităţii de Arte, pe Griviţa 28.

După agitaţia de vineri seară weekendul continuă cu evenimentele de la Street Delivery. Proiectul şi-a propus şi la a şasea ediţie să transforme o parte centrală a Capitalei într-un adevărat playground. Astfel, începând cu strada Arthur Verona, bucureştenii vor putea parcurge un traseu cultural pietonal ce va face legătura directă între Grădina Icoanei şi Parcul Cişmigiu, înlesnind astfel traversarea oraşului pe axa est-vest. Scopul proiectului este de a convinge autorităţile române să participe la crearea unei promenade înverzite pentru bucureşteni.

La cea de-a şasea ediţie a Street Delivery au fost înscrise peste 300 de proiecte culturale din domenii diferite, de la arte, arhitectură, urbanism, ecologie, film la mâncare sănătoasă, muzică, sport, jocuri pentru copii, ateliere. Aşadar în weekend se vor auzi în centru, în loc de claxoane, trupe de muzică precum Ghostpoet, SubCarpaţi şi veteranul muzicii electro italiene Alexander Robotnick, pentru a enumera trei dintre artiştii care vor urca pe scena Street Delivery din apropierea Grădinii Icoanei.

Iar peste tot, între Romană şi Universitate, vor fi standuri cu bunătăţuri, sucuri bio, obiecte hand made, ateliere de creaţie şi multe alte motive de-a ieşi din casă. Anul trecut 21.000 de oameni au ieşit pe stradă pentru Street Delivery, iar anul acesta e de aşteptat ca numărul acestora să crească.

Tot în weekendul acesta începe şi festCO - Festivalul Comediei Româneşti, care are ca scop promovarea dramaturgiei româneşti şi a celor mai bune spectacole ce au la bază texte de comedie românească.

Festivalul a fost înfiinţat în 2003 la iniţiativa directorului Teatrului de Comedie actorul George Mihăiţă, iar anul acesta a ajuns la cea de-a opta ediţie. Spec­tacolele, printre care clasicele "O scrisoare Pier­dută" şi "Ţiganiada", dar şi improvizaţii contem­po­rane, vor avea loc la Teatrul de Comedie, Teatrul de Revistă Constantin Tănase, Odeon, dar şi în locuri alternative precum cafe bar La Comedie şi Clubul Ţăranului.