Style

Gilles Thevenin despre parfumurile Mariei Antoaneta

03 apr 2013 705 afişări de Roxana Pricop
Din aceeaşi categorie

Când Gilles Thevenin, fostul director de creaţie al Guerlain, a cumpărat în 1998 longeviva casă de parfumuri Lubin ştia că are în faţă misiunea deloc uşoară de a păstra vie o istorie începută în urmă cu peste două secole, în timpul Revoluţiei franceze. Pe atunci, însăşi regina Maria Antoaneta  purta la încheieturile sale delicate unul din parfumurile create de Pierre-François Lubin.  Ce nu ştia însă Thevenin era că avea să descopere cartea cu formulele originale şi magice ale lui Lubin, pe care acum o foloseşte drept sursă de inspiraţie pentru a reorchestra în versiuni moderne tradiţia casei.

Într-un interviu acordat DA Premium, Gilles Thevenin, proprietarul casei Lubin, vorbeşte despre provocările moderne din industria parfumeriei de nişă şi despre ce arome ar avea azi un parfum purtat în urmă cu două secole de regii Franţei.

DA Premium: Cu o istorie de peste două sute de ani, am putea spune ca parfumurile Lubin au supravieţuit multor încercări ale timpului. Care sunt însă provocările cărora trebuie să le faceţi faţă astăzi?

Gilles Thevenin: Una dintre provocări este legată de faptul că ingredientele naturale folosite pentru crearea parfumurilor devin tot mai rare. Ambra, de exemplu, folosită decenii de-a rândul aproape că nu mai e de găsit. Marile grupuri producătoare de parfum nu mai folosesc ingrediente atât de sofisticate, iar furnizorii de ingrediente de calitate sunt tot mai rari, astfel că pentru noi, producătorii de nişă, găsirea unei esenţe de calitate este o adevărată provocare. O dificultate în plus vine şi din partea Comisiei Europene care are în plan să reducă lista de ingredinte naturale ce pot fi folosite de industria de parfumuri motivând că unele dintre acestea pot cauza alergii. Astfel ne-am trezit că urmează fie interzisă folosirea unor ingrediente indispensabile, precum esenţa de lămâie şi a celei de trandafir. Este revoltător şi încerc să îmi fac auzit punctul de vedere la Bruxelles.

 

DA Premium: Lubin este o casă de lux. Ce dă valoare unui parfum de lux? Preţul, ingredientele?

Gilles Thevenin: Procesul de creaţie cred că este cel care dă valoare unui parfum într-o industrie în care a-l copia pe celălalt a devenit o obişnuiţă. Noi încercăm să creăm note şi acorduri noi. La Lubin, durează între 16 şi 20 de luni, uneori chiar doi ani, până desăvârşim o aromă, timp în care facem zeci de încercări pentru a ajusta cât mai precis esenţa. De fiecare dată când creăm un nou parfum, trebuie să îi acordăm timp să se maturizeze, la fel ca vinul. Ştim la ce rezultate vrem să ajungem, însă trebuie să aşteptăm să vedem dacă noua aromă se ridică la nivelul aşteptărilor, dacă nu, atunci trebuie să începem de la capăt. Pentru noul parfum Akkad am lucrat doi ani şi jumătate, a fost una dintre cele mai grele creaţii, însă mi-am dorit foarte mult să avem acest parfum cu esenţă de ambră.

 

DA Premium: Aveţi cartea cu formulele originale folosite de parfumierul Pierre-François Lubin, fondatorul casei, în secolul al XIX-lea. Cât de mult vă inspiraţi din formulele originale?

Gilles Thevenin: Pornim destul de des de la cartea de formule a lui Pierre-François Lubin, însă doar ca sursă de inspiraţie nu ca bază reală de creaţie. De exemplu parfumul Black Jade a fost inspirat din reţeta unui parfum vechi, denumit Bouquet de la Reine pe care l-a purtat regina Maria Antoaneta. Nu am fi putut reproduce cu exactitate formula acelui parfum pentru că ingredientele necesare fie sunt interzise, fie nu se mai gă­sesc. Ingrediente precum moscul, o substan­ţă produsă de cerbi, care în trecut era fo­losită din abundenţă, nu mai poate fi folosită astăzi în parfumerie, astfel că majoritatea esen­ţelor pe bază de mosc folosite acum sunt sintetice, create în laborator. Mai mult, atunci când încercăm să producem un parfum în baza unei reţete vechi de peste două sute de ani, descoperim că acel parfum nu poate fi purtat fie pentru că este prea puternic, fie că este prea animalic.

DA Premium: Care sunt atunci sursele de inspiraţie pentru parfumurile casei Lubin?

Gilles Thevenin: Cărţile, călătoriile şi oamenii sunt cei care mă înspiră. Discut cu cei doi parfumieri ai mei, Thomas Fontaine şi Delphine Thierry, pentru ca mai apoi una sau două idei să se concretizeze într-un parfum. De exemplu, noul parfum Akkad face parte din familia unor parfumuri tradi­ţionale, orientale, pe bază de ambră. Par­fumul vorbeşte despre Mesopotamia, despre o istorie de acum trei mii de ani a unui imperiu decăzut. Când am decis să abordăm această familie de parfumuri, ambrele deja reveniseră  de câţiva ani în centrul atenţiei, însă esenţele de ambră sunt întunecate şi sobre şi nu mi-am dorit ca noul parfum să transmită acest lucru. Mi-am dorit ca aroma de ambră să ia o înfăţişare sexy şi atrăgă­toare în parfumul Akkad, şi am reuşit adăugând note de portocale şi bergamotă.