Style

Fericirea, o boală molipsitoare

19 feb 2011 100 afişări de Descopera
Din aceeaşi categorie
Fericirea, o boală molipsitoare

Te simţi fericit ori deprimat? Ţi s-a atras cumva atenţia că în ultima vreme te comporţi cam bizar? Lăsând la o parte eventualele motive "obiective", felul în care te simţi ar putea fi doar consecinţa unei infecţii, sau chiar a unei boli pe care n-ai avut-o în copilărie. Şi dacă multă vreme s-a crezut că sistemul nervos este izolat de sistemul imunitar, acum se pare că nu este deloc aşa, şi că nu numai depresia şi bolile psihice, dar chiar şi fericirea, ar fi cu adevărat "molipsitoare".


În ultimii ani, interacţiunile complexe dintre sistemul imunitar şi sistemul nervos central au fost copios studiate din perspectiva implicării lor în boli precum schizofrenia şi depresia. De altfel, în luna mai a anului trecut, o echipă de cercetători de la Universitatea Utah din Salt Lake City, Statele Unite, demonstra pentru prima oară o legatura de tip cauză-efect între sistemul imunitar şi bolile psihice.

Se ştia că există un raport între ele, dar nimeni încă nu reuşise să stabilească o conexiune directă. În cadrul studiului respectiv, echipa de cercetători vindeca printr-un transplant de maduvă osoasă nişte soareci mutanţi, afectaţi de un sindrom compusiv, care-i făcea să se cureţe obsesiv până le cădea părul şi îşi răneau pielea, la fel cum se întâmplă la oamenii afectaţi de boala numită "tricotilomanie" (smulgerea obsesivă a părului de pe cap). Citiţi mai mult despre fericirea, o boală molipsitoare pe www.descopera.ro