Style

Exista parfumul perfect?

15 iul 2014 211 afişări de Roxana Pricop
Din aceeaşi categorie

Memo este prescurtarea de la memorie. Clara Molloy a creat brandul Memo în 2007, împreună cu soţul ei John. Ea este andaluză, el este irlandez, o întâlnire între cald şi rece care le-a definit originalitatea creaţiilor olfactive. Parfumurile Memo incapsulează amintiri din locuri îndepărtate şi exotice pe care cei doi le-au vizitat: de la boemul Cartier Latin din Paris la bisericile sculptate în piatră din oraşul etiopian Lalibela, la magia purificării din Indonezia.

Într-un interviu acordat DA Premium, Clara Molloy vorbeşte despre călătorii,  de ce gândim mai bine când suntem în mişcare şi despre suvenirurile olfactive aduse înapoi acasă. 

 

De ce ne place să călătorim?

Din cele mai vechi timpuri, omul a fost mânat de o dorinţă puternică de a explora lumea. Călătoriile joacă un rol important pentru modul în care gândim. Călătoriile în diverse locuri din lume aduc o claritate extraordinară gândirii, altfel spus gândim mai bine atunci când călătorim, atunci când suntem în mişcare. Călătoria înseamnă să te desprinzi de ceea ce eşti, să fi dispus să descoperi lucruri noi, să încerci să le înţelegi pentru ca mai apoi să te întorci către sine mai bogat şi purtând în suflet amprenta experienţelor noi şi a locurilor odată străine.
 

Care a fost destinaţia care a lăsat cea mai puternică amprentă olfactivă?

Cred că Lalibela, oraşul sacru situat în nordul Etiopiei, unde sunt mai multe biserici săpate în piatră. A fost una dintre primele destinaţii în care am ajuns. Lalibela este un loc de pelerinaj, departe de lumea civilizată, situat într-o zonă muntoasă. Imaginea acestui loc mi-a rămas puternic imprimată în memorie şi a fost sursa de inspiraţie pentru parfumului Lalibela. Acesta este unul dintre parfumurile mele preferate. L-aş putea compara cu un trandafir misterios şi gotic care te poartă într-o călătorie spirituală. Un alt parfumul pe care îl ador este Inlé, cu note de flori de osmanthus. Aceste flori au mai fost numite măslinul dulce sau măslinul de ceai. Inlé este parfum proaspăt ce îşi are originea din amintirile pe care le am despre lacul Inlé din Burma, sud-estul Asiei.
 

Cum relaţionează clienţii cu parfumurile Memo?

Îmi place să numesc parfumurile Memo o hartă olfactivă a lumii. Parfumurile sunt inspirate din locurile în care eu şi soţul meu am călătorit de-a lungul timpului. Sunt parfumuri în care oamenii se regăsesc chiar dacă nu au ajuns poate în Indonezia, destinaţia care, de exemplu, a fost la baza parfumului Kedu, sau în oraşul spaniol Granada, o altă destinaţie pe care am folosit-o drept sursă de inspiraţie pentru unul dintre parfumurile ce au drept note de bază aromele florale.

Pe de altă parte, amintirile olfactive sunt mai puternice decât amintirile vizuale. Parfumul, aromele au o putere mai mare de a trezi la viaţă amintiri şi emoţii decât imaginile.

Aroma caldă a unei prăjituri proaspăt coapte, parfumul curat al florilor de liliac înflorite primăvara sunt amintiri olfactive pe care le putem construi uşor în minte, chiar dacă noi, oamenii, suntem fiinţe în esenţă vizuale.

 

Există parfumul perfect? Dacă da, care ar fi caracteristicile unui astfel de parfum?

Sper că nu există, pentru că nu îmi place perfecţiunea. Ne plac sau iubim anumite locuri sau persoane pentru că nu sunt perfecte, pentru că sunt diferite prin anumite detalii, în momentul în care acestea devin perfecte ne plictisesc. Putem iubi persoane care nu sunt perfecte pentru că ne putem apropia de ele ştiind că sunt la fel ca noi. Pentru mine, parfumul este un tărâm al libertăţii, mă face să mă simt deconectată de realitate.