Style

Este raliul Bursei pe bune?

09 apr 2009 29 afişări
Din aceeaşi categorie
Este raliul Bursei pe bune?
Cresterile curajoase ale pietei de actiuni, incepute acum o luna, au contaminat si primele zile ale lunii aprilie. Viteza cu care a demarat raliul Bursei ii face insa pe investitori sa se intrebe daca a inceput cu adevarat revenirea sau este doar o alta capcana intinsa de piata „bear".
Luna martie a adus un avans de aproape 30% al principalilor indici bursieri, cu un plus spectaculos de peste 33% al BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, urmat la scurta distanta de BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de companii listate, care a inregistrat un plus de 31% in acelasi interval. „Cresterile din luna martie au fost foarte violente. Exista premise ca acestea sa continue", a spus Razvan Rusu, director de investitii la societatea de administare Aviva Investors.
Nu toti sunt insa de aceasta parere: Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management, este de parere ca „piata de actiuni ramane in continuare sub zodia speculatorilor, fiind marcata de insideri si de informatii care nu circula prin canalele oficiale. Poate din a doua jumatate a anului vom asista la o revenire, cand piata va fi digerat efectele acordului extern". In istoria pietelor bear ( „in scadere"), cum a fost cea din anii 1973-1974 sau cea din anii '30 care a durat aproape un deceniu, au aparut perioade de raliuri bursiere care insa au esuat sa se concretizeze in reveniri. De cele mai multe ori raliul pe o piata bear este exploziv si are o durata scurta de viata.
„Am atins sau nu pragul cel mai de jos?" este una dintre cele mai grele intrebari la care investitorii se straduiesc sa gaseasca raspuns. O serie de indicii i-ar putea ajuta sa afle raspunsul la intrebare: cum evolueaza criza financiara in Statele Unite ale Americii, unde trebuie sa ia in calcul situatia pietei imobiliare americane, a ratei somajului din Statele Unite, pachetele de stimulente si ajutoare din partea statului american care necesita timp pentru a fi „digerate" de investitori.
Mai apoi, investitorii vor trebuie sa se uite la indicatorii macroeconomici ai Romaniei pentru a vedea in ce masura piata locala de actiuni are sanse de revenire.
Unii analisti sunt insa de parere ca revenirea Bursei nu va fi generata de performantele individuale ale unei companii sau economii, ci de revenirea apetitului pentru risc al investitorilor.