Style

Doi antreprenori români trimit tapet, tapiserii, corpuri de iluminat, perne decorative sau tablouri „made in Ro“ în 80 de ţări. Care este brandul transilvănean pe care l-au construit şi care a ajuns în toată lumea?

21 oct 2021 388 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Brandul românesc MINDTHEGAP, care a prins contur acum cinci ani, are o poveste ancorată în Transilvania, după cum spune chiar fondatorul său. Totuşi, când vine vorba de poveşti, contează mai puţin unde sunt amplasate şi mai mult unde sunt citite şi savurate. Aşa că, deşi produsele ce poartă brandul MINDTHEGAP - fie că e vorba de tapet ori tapiserii, fie de corpuri de iluminat, perne decorative sau tablouri - sunt „made in Ro“, contează că ele ajung în 80 de ţări din toată lumea. Şi planurile de dezvoltare nu se opresc aici.

„Lumea ne asociază cu un brand britanic şi este o onoare să fim văzuţi ca un brand străin, mai ales că România este în zona de new business pe harta designului şi a produselor decorative“, spune Ştefan Ormenişan, founder & creative director al MINDTHEGAP.

Totuşi, el adaugă că brandul încearcă să le insufle tuturor clien­ţilor valoarea istorică şi personalitatea Transilvaniei, vorbindu-le despre originalitatea acestui spaţiu multicultural deosebit care a născut atâtea valori unice şi admirabile.

„Sigur, e o asociere ciudată între MINDTHEGAP şi Transil­vania, însă o poveste simplă a făcut ca această combinaţie să fie posibilă.“

Compania care deţine brandul se numeşte Global Art Production, prescurtat GAP, şi de aici a plecat ideea brandului.

„Este un nume uşor recognoscibil, uşor de reţinut şi are legătură cu tot ceea ce facem noi: thinking outside the box.“

Înainte ca brandul să existe, adică acum cinci ani şi ceva, compania Global Art Production  producea deja pentru alte mărci internaţionale, însă private label.

„În acel moment realizam doar tablouri decorative şi exportam în câteva ţări pentru branduri din zona home deco, dar lucram şi cu reţele de DIY (bricolaj - n. red.) fără vreun brand anume.“

Ideea de a lansa pe piaţă MINDTHEGAP a venit ca urmare a deciziei englezilor de a părăsi Europa. Compania producea mult pentru Anglia şi imediat după votul Brexit din 2016 clienţii i-au cerut firmei locale să scadă preţurile cu aproximativ 20%.

„Era un lucru imposibil deoarece aveam deja o marjă mică şi nu aveam cum să intrăm într-o negociere cu 20 de procente.“

Atunci, Ştefan Ormenişan împreună cu partenerul său de business Victor Şerban au luat decizia să renunţe la tot ce înseamnă private label şi să lanseze propriul brand.

„Aveam deja în plan să facem asta, însă Brexitul a fost impulsul propriu-zis.“

La început, MINDTHEGAP însemna doar tapet şi tablouri decorative. Astăzi e vorba despre un concept de amenajare interioară cu o gamă variată de bunuri de la tapet şi tapiserii până la mobilier, corpuri de iluminat, perne decorative, tablouri şi accesorii.

„Am încercat să consolidăm acest business cu tapet an de an, astfel încât astăzi, în continuare, acesta este produsul nostru de bază, motorul companiei. Însă nu ne-am oprit aici şi în fiecare an am încercat să adăugăm câte o gamă nouă de articole home decor.“

Cele mai dificile momente au fost cele de început. A fost extrem de greu pentru brand să pătrundă pe o piaţă matură, cu mărci stabile şi vechi, mai ales venind dintr-o ţară de „lumea a treia“ în ceea ce priveşte designul de interior sau fashion-ul, spune Ştefan.

„România nu există pe această hartă, la fel cum nu există nicio altă ţară din estul Europei.“ Lipsa provocărilor capitalismului în perioada comunistă şi-a pus amprenta destul de dur asupra dezvoltării acestui segment de business şi în general asupra zonei premium, adaugă el.

„Cele mai bune momente au fost acelea când am fost premiaţi la târguri internaţionale de la Londra sau New York şi am fost acceptaţi ca un brand emergent din Transilvania.“

Când vine vorba de MINDTHEGAP, fondatorul spune că activitatea urmăreşte aproape toate etapele pe care le parcurge un brand de fashion, cu excepţia faptului că aceeaşi companie realizează efectiv şi producţia pentru câteva game. Totul începe în zona de creaţie unde se concep colecţiile şi se creionează ideile care mai apoi urmează să fie transformate în bunuri. Urmează etapa de achiziţii care astăzi înseamnă foarte mult în dezvoltarea MINDTHEGAP.

„Imaginaţi-vă că importăm din Italia, Anglia, Spania, Turcia, India şi Uzbekistan produse autentice, realizate cu designurile noastre, iar asta face ca varietatea colecţiilor să fie imensă.“  E vorba despre 300-400 de articole într-o colecţie de lifestyle, plus colecţiile de tapet care adună încă 50-60 de modele.

„Mi-ar fi plăcut să pot face totul în România, însă este aproape imposibil. Totuşi, încercăm să oferim sprijin micilor producători locali şi să le oferim şansa să realizeze obiecte pentru noi.“

Dar, din păcate, acesta este un proces greu şi anevoios pentru că s-a pierdut acea plăcere de a face ceva autentic, original, spune antreprenorul. El oferă şi un exemplu. În această toamnă MINDTHEGAP va lansa prima colecţie de ceramică pentru bucătărie (veselă).

„După două încercări eşuate în România, am reuşit să finalizăm această colecţie în Spania.“ Şi e vorba de o colecţie cu modele inspirate din Transilvania, care ar fi fost firesc să fie fabricată în zona aceasta.

Produsele brandului românesc ajung acum în peste 80 de ţări, fiind vândute în mare parte de reselleri care au magazine offline. Sigur, businessul online contează şi el destul de mult, dar astăzi nu depăşeşte 20% din cifra de afaceri.

Pieţele cele mai importante pentru MINDTHEGAP sunt Marea Britanie şi Statele Unite, urmate de Europa de Vest - Olanda, Franţa, Germania, Austria, Italia sau Spania - dar şi de Japonia şi Australia.

„Având produse premium, de nişă, e destul de greu să vinzi doar online, mai ales când vorbim de bunuri realizate din materiale naturale, pe care clienţii vor să le atingă, să le simtă.“

În ultimul an, pandemia a adus o creştere substanţială în zona de online, clienţii finali preferând să-şi reamenajeze locuinţele unde au petrecut luni de zile în carantină. Însă, redeschiderea magazinelor din high-street a însemnat o creştere a consumului şi, implicit, a comenzilor internaţionale pentru MINDTHEGAP.

Clientul este în mare majoritate feminin, cu vârste între 35 şi 55 de ani, cu studii superioare, pasiuni bine definite şi o cultură generală peste medie. E vorba de oameni educaţi, bine poziţionaţi financiar şi cu hobby-uri alese, explică directorul de creaţie al brandului.

„Nu suntem prezenţi în zona de mass-market şi sunt oarecum fericit că nu trebuie să concep produse decorative pentru acei clienţi care preferă să trăiască în interioare impersonale, reci, cu fronturi de MDF şi mobilier geometric tras la cheie.“

Ştefan Ormenişan spune că i-ar plăcea să vadă bunurile MINDTHEGAP acasă la Roger Waters, Pat Metheny sau Johnny Depp. Sau poate la Eivind Aarset, pe care a avut ocazia să-l cunoască de curând şi a cărui creativitate continuă să îl fascineze şi să îl inspire nemărginit. „Am trecut de acele momente în care eram fascinaţi de ocazia de a vedea produsele noastre în locuri publice importante şi chiar dacă sună oarecum lipsit de modestie, MINDTHEGAP reprezintă deja un trendsetter şi un deschizător de drumuri.“ Spaţii publice cunoscute din întreaga lume, începând cu Transilvania şi continuând cu Osaka, New York, Auckland sau Londra, sunt decorate cu articolele brandului local şi construiesc un puzzle decorativ unic si original, adaugă fondatorul.

„Nu dorim să activăm în zona produselor personalizate. Această piaţă nu dezvoltă branduri de succes. Nu poţi personaliza tapete pentru milioane de clienţi. Este într-adevăr o nişă interesantă, dar nu pentru noi.“

Oamenii, în general, au nevoie de modele, de impulsuri, de direcţii estetice spre care să fie îndrumaţi, iar Ştefan Ormenişan nu crede că articolele personalizate aduc un plus de valoare unor creaţii existente.

Şi totuşi, care au fost cele mai neobişnuite cereri primite până acum? Există potenţiali clienţi care vor să asorteze un anumit tapet inspirat, de exemplu, de lucrări decorative de la palatul Versailles, într-o culoare anume de vopsea lavabilă. „Şi ne cer să personălizăm un tapet din colecţie într-o nuanţă specială.“

Directorul de creaţie al MINDTHEGAP spune că produsele brandului se remarcă deja prin autenticitate. Încă de la început fondatorii au ştiut că trebuie să facă ceva diferit ca să aibă o şansă pe o piaţă matură şi foarte bine dezvoltată.

„Când am lansat prima colecţie, în 2016, ne-am aruncat într-o luptă cu branduri interna­ţionale care există de zeci de ani.“ E vorba despre Ralph Lauren, Designer’s Guild, Cole&Son sau Andrew Martin, branduri care au furnizat produse premium în ultimii 30 de ani şi care sunt trendsetteri în domeniul designului de interior.

„Cum să aducem ceva nou într-o piaţă sufocată? Am regândit oarecum tapetul decorativ.“

E vorba de un tapet cu repetiţie, însă cu designuri puternice, cu motive supradimensionate şi cu personalitate. Nu e vorba de materiale inedite, nu e vorba de combinaţii extraordinare, ci doar de puţină joacă cu estetica.

„Nu trebuie să inventăm ceva nou pentru că nu prea mai avem ce.“ Încercările de a combina materiale noi sau modele extravagante doar pentru a fi diferit, nu funcţionează neapărat. „Sunt adeptul conceptului de reinventare şi de a refolosi ceea ce a funcţionat cândva, într-o altă formă, desigur. Designul bun se naşte atunci când iei ce e e mai bun de la predecesorii tăi şi reformezi.“

Anual, brandul investeşte un milion de euro în colecţii, în tot ce înseamnă creaţie, sampling, stocuri, marketing şi PR. E vorba de două colecţii pe an, fiecare cu un buget de circa 500.000 de euro.

„Sigur, mai sunt şi investiţiile în echipamente de producţie şi resurse umane care fac acest business ca un perpetuum mobile din punct de vedere al sumelor pompate.“

În ceea ce priveşte businessul, compania a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de aproximativ 3 milioane de euro, în uşoară creştere faţă de 2019.

„Pentru 2021 ne-am propus o creştere de un milion de euro şi la cum arată astăzi cifrele, sunt convins că vom reuşi să ne atingem acest obiectiv.“

Ştefan Ormenişan are certitudinea că dacă pandemia nu ar fi existat, discutam astăzi de o prezenţă MINDTHEGAP mult mai importantă în Anglia şi Statele Unite şi de o altă cifră de afaceri. „Însă cum întreaga piaţă a fost afectată, nu pot să nu fiu mulţumit de faptul că şi în plină pandemie şi carantină COVID, am reuşit să avem o creştere cât de mică.“ Ba mai mult, profitul a accelerat considerabil, cu 400%, la 500.000 de euro, datorită creşterii vânzărilor directe către consumatorul final.

„Iniţial, ca să obţinem cotă de piaţă şi să creştem rapid, am preferat să ne concentrăm către clienţii B2B, însă odată cu pandemia am văzut o oportunitate pentru B2C.“

Antreprenorul spune că ultimul an şi jumătate l-a învăţat că o pandemie nu e benefică sub nicio formă şi trebuie să fii veşnic pregătit pentru orice fel de situaţii neprevăzute, dar în ansamblu, pentru MINDTHEGAP pandemia nu a însemnat o dramă, mai degrabă un imbold.

„Îmi amintesc că eram pregătiţi să concediem jumătate din personal, cu toate repercursiunile ce ar fi urmat, însă nu a fost nevoie pentru că, după aproximativ două luni de incertitudine am revenit la ritmul iniţial al comenzilor.“ Compania are un număr mediu de 40 de salariaţi, conform datelor publice.

Viitorul înseamnă însă dezvoltare. Următorul pas important pentru business este o prezenţă directă fie în Anglia, fie în SUA.

„Suntem în proces de tranziţie a vânzărilor online spre firma din Irlanda şi sperăm ca până în martie anul viitor să deschidem primul showroom şi birou în Londra. Este o evoluţie firească.“

În ceea ce priveşte gama de produse, compania va lansa în această toamnă prima colecţie de ceramică şi textile de bucătărie, urmând ca în primăvara anului viitor să iasă pe piaţă cu o nouă colecţie de primăvară/vară care va include noi game, cum ar fi covoarele sau pernele şi accesoriile pentru dormitor.

„Visul nostru este să completăm încet-încet toată gama de produse necesare pentru dotarea unei case şi astfel să creăm un stil de viaţă care să inspire şi în care să se regăsească majoritatea clienţilor noştrii“, completează Ştefan Ormenişan. El e jurnalist de profesie, lucrând în presa locală iniţial, iar apoi în cea naţională. După câţiva ani de jurnalism a decis să ia drumul publicităţii.

„Dar atunci am prins gustul producţiei şi mândria de a realiza ceva palpabil.“

Aşa a început cu o mică firmă de producţie publicitară care în timp a devenit o fabricuţă. Făcea iniţial materiale publicitare şi, pentru plăcerea proprie, încerca să realizeze tablouri pe pânză.

„Cred că am fost printre primii din ţară care am făcut tablouri canvas în serie. Mai apoi am devenit un producător important de astfel de tablouri decorative, făcând export în mai multe ţări din vestul Europei.“

Însă totul se făcea private label, adică sub marca clientului. Compania primea nişte brief-uri/moodboard-uri în baza cărora încerca să realizeze designuri care mai apoi erau imprimate pe pânză de bumbac şi deveneau tablouri.

„La un moment dat mi s-a alăturat în această aventură Victor Şerban, un sociolog cu un pic de apetit pentru risc şi o mare dorinţă de succes.“ A urmat apoi Brexitul şi MINDTHEGAP. Iar restul, restul e istorie.