Style

Din vorbă-n vorbă cu… arhitectul şi designerul de interior Hamid Nicola Katrib: despre artă, ceasuri cu istorie şi călătorii

17 feb 2018 1784 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Hamid Nicola Katrib s-a născut în 1982 la Bacău. Anii formării, cum îi numeşte el, i-a petrecut însă în Liban, alături de familie, unde a studiat la Collège Notre-Dame du Balamand, absolvind apoi Facultatea de Arhitectură de interior din cadrul Académie Libanaise des Beaux-Arts din Beirut.

Despre primul său contact cu designul de interior, arhitectul declara anterior că a venit într-un moment mai puţin fericit, după ce casa familiei a fost refăcută şi redecorată ca urmare a unui incendiu. Acesta a fost însă doar începutul. Şi-a continuat studiile prin masterul în arhitectură de interior obţinut în 2006 la aceeaşi academie, însă între timp el deja debutase ca artist într-o serie de concursuri şcolare şi expoziţii.

Ca arhitect, în timpul şederii sale în Liban s-a ocupat de mai multe proiecte de amenajare, între care palate regale sau case de vacanţă din Arabia Saudită, Iordania şi Qatar, după cum povesteşte chiar el. În România a revenit în 2007 şi şi-a deschis propriul birou de arhitectură şi design interior şi a continuat să lucreze pentru clienţi locali, fie ei manageri, antreprenori sau companii. În paralel cu proiectele de arhitectură şi decoraţiuni din România şi nu numai, Hamid Nicola Katrib îşi găseşte timp pentru pictură, una dintre marile sale pasiuni, alături de călătorii.

 

 

Cartea pe care o citesc acum este…

„Lupta cu îngerul“, autobiografia lui Anthony Quinn.

 

Pasiunea mea este…

ARTA. În toate formele şi manifestările sale, dar mai ales pictura. Anul acesta pregătesc un nou vernisaj de pictură.

 

Destinaţia de vacanţă pe care aş recomanda-o este…

Dacă tot am petrecut ultima vacanţă (Crăciunul şi revelionul) în Thailanda, o recomand ca o destinaţie foarte exotică şi fascinantă, o cultură şi o lume total diferite. Este foarte colorată şi veselă, o destinaţie unde poţi să te relaxezi sau să te aventurezi. Aici am descoperit că oamenii săraci sunt fericiţi şi mulţumiţi de puţinul pe care îl au şi nu trăiesc în stresul că întotdeauna vor mai mult sau şi mai mult.

 

O descoperire recentă din Bucureşti este…

Pentru mine, ultima descoperire în Bucureşti a fost să vizitez într-o tură nocturnă Biblioteca Naţională, cu cele trei corpuri de clădire interconectate, care prezintă poveşti şi timpuri diferite.

 

Un monument, muzeu, clădire care m-a impresionat în călătoriile mele este... 

The „frick collection“ din New York. Este casa unuia dintre cei mai bogaţi oameni din istoria Americii şi un mare colecţionar. Casa este amplasată pe 5th Avenue, lângă Central Park. Clădirea are o arhitectură clasică superbă şi conţine o colecţie impresionantă de picturi ale unor mari maeştri ai artei europene din toate timpurile, iar mobila de epocă este foarte bine conservată.

 

Ceasul pe care îl port la mână este…

un ceas vintage de colecţie din ’72, făcut de primul brand care a inventat ceasurile mecanice. Modelul respectiv este dintr-o colecţie capsulă creată de un designer al anilor ’70, Prinţul François Baschmakoff.

 

Parfumul meu preferat este…

Acqua di Parma.

 

Beau întotdeauna cu plăcere…

un pahar de Sambuca cu gheaţă şi boabe de cafea.

 

Primul lucru pe care îl fac când ajung într-un oraş nou este…

să vizitez muzeele de artă.

 

Cea mai recentă achiziţie exclusivistă este…

un portret de copil cu o pălărie pe cap, semnat de un pictor maghiar.

 

Cea mai recentă realizare…

o reprezintă apariţia unui proiect de amenajare realizat de mine, într-o revistă importantă de profil din Coreea de Sud.

 

Bijuteriile mele preferate sunt... 

ceasurile şi atât!

 

Un artist pe care l-aş colecţiona dacă aş putea este…

Sunt de fapt… Bronzino, Dominique Ingres şi Boldini.

 

Sporturile pe care le practic cu plăcere sunt…

schiul şi înotul în general. Dar dacă putem numi călătoritul un sport, atunci este claaar preferatul meu! :)

 

Un loc de neuitat pe care l-am descoperit în călătoriile mele este... 

satul sau orăşelul Taormina din Sicilia. Mi s-a părut că este ca un tablou viu pe 380 grade.

 

Plăcerea mea vinovată este…

Colecţionez  portrete şi opaline.