Style

Din vorba in vorba cu... Daniel Mocanu: „Mereu mi-a placut sa joc la locul intai”

15 ian 2010 318 afişări
Din aceeaşi categorie
„Mereu mi-a placut sa joc la locul intai”

A terminat Facultatea de Autovehicule Rutiere in anul 1992, iar primul sau job a fost in vanzari. In 1993 a observat schimbarile si dinamica din economia romaneasca si a decis impreuna cu doi parteneri sa infiinteze firma Daas, furnizor de echipamente pentru industria HoReCa si pentru retail. "La 15 noiembrie 1993. In 2009 am implinit 16 ani. Am debutat ca reprezentanti ai aceleiasi companii pentru care lucrasem anterior", isi aminteste Daniel Mocanu.

2002 avea sa fie anul in care cifra de afaceri a firmei, ca dealer al companiei respective, era de 40% din volumul total. "Dupa o perioada, vazand cum se deruleaza lucrurile, oportunitatile pietei si faptul ca firma pe care o reprezentam nu mai putea sa tina, din diverse motive, ritmul anilor '90, am decis sa facem noi singuri importurile", povesteste Mocanu.

Pentru inceput a ales sa reprezinte mai multe firme de top din domeniu. Brandurile cu care lucreaza acum in Romania se afla in primele trei locuri atat la nivel national, cat si european sau mondial. "Ne-am pozitionat de la inceput in segmentul premium si high end. De 6 ani lucram in exclusivitate cu o parte dintre companiile din Ali Group Italia, numarul al doilea pe plan mondial in industria producatorilor de echipamente foodservice (un grup cu 66 de companii). Totodata avem exclusivitate si cu Epta Group (tot numarul al doilea mondial in furnizarea de echipamente frigorifice) in Romania pentru marcile Costan si Bonnet Neve", spune directorul general Daas.

Dupa 2003 compania a avut o crestere semnificativa a cifrei de afaceri. Daca in 2003 avea 3 milioane de euro a continuat cu 6 milioane in 2004, 7 milioane in 2005, 19 milioane in 2007, 20 de milioane in 2008. "Din pacate 2009 a fost un an special. Am fost extrem de optimisti la inceputul anului si am mizat pe o crestere de circa 20% fata de 2008", spune Mocanu. Cu toate ca era criza, avea mai multe acorduri si contracte semnate decat in 2008. Dar o serie de dezvoltatori au stopat proiectele, iar altele au fost amanate pentru o perioada mai mult sau mai putin determinata. Astfel ca a inchis anul cu o cifra de afaceri mai mica cu 20% decat cea precedenta, in lei, si cu aproximativ 30% mai putin in euro.

"Piata de frig s-a contractat cu aproape 40%. Piata HoReCa este destul de fragmentata si dominata nu atat de mult de jucatori internationali, cat de romani. Acestia din urma sunt cei care au cazut primii - hotelurile mici, motelurile, pensiunile. In 2010, cifra de afaceri a Daas va fi cu siguranta mai mare decat in 2009".

Tot la capitolul planuri de dezvoltare intra si instaurarea unor noi divizii.

"Acum sunt trei divizii consolidate la Daas - mobilier, HoReCa si retail (frig comercial si rafturi pentru magazinele de tip supermarket). Planuim sa infiintam inca doua divizii. Una se cheama HVAC (aer conditionat si sisteme de ventilatie) si cealalta este de frig industrial", spune Mocanu. In functie de climatul international, ar dori sa extinda compania la nivel regional. Daca initial se gandea numai la est (Moldova, Ucraina), acum crede ca sunt o serie de oportunitati si pe piata de vest, dar si la sud de Romania, in Bulgaria si Grecia.

Cat despre timpul liber, "mereu mi-a placut sa joc la locul intai. Inca din liceu am jucat volei de performanta. Era evident la finele licelului ca trebuia sa fac o alegere intre volei si facultate". A ales mediul universitar, dar nu a renuntat niciodata la sport. In fiecare saptamana merge la antrenament si in plus la jocuri de volei amicale interne si internationale. Ii mai place sa schieze, sa joace fotbal si sa calatoreasca. Si sustine ca se ocupa de pasiunile sale in aceeasi masura in care merge la birou.