Style

Despre dependenţele olfactive

11 dec 2014 325 afişări de Roxana Pricop
Din aceeaşi categorie
 
Stârnesc cele mai mari polemici, şochează şi creează dependenţă. Sunt parfumurile care se joacă cu notele de cognac, rom sau tutun, cu ingredientele gurmande precum mierea sau scorţişoara. Pasionaţii de parfum au depăşit graniţa esenţelor florale cuminţi şi previzibile şi caută acum noi provocări.

„Buchetul“ rafinat şi „terroir“-ul bine ales sunt cele care dau personalitate licorii din pahar. Declaraţie valabilă şi pentru aromele din sticla de parfum.

Acest lucru îl demonstrează cel mai bine reputata familie Frapin din oraşul Segonzac, Franţa, care a început ca producătoare de vin în 1270 şi a continuat ca distilerie de cognac. Astăzi Frapin creează parfumuri pentru a-şi reprezenta bogata moştenire de familie. Parfumul „Speakeasy“ de la Frapin poartă numele atribuit locurilor ce vindeau băuturi alcoolice ilegale în timpul prohibiţiei din SUA. Graţie notelor de vârf - romul, portocala şi lime-ul, parfumul te întâmpină cu un „pahar“ aromatic de băutură alcoolică, pentru ca apoi să urmeze un trabuc cubanez rafinat, savurat pe un fotoliu confortabil din piele. Nota masculină a parfumului se modifică în timp cu acorduri orientale de boabe de tonka, labdanum, vanilie şi imortelle. Parfumul este disponibil în parfumeriile Beautik Haute Parfumerie.

Parfumul Still life de la Olfactive Studio este luminos şi surprin­zător, invită la o petrecere cu stil, un cocktail exotic cu note de rom negru. Romul a fost adăugat notelor de limoncello şi mirodeniilor. Notele de bază sunt calde, lemnoase, iar efectul final este cel al unui parfum proaspăt. Parfumul este disponibil în parfumeriile Elysée.

Un parfum unisex cu note de whisky şi tutun este Bois d’Ascèse de la Naomi Goodsir. Cei care ştiu să aprecieze un whisky scoţian bun, precum Lagavulin sau Laphroaig, sunt familiarizaţi cu labirintul de arome fumurii şi lemnoase care creează o savoare complicată: dură şi medicinală la început, apoi hipnotizantă. Acelaşi efect îl au aromele şi în cazul parfumului Bois d’Ascèse, disponibil în parfumeriile Hip-Nose.

Îmbăiat în rom din Martinica, parfumul „Straight To Heaven“ de la Killian este decadenţă pură. Căldura din insulele Caraibe se contopeşte cu un patchouli profund, ambele condimentate cu fructe uscate şi nucşoară. Este un parfum misterios şi tentant, dând purtătorului o aură de sălbăticie, de nesupunere.  Lemnul de trandafir brazilian şi cedrul domină partea sălbatică a acestui parfum, pentru ca dulceaţa de vanilie şi mosc alb să mai îmblânzească ansamblul. Tot despre soare, piele bronzată şi nisip este vorba şi în parfumul Asmar de la SoOud. Cafea prăjită, frunze de tutun, piele, mosc şi vanilie accesorizate cu bergamotă şi miere sunt notele care fac din acest parfum o întâlnire nebănuită între două caractere aparent opuse - Dorian Gray şi Şeherezada. Parfumurile sunt disponibile în parfumeriile Madison.

Tot pentru călă­torii neîmblânziţi este parfumul Mo­jave Ghost de la Byredo. Însă de această dată provocarea nu este o aventură pe mare, ci o călătorie pe pă­mântul arid de pe în­tin­derea în­de­păr­tatei Arizone, unde, în mijlocul de­şertului Mo­jave, o floa­re gingaşă şi parfumată - Mohavea con­fertiflora - sfidează condiţiile aspre ale climei. Un parfum curajos, un mix oriental-floral atipic, ce îmbină notele de mosc cu cele de violetă, lemn de santal şi mag­­nolie, ambră gri şi cedru. Par­fu­mul e dis­ponibil în par­fu­me­riile Ma­dison.