Style

De la tradiţional la gentlemanul urban

27 sep 2013 467 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Din garderoba de sezon a domnilor nu trebuie să lipsească sacoul, fie din tweed (cu inserţii din piele) sau catifea, asortat la blugi sau pantaloni de costum. Mai ales în noile variante reinventate pentru spaţiul urban...

Pentru acest sezon sacourile, şi în general costumele, au căpătat o nouă atitudine, una mai sportivă, potrivită pentru viaţa urbană. Toate elementele care au contat din trecut sunt acum revizuite pentru a păstra stilul elegant, însă casele cu tradiţie în croitorie şi designerii internaţionali au adăugat inserţii din piele şi tăieturi deconstruite, totul pentru confort sporit.

Ermenegildo Zegna propune pentru sezonul toamnă-iarnă o linie de sacouri formale cu accente sportive care-l pregătesc parcă pe cel care le poartă pentru evoluţie şi schimbare, cuvintele de ordine ale lui 2013.

Paleta de culori păstrează accente de gri care duc cu gândul la o nouă revoluţie industrială: asfalt, oţel, ciment şi granit, deschise cu nuanţe de alb şi verde, declinate în laboratorul Zegna întocmai pentru a se potrivi cu viziunea futuristă a conceptului din acest sezon. Şi sacourile cu tăieturi clasice, realizate din spazzolino, un material uşor cu stofă alpaca,  lansat în anii ’70 şi premiat, păstrează o doză de formalitate, însă prin proporţiile arhitecturale capătă o alură mai sport.

Colecţia Brunello Cucinelli îşi dezvăluie la rândul său rădăcinile profund italiene, însă călătoreşte de data asta prin Europa în căutare de sugestii de reinterpretare şi trece dincolo de graniţele „Lumii Vechi“, pentru idei noi şi combinaţii neobişnuite. Multe dintre printurile de pe sacouri amintesc de cele folosite de către mari croitori britanici, precum: houndstooth, galles, chevron, madras şi windowpane în verde, roşu sau albastru indigo, însă acum noile croieli se joacă cu proporţiile.  Jachetele ultra-uşoare sunt realizate din 200 g caşmir/lână flanel, 200 g caşmir şi 190 g de lână pieptănată - un truc italian care combină ţesături uşoare şi stiluri deconstruite, dar adaptate şi uşor de purtat în fiecare zi, ca o cămaşă.

Moschino, pe de cealaltă parte, a interpretat sacourile clasice din tartan într-o manieră rock. Materialele din garderoba tradiţională sunt astfel restilizate prin folosirea detaliilor din piele, piele lăcuită şi piele întoarsă cu ţinte aurii.  Iar sacourile de seară devin mai puţin formale prin asocierea alb, negru, în stilul anilor ’50.

Tot pentru stilul formal/rebel, Salvatore Ferragamo propune colecţia  The Night Lights care îl aduce pe bărbatul Salvatore Ferragamo pe străzile întunecate ale New York-ului ploios. Piesa vedetă a liniei sale este paltonul din caşmir sau piele, asortat la pantalonii slim însă jocul  mat-lucios dintre pielea glossy şi lâna neagră, accentele „rubber-like“ la fermoare şi buzunare, dar şi paleta unică de culori, de la midnight blue, verdele pădurii, la negru smoală au fost folosite şi pentru sacouri . 

Având ca inspiraţie sacourile deja iconice, create sezon după sezon de producători precum Cantarelli (Ready-To-Wear) şi Scuderi (Made-To-Measure), noua colecţie de jachete pentru  toamnă-iarnă, disponibilă în cadrul magazinului Royal Men, prezintă la rândul său câteva piese reinterpretate. Una dintre vedetele sezonului este de altfel sacoul din flanel, confortabil şi uşor de asortat, din materialul pufos, moale şi fin la atingere. Stofa flanel este practică şi călduroasă, putând fi purtată cu lejeritate chiar şi fără pardesiu sau palton, în timp ce nota smart-casual a ţinutei poate fi accentuată prin lipsa cravatei sau purtarea unui pulover de tip Mock sau Turtleneck.

Scabal, brandul londonez renumit în lume pentru  ţesăturile sale din fibră naturală, aniversează anul acesta 75 de ani de existenţă.

Noua colecţie aniversară toamnă/iarnă  2013-2014,  disponibilă şi la magazinul Casa Frumoasă din Bucureşti, păstrează materialele tradiţionale, însă capătă un „styling“ contemporan.

Costumele au fost împărţite pe stiluri: clasic şi romantic pentru Dl. Stil sau formal pentru Dl. Strategie, un gentleman orientat spre business care se află în elementul său într-o clădire de birouri.  Din lână pură, în amestec cu mătase fină, caşmir, bumbac sau tweed, piesele colecţiei păstrează un aer retro, în culori de auriu, roşu, verde deschis, albastru, bej, gri sau navy, însă capătă nume parcă inspirate din Prince of Bel Air: Just in Time, Galaxy, Triple A, Salt and Pepper sau Sleek -acestea fiind doar  câteva dintre modelele de costum şi sacouri de business, made-to-measure.

În acest sezon, şi clasicul stil italian al casei Brioni se îndepărtează puţin de zona tradiţională, inspirându-se de data asta din călătoriile de business cu trenul. Toate elementele colecţiei, de la piesele vestimentare la accesorii, se învârt în jurul imaginii omului de afaceri impecabil, cu clasă, îmbrăcat în paltonul său de caşmir, însoţit de servieta sa din piele de crocodil. Iconicii umeri italieni sunt totuşi modernizaţi prin introducerea unei noi tăieturi numite „Gaetano“ care face mânecile să pară mai subţiri,  răscroiala mânecii mai mică şi linia pantalonului mai co­nică. Culorile noii colecţii pornesc de la bej, maro închis, cărbune, crem la roşu de Burgundia sau albastru safir.

La rândul său, colecţia Santoni toamnă-iarnă 2013-14 s-a inspirat din moda  anilor ’20, însă a combinat tradiţia şi elementele avangardiste.

Nuanţele bogate de albastru ultramarin, verde, roşu de Burgundia şi marouri şi materialele exclusiviste folosite, de la crocodil la catifea, fac ca modelele „Worker“, „Retro clin d’oeil“ şi „Santoni Escape“ să reflecte viziunea contemporană a brandului, pe măsura unui dandy modern.