Style

De ce este Chile raiul astronomilor: Începe construcţia unui telescop de mărimea unui stadion, care va costa 1,5 mld. dolari

25 iul 2011 1588 afişări de Radu Racu
Din aceeaşi categorie
 Telescopul cu care probabil s-ar vedea şi paşii de pe lună: Cum arată instrumentul de mărimea unui stadion care va fi construit în Chile

Deşertul Atacama, din nordul statului Chile este cunoscut în lume ca raiul astronomilor, datorită aerului uscat şi cerului fără nori. Cele mai mari instrumente de observaţie a spaţiului de pe pământ sunt construite aici, însă ceea ce urmează ar putea să le reducă la nivelul "de buzunar", scrie BBC.


Noul telescop va fi construit în munţii Anzi, pe o platformă montană situată la o altitudine de 2.600 de metri, în apropierea observatorului Paranal. Când va fi terminat, peste 10 ani, telescopul va fi cel mai mare instrument de observaţie din lume.


Telescopul va avea dimensiunile unui teren de fotbal şi va costa circa 1,5 miliarde de dolari. Oglinda principală ava avea un diametru de 42 de metri, de cinci ori mai mare decât orice există în prezent în funcţiune.

Fabricarea unei astfel de oglinzi şlefuită perfect este practic imposibil, motiv pentru care se vor asambla 1.000 de oglinzi hexagonale mai mici.


Astronomii spun că imaginile obţinute vor fi de 15 ori mai clare decât cele trimise de telescopul orbital Hubble, şi ne-ar putea ajuta astfel să găsim viaţă pe alte planete.