Style

Cum îşi aşteaptă turiştii austriecii din staţiunile montane: cu agende pline de evenimente, hoteluri cu spa şi kilometri de pârtii acoperite cu zăpadă artificială - GALERIE FOTO

24 dec 2010 95 afişări de Mirabela Tiron
Din aceeaşi categorie

Cu agendele încărcate de evenimente artistice şi competiţii sportive pentru fiecare staţiune montană, oferte speciale pentru fiecare categorie de public, restaurante şi hoteluri de lux cu centre spa dar şi sute de kilometri de pârtii, staţiunile austriece Lech şi St. Anton din regiunea montană Arlberg, îşi aşteaptă zecile de mii de turişti.

"Hotelierii din această zonă nu au redus tarifele la cazare anul trecut şi nici anul acesta pentru că există cerere în continuare", a declarat Peter Burger, ghid turistic în Lech Zürs am Arlberg dar şi proprietarul hotelului de patru stele Berghof, la care o cameră costă 150 de euro de persoană/noapte. Austriacul Peter Burger susţine că începând cu jumătatea lunii decembrie, hotelul pe care îl deţine operează aproape la capacitatea maximă de cazare.

"Interesul pentru staţiunea Lech a crescut foarte mult pe fondul investiţiilor de câteva milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii de schi dar şi în construirea unor hoteluri moderne", a declarat el, adăugând că staţiunea montană Lech din Arlberg, care s-a poziţionat şi promovat ca fiind una exclusivistă şi la modă, primeşte anual celebrităţi şi familii regale venite în vacanţă.

Cu o capacitate de cazare de 8700 de paturi în 300 de hoteluri, staţiunea Lech înregistrează aproape un milion de înnoptări anual (peste 87% fiind în sezonul de iarnă).

În timpul sezonului de schi care începe în decembrie şi se încheie în aprilie, în Lech vin 2.800 de oameni pentru a munci în hoteluri, baruri, restaurante, la întreţinerea pârtiilor de schi şi nu numai. Doar câţiva români lucrează însă în această staţiune, după cum susţine ghidul. "Chiar în hotelul meu este un angajat român, care şi-a adus şi soţia şi copilul aici. Salariul pe care îl primeşte depăşeşte 1.000 de euro pe lună, dar pe lângă salariu, primeşte cazare şi masă gratuită", susţine el. Un alt român care a venit să muncească în regiunile montane din Austria este Dănuţ din Baia Mare, şofer la o firmă din Lech. El a plecat încă din 1996 din România. "În ultimii şase ani nu am mai fost în ţară, deşi în Baia Mare am rude şi prieteni. Este mai bine aici", spune Dănuţ, care vorbeşte fluent limba germană.

Dacă joburile din hotelurile sau restaurantele austriece aduc venituri de puţin peste 1.000 de euro lunar, cel de instructor de schi poate aduce săptămânal acest venit. "Nu am fost afectat de criza economică globală, numărul de solicitari pe care l-am primit pentru lecţiile private de schi s-a păstrat la nivelul de anul trecut. Pentru o zi de lecţii de schi tariful este de 250 de euro de persoană", spune Eric Guzman, instructor de schi în Lech Zurs am Arlberg. Pe de altă parte cursurile de schi pentru copii costă 65 de euro pe zi într-o altă staţiune din Arlberg (St. Anton). Spre comparaţie, în staţiunea românească de schi Straja din judeţul Hunedoara cursurile de schi costă 55 de lei (13 euro) pe zi, în cadrul unei tabere de schi pentru copii. Chiar şi cu preţuri de cinci ori mai mari, sezonul de iarnă aduce câteva mii de clienţi instructorilor austrieci, în timp ce românilor le aduce doar câteva zeci.

Această situaţie se explică şi prin faptul că staţiunile montane austriece dispun de sute de kilometri de pârtii, acoperite cu zăpadă artificială încă de la începutul lunii decembrie. Spre exemplu, regiunea de schi Arlberg cuprinde 280 de kilometri de pârtii, în zonă fiind 84 de teleferice. Un schi pass costă 47,5 euro pe zi în Arlberg pentru un adult, potrivit datelor de la Oficiul de Turism din Arlberg. Închirierea echipamentelor de schi în regiunea Arlberg variază între 25 şi 33 de euro pe zi de persoană, iar în cazul în care se închiriază pentru şase zile preţul se situează între 139 de euro şi 184 de euro, potrivit datelor de la Oficiul Naţional de Turism din Arlberg.

"Iarna trecută numărul de înnoptări realizate de turiştii români a crescut cu 25,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 4750 de înnoptări, ceea ce reprezintă sub 1% din totalul înnoptărilor înregistrate în staţiunea Saint Anton am Arlberg", a declarat Wilma Himmelfreundpointner, director de marketing şi de relaţii publice al Oficiului de Turism din Saint Anton (regiunea austriacă Alberg), aflată la 100 de kilometri de Innsbruck şi la o altitudine de 1300 de metri.

Proprietara hotelului de patru stele Himmlhof din Saint Anton susţine că mai mulţi români au rezervat camere pentru iarna aceasta faţă de sezonul anterior.

Pentru a atrage toate categoriile de turişti, oficialii de la Asociaţia de Turism din Arlberg promovează şi alternativele la schi, precum plimbările cu sania trasă de cai, tratamentele de frumuseţe la centrele de wellnes din staţiuni dar şi pachetele speciale pentru femei sau pentru copii.