Style

Cum au transformat câţiva antreprenori uleiul de şofrănel, muşeţelul sau cătina în afaceri stabile cu produse cosmetice: Natura a fost extrem de generoasă cu noi

25 feb 2021 390 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Bogăţia naturală a României a devenit pentru o categorie de antreprenori cel mai de preţ factor atunci când şi-au lansat afacerile cu produse cosmetice. Iar pentru noi, ca utilizatori, e reţeta sigură a tinereţii fără bătrâneţe.

„Folosim în special materie primă de provenienţă locală: ulei de şofrănel, arnică, coacăze negre, cânepă, muşeţel, rozmarin, iederă, cătină, extract din struguri roşii. O parte din ingrediente le obţin direct din plante în laboratorul propriu: extracte, macerate, infuzii. Uleiul de măsline este adus dintr-un sat din Grecia. Avem o varietate foarte mare de ingrediente, fiecare având un rol specific în componenţa produselor, nimic nu este la întâmplare“, spune Gabriela Oprescu, cea care în 2019 a lansat brandul de produse cosmetice DEPLIN.

După absolvirea Facultăţii de Chimie Industrială, Gabriela Oprescu a ales să predea Protecţia Mediului la un liceu din Ploieşti.

„Am fost întotdeauna atrasă de tot ceea ce este natural şi de efectul vindecător al plantelor. Ca inginer chimist şi cadru didactic, dorinţa de descoperire, de cercetare aprofundată a acestui domeniu m-a determinat să caut un program internaţional de formare.“

Astfel, în 2011, ea urmează un curs în cadrul Facultăţii de Farmacie din Barcelona, unde a studiat biodiversitatea plantelor.

„Aici am descoperit secretele fabricării manuale a cosmeticelor naturale. Orele de practică ale acestor cursuri au venit să completeze experienţa anterioară de laborator şi studiile proprii.“

Iniţial, produsele pe care le făcea Gabriela ajungeau la prieteni sau la propria familie, iar rezultatele bune pe care fiecare le-a simţit pe propria piele au determinat-o să meargă mai departe.

„Oportunitatea de finanţare m-a ajutat să transform o pasiune într-o afacere, iar cosmeticele pe care le cream pentru mine şi persoanele dragi ajung acum la atât de multe persoane. Este un vis împlinit. În crearea DEPLIN am fost susţinută de familia mea, soţul şi cele două fiice. Şi, deşi niciunul dintre noi nu avea experienţă în afaceri, cred că nu puteam avea o echipă mai bună alături de mine“, spune ea.

FAIN Natural este un alt exemplu de mică afacere de produse cosmetice, de familie, şi aceasta axată pe folosirea ingredientelor care fac România bogată.

„Povestea a început concret în luna martie, în 2012, după ce cu un an înainte eu şi soţia mea am avut o experienţă profesională în Germania. După două luni petrecute peste hotare am hotărât că tot în ţara noastră trebuie să ne întoarcem pentru a clădi ceva care să ne dea sens“, spune Ionuţ Horoba. Alături de Ileana, soţia lui, a lansat brandul FAIN Natural, reţeta fiind evident bună în contextul în care a reuşit să reziste pe o piaţă atât de dificilă precum cea a produselor cosmetice.

„Nu ştiam exact la momentul respectiv pe ce anume ne vom axa, însă eram total de acord că în orice am investi banii şi energia noastră o vom face cu maximum de implicare şi pasiune. Şi pentru că întotdeauna ne-am simţit aproape de natură, alegerea de a face cosmetice naturale a venit ca un firesc“, mai spune Ionuţ Horoba. El îşi aminteşte că atunci când au început proiectul FAIN, lumea cosmeticelor naturale realizate handmade era destul de necunoscută, mai ales publicului din România.

„Am pornit pe un drum necunoscut, dar fiecare provocare ne-a ajutat să aducem FAIN la nivelul din prezent în care oamenii care intră în contact cu produsele noastre ne rămân fideli pe termen lung şi poate, cine ştie, pentru toată viaţa. Cea mai mare dorinţă a noastră a fost să construim un brand cât mai actual, dar prin care să ne putem identifica atât ca locaţie, cât şi ca rădăcini.“

Atât produsele DEPLIN, cât şi cele gândite de echipa FAIN sunt realizate manual. Produsele din portfoliul DEPLIN sunt concepute în laboratorul din oraşul Urlaţi, Prahova, în timp ce cosmeticele FAIN pleacă din Baia Mare în toată ţara. 

„Folosim ingrediente de cea mai bună calitate, certificate bio, atent selecţionate atât de noi înşine, cât şi de parteneri. Procesul de producţie îndeplineşte toate normele de calitate pe care ni le dorim. Urmărim ca bunurile noastre să păstreze sănătatea pielii şi tinereţea acesteia. Fiecare produs conţine vitamine, aminoacizi şi hidroxiacizi din plante, elemente esenţiale pentru menţinerea unui ten curat, tânăr şi sănătos“, spune Gabriela Oprescu. Ea mai precizează că procesul de producţie este nepoluant, cu consum minim de resurse neregenerabile.

Ambalajele sunt foarte importante nu doar pentru păstrarea produselor DEPLIN, dar sunt şi o barieră naturală împotriva bacteriilor. „Am ales recipientele speciale Miron Glass din sticlă violet, reciclabile, pentru că acestea folosesc calităţile bioenergetice ale luminii, conservând natural conţinutul.“ Pe lista de ingrediente a FAIN se regăsesc unturi şi uleiuri vegetale presate la rece (mango, shea, cacao, argan, dafin, jojoba, sâmburi de caise etc.), sucuri proaspete, stoarse din legume şi fructe, produse apicole (lăpţişor de matcă, miere, ceară, polen etc.), decocturi (soluţii obţinute prin fierberea plantelor - n. red.) din plante medicinale şi uleiuri esenţiale şi absolute obţinute prin distilare cu abur (fragonia, cuişoare, ylang ylang, santal, lemn de tradafir, rozmarin, mentă, lavandă etc.).

„Tot ceea ce se găseşte pe piaţa locală din România dintre ingredientele amintite mai sus le achiţionăm de aici pentru că ne dorim în primul rând să susţinem economia locală. Ceea ce nu găsim aici, rezolvăm de pe piaţa externă din Uniunea Europeană“, spune Ionuţ Horoba.

Lucrurile au prins rădăcini puternice, stimulate de o cerere tot mai viguroasă pe plan local. Colaborările indite au completat reţetele curajoase lansate.

„Am creat linii de cosmetice pentru diverşi parteneri (muzee, designeri) sau proiecte pe care dorim să le continuăm. Pe termen lung, ne propunem extinderea pe plan internaţional. Consider că primii paşi au fost deja făcuţi, unul din produsele noastre, Unguentul 11 plante, fiind selectat în finala competiţiei internaţionale Free From Skincare 2020“, spune fondatoarea DEPLIN.

În paralel, colaborările cu laboratoarele cosmetice pentru realizarea analizelor fizico-chimice, bacteriologice şi de stabilitate sau cele cu medicii, dermatologii şi farmaciştii cu experienţă sunt un fel de protocol respectat zilnic.

Publicul a reacţionat pozitiv la tot acest val de cosmetice altfel şi era normal să fie aşa pentru că produsele de acest tip au un impact la fel de mare asupra noastră ca alimentele, de exemplu. Tot ce punem pe piele intră mai departe în organism, aşa că încadrarea produselor cosmetice la categoria hrană pentru trup nu este deloc deplasată. Şi, la fel cum meniul unui restaurant bun se schimbă în funcţie de sezonalitatea ingredientelor, la fel ar trebui abordată şi îngrijirea corporală.

„În timpul iernii, datorită frigului ce are o acţiune vasoconstrictivă, afluxul de sânge şi activitatea glandelor sebacee sunt reduse, pielea se usucă şi se deshidratează.

În special persoanele cu tenul uscat au de suferit, dar şi cele cu tenul gras trebuie să acorde îngrijire deosebită pentru a evita apariţia ridurilor şi a cuperozei (roşeaţă persistentă la nivelul feţei - n.red.)“, spune fondatoarea DEPLIN.

Potrivit acesteia, seara se poate utiliza pentru demachiere apă cu săpun, dar şi o loţiune micelară care să dizolve corpii graşi, să cureţe porii dilataţi şi să tonifice. Se aplică apoi o cremă de noapte care are rolul de a restabili pH-ul normal al pielii. Pentru a activa formarea de celule noi şi tinere se folosesc cremele vitaminizate.

„Crema de noapte trebuie să fie hidratantă pentru a permite principiilor active să pătrundă bine în straturile mai profunde ale pielii. Pentru noapte este indicat să folosim creme, seruri care conţin vitamina A.“

Vara lucrurile sunt un pic mai lejere.

„Nu este necesară utilizarea cremelor în exces. Pentru a evita luciul obrazului, se recomandă pulverizarea feţei cu o infuzie florală. Pe timpul zilei este absolut necesară utilizarea cremelor cu factor de protecţie ridicat.“

Tot Gabriela Oprescu mai spune că sunt preferate cremele de faţă cu un conţinut ridicat de uleiuri, de tipul unguentelor din plante.

„Indiferent de anotimp, este foarte important ca după vârsta de 20 de ani să folosim măcar o cremă pe zi şi aceea să fie de bună calitate. De asemenea nu trebuie să uităm de masajul corpului, al picioarelor şi mai ales al mâinilor, apelând la creme care conţin vitamina C, ceramide, uree cosmetică ce repară şi hrănesc pielea în profunzime.“

Iar publicul a devenit tot mai receptiv la aceste sfaturi, vizibilitatea de care au început să se bucure brandurile locale fiind apă vie pentru micii antreprenori.

„Mărcile româneşti se bucură tot mai mult de susţinerea formatorilor de opinie şi a publicului. Iar faptul că natura a fost atât de generoasă cu noi şi ne oferă ingrediente valoroase care au nevoie de o procesare minimă amplifică acest context favorabil“, conchide Gabriela Oprescu.