Style

Cum ajunge o jachetă să coste cât o garsonieră?

25 sep 2013 6098 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie
Bruna Rotunno, courtesy of Loro Piana for WSJ

Lână vicuna, adusă din Peru şI Argentina, este una dintre cele mai exclusiviste materiale din lume. “Oamenii iubesc vicuna pentru senzaţia plăcută la atingere", spune reprezentantul brandului Loro Piana, pentru The Wall Street Journal.” E cel mai fin păr de pe planetă. Diametrul fibrei sale este de 12.5 microni, în timp ce diametrul celei mai fine fibre de caşmir este de 13.5”. Uşoară şi călduroasă, lâna este perfectă pentru realizarea hainelor şI costumelor iar connoisseurii  nu vor pregeta niciodată să plătească zeci de mii de euro pe o piesă hand made din acest material.  În fiecare an, doar între 5.900 şI 7.900 de kilograme de lână vicuna este disponibilă pentru brandul Loro Piana (o mică parte din cele aproape 10 milioane de kilograme de material, caşmir în mare parte, folosite de brand  anual). Casa Italiană Kiton, cunoscută pentru costumele sale bespoke şI made to measure, realizează doar în jur de 100 de piese vestimentare din lână vicuna, pe an. O jachetă ready made, realizată de Kiton din acest material costă în jur de 10.000 de euro, în timp ce o jachetă făcută pe comandă ajunge şI la 30.000 de euro.

O eşarfă din vicuna de la Loro Piana costă nici mai mult, nici mai puţin de aproximativ 3.000 de euro, în timp ce Ermenegildo Zegna produce doar 30 de costume din lână vicuna pe an, cel mai ieftin ajungând la peste 20.000 de euro.  

Cei mai norocoşI pot găsi şI o jachetă din lână vicuna albă, de la camelide albinoase, care costă în jur de 40.000 de euro. De obicei hainele din preţiosul material au culoarea bej sau sunt vopsite în culori neutre însă specialiştii din domeniu vor să experimenteze pe viitor cu nuanţe mai puternice şi imprimeuri îndrăzneţe.

Mai multe aici