Style

Cum a devenit un producător de mănuşi unul dintre cei mai mari creatori de arome din lume, furnizor al Curţii Imperiale Franceze şi parfumierul preferat al lui Napoleon

30 ian 2017 497 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Se spune că şapte este cifra perfecţiunii. Şapte continente, şapte oceane, şapte culori în spectrul curcubeului şi şapte note muzicale. Urmând aceleaşi repere, putem crede că cea de-a şaptea generaţie care conduce astăzi parfumeria Rancé 1795 a adus-o pe culmile perfecţiunii.

Vreme de aproape două secole, Rancé a fost numele unui producător de mănuşi din piele din regiunea franceză Grasse. François Rancé a fost cel care a venit cu ideea de a parfuma mănuşile pentru a le îndepărta mirosul neplăcut, iar în 1795 a transformat afacerea în parfumerie, devenind, în scurt timp, furnizor oficial al Curţii Imperiale Franceze şi parfumierul preferat al lui Napoleon.

De la începutul anilor 1900, sediul Rancé se află în Milano, împreună cu un muzeu permanent, care reuneşte colecţiile speciale ale artei parfumeriei născute în regiunea Grasse.

Astăzi, frâiele companiei sunt în mâinile lui Giovanni Rancé, reprezentantul celei de-a şaptea generaţii moştenitoare. Pasionat de artă în toate formele sale, el vede în parfum mai mult decât o esenţă de purtat.

În noiembrie, Giovanni Rancé a lansat, la Bucureşti, în parfumeria Beautik Haute Parfumerie, două noi piese de colecţie - parfumurile Hortense şi L’Hérôque.

Îmi puteţi spune un parfum care v-a rămas pentru totdeauna în minte?

Am crescut, la propriu, în compania familiei mele, explorând fiecare colţ din sediul Rancé, astfel că parfumurile au fost un element constant în viaţa mea încă de când eram mic. Da, există un parfum pe care nu-l voi uita absolut niciodată. E aroma care învăluia sediul nostru istoric din Milano, unde erau produse şi depozitate parfumurile şi săpunurile. Un amestec de extracte de parfum, note pudrate, flori şi săpun... mireasma copilăriei mele.

Când v-a cucerit parfumeria?

Dintotdeauna am fost implicat în dezvoltarea companiei pe care o are familia mea. La Rancé, procesul de realizare a parfumurilor este o muncă de echipă, iar esenţele sunt rezultatul unui dialog creativ. Cuvinte, arome, emoţii, schiţe, călătorii - în sediile noastre, birourile devin pânze de pictat cu diferite palete de culori pentru crearea „picturilor olfactive“. Emoţia este cea care domină orice formulă sau orice plan. Dacă ar trebui să mă gândesc la un moment anume în care am început... aş putea să spun că implicarea mea directă în realizarea parfumurilor a început în urmă cu aproximativ douăzeci de ani.

V-aţi gândit vreodată să deveniţi orice altceva în afară de parfumier? Ceva care să „spargă“tradiţia familiei?

A existat un moment în viaţa mea când mă gândeam serios să devin oceanograf, după ce aş fi urmat anumite cursuri de profil la o universitate din Hawaii. Dar eram fascinat şi de domeniul economic şi al afacerilor, aşa că, în cele din urmă, am ales acest drum, studiind la Universitatea Bocconi din Milano. Am devenit cercetător şi asistent al unuia dintre profesorii de acolo, cu care am lucrat timp de doi ani. Pe lângă activitatea academică, am început să lucrez şi în domeniul afacerilor, într-o bancă internaţională. Într-un final însă, am răspuns chemării artei vechi de secole în familia mea, aşa că mi-am început activitatea la Rancé 1795.

Aţi fost în contact cu acest domeniu timp de mai mulţi ani. Vedeţi vreo schimbare în preferinţele oamenilor când vine vorba de alegerea unui parfum? Ce voiau cândva şi ce vor astăzi?

Domeniul parfumurilor, ca business, s-a schimbat radical în ultimii câţiva ani. La nivel global, clienţii sunt din ce în ce mai atraşi de parfumurile „de nişă“ sau „artistice“, ca efect al încercărilor de a-i face pe oameni să se simtă unici şi trataţi diferenţiat, în funcţie de personalitatea fiecăruia. Noi suntem un brand de parfum artistic, aşa că cei mai mulţi dintre clienţii noştri se uită după ceva diferit, de aceea vrem ca oamenii să descopere poveştile şi procesele artizanale din spatele produselor noastre. Credem că un parfum bun „provoacă“ emoţiile şi nu este doar ceva ce poate fi purtat, ci şi o piesă de artă.

Ce-i face pe francezi atât de buni în parfumerie? De unde vine această măiestrie a lor?

Pasiunea pentru realizarea parfumurilor este o tradiţie dezvoltată atât în Franţa, cât şi în Italia. Cu secole în urmă, italianca pe nume Caterina de’ Medici (regina Franţei şi soţia regelui Henric al II-lea al Franţei - n. red.) a avut un rol important în introducerea parfumeriei în Franţa. Cam aşa este Rancé 1795: un amestec unic între măiestria franţuzească în domeniul parfumurilor şi gustul italienesc pentru artă şi artizanat. Ne place să credem că, în brandurile noastre, armonizăm ambele tradiţii.

Aveţi doi fii. Îi vedeţi parfumieri când vor fi mai mari? Sunt interesaţi să continue tradiţia familiei?

Da, chiar sunt. Uitându-mă la mine, mă gândesc că reprezint a şaptea generaţie a familiei. Pentru mine e destul de natural să-mi închipui că cea de-a opta generaţie îmi va urma paşii în conducerea companiei. Dar ambii copii pe care îi am sunt foarte tineri, aşa că... vom vedea!