Style

Citiţi etichetele produselor alimentare pe care le consumaţi? Ce ingrediente dezgustătoare mâncaţi fără să ştiţi

01 apr 2012 1150 afişări de Paul Comsa
Din aceeaşi categorie
no title

Citiţi etichetele produselor alimentare pe care le consumaţi? În lista ingredientelor se găsesc adesea o serie de conservanţi, coloranţi şi alte denumiri de compuşi chimici care îi pot induce în eroare chiar şi pe experţii în domeniu. În plus, mulţi aditivi, chiar dacă sunt cunoscuţi, sunt obţinuţi din procese de fabricaţie dubioase.

Companiile din industria alimentară îşi promovează adesea produsele pentru aromele lor naturale, fără aditivi, nivelul scăzut de calorii sau pentru faptul că sunt bogate în vitamine, dar nu vor spune niciodată că folosesc ca ingrediente nisip, gândaci sau fire de păr.

Business Insider a realizat un studiu despre ingredientele "scârboase" pe care americanii le consumă în fiecare zi. O parte din ele sunt întâlnite şi pe piaţa din România.

Gândaci striviţi - pentru obţinerea colorantului roşu, folosit la prăjituri, iaurturi cu fructe şi pastă de tomate.

Secreţii de castor - pentru aromele de vanilie şi zmeură ale unor îngheţate se foloseşte uneori ingredientul "castoreum", un amestec de secreţii anale şi urină de castor. Sunt folosite şi la fabricarea parfumurilor.

Vezică uscată de peşte - utilizată pentru a da strălucire berii. BBC a realizat o anchetă care a relevat că ingredientul se găseşte în multe beri britanice.

Nisip - folosit la sosuri picante ca agent antiaglomerant. Este cunoscut şi sub denumirea de dioxid de siliciu.

Ţesut conjunctiv de porc - utilizat la fabricarea jeleurilor şi a gelatinei.

Secreţii de oaie - folosite la fabricarea gumei de mestecat. Lanolina provenită din lâna de oaie face guma de mestecat mai moale şi se găseşte şi în numeroase produse cosmetice.

Rumeguş - se găseşte în caşcavalul ras şi împiedică lipirea lui.

Pene de raţă şi păr uman - se găsesc în multe produse de panificaţie şi în plăcinte sub formă de L-cisteină.

Deodorant de WC - folosit în prepararea chips-urilor, pentru a le prelungi termenul de valabilitate şi a evita decolorarea.

Păr de şobolan şi fragmente de insecte - pot proveni de la "musafirii nepoftiţi" din spaţiile de depozitare ale alimentelor.

Citeşte şi: