Style

Ce costume de baie se poartă vara asta? Designerii au dat liber la aproape orice, de la piese cu imprimeurile îndrăzneţe la costume de baie uni

25 iul 2019 971 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Vara e despre zile leneşe petrecute pe plajă cu o carte bună în faţă şi cu o cafea alături. E despre ape turcoaz şi soare puternic. Pe scurt, e despre vacanţă. Dar acest „peisaj“ idilic ar fi incomplet fără ochelari de soare, pălării de paie şi costume de baie. Acestea din urmă sunt o piesă vestimentară pe deplin uitată iarna, dar care în sezonul estival devine vedetă, fiind un element central în garderobă. Şi cum vacanţa bate la uşă, ar fi păcat să ne găsească cu bagajul nefăcut, motiv pentru care am cercetat ce se poartă în acest sezon în materie de costume de baie. Rezultatul? Regula e una şi bună: se poartă totul sau nimic!

Nu, nu e o referire la nu­­dism, aşa cum s-ar pu­tea crede la prima vedere, ci e vorba tot despre trendurile în materie de costume de baie. Se poartă imprimeurile îndrăzneţe sau nimic, adică piesele uni.

„Tendinţele din această vară, în materie de costume de baie, sunt variate, cuprinzând atât stiluri cu un design modern şi o grafică pe alocuri complexă, cât şi variante uni, minimaliste, în culori puternice sau mai soft, cu accent pus pe accesorii care dau personalitate costumului de baie“, spun reprezentanţii Jolidon, unul dintre cele mai cunoscute branduri de modă din România, cu o istorie de peste un sfert de secol.

Colecţia de costume se baie din acest sezon a mărcii se remarcă prin varietate, imprimeurile îndrăzneţe fiind în prim-plan. Este vorba de printuri vegetale şi florale pe de-o parte şi de imprimeuri cu accente tribale (liniile kenya, zanzibar, marbella, kim, mali) sau geometrice pe de alta. Piesele sunt de regulă perfect asortate cu vremea de afară, astfel că domină culorile tari precum portocaliul, turcoazul sau verdele.

Tot pe culoare au mizat şi reprezentanţii brandului românesc Noire Swimwear a cărui colecţie din acest sezon îţi ia ochii.

„În această vară accentul se pune pe nuanţele neon, nuanţe care creează iluzia unui bronz mai intens, dar şi pe animal print, trend care s-a păstrat de anul trecut.“ Piesele sunt realizate din materiale rezistente la nisip, sare, clor şi UVA/ UVB, aduse din Italia. 

„Din acest an ne dorim să ne focusăm pe materiale sustenabile şi ţinem cont din ce în ce mai mult de mediul încojurător.“ La Noire Swimwear costumele de baie sunt versatile, astfel că pot fi purtate atât la plajă sau la activităţi acvatice, cât şi în combinaţie cu alte piese pentru o ţinută de stradă.

De la costume de baie cu mânecă lungă, dintr-o singură piesă, în forme feminine sau tăieturi îndrăzneţe, până la costume de baie din 2 piese care să ţină cont şi de linia bronzului, totul se poartă, spun reprezentanţii Noire Swim­wear. 

„În ceea ce priveşte forma lor, se poartă costumele de baie întregi, cu decupaje adânci ale spatelui şi slipului, precum şi decolteuri ample. La costumele de baie din două piese, se merge pe sutiene push-up şi balconette (…), dar şi bustierele care oferă un aer tineresc şi cool“, confirmă şi reprezentanţii Jolidon.

Şi în colecţia brandului Reserved vedeta sezonului este costumul de baie întreg, într-o versiune reinterpretată - extrem de feminin, sexy şi deloc plictisitor. Detaliile sunt în centrul atenţiei în sezonul cald: modele având spatele gol, o tăietură care alungeşte piciorul sau inserţii statement care atrag atenţia asupra gâtului. Costumele din două piese nu ies însă din trend, ele doar se reinventează - în mai mică sau mare măsură - an de an.

„În plus faţă de sutienele adânci, foarte potrivite pentru un bronz perfect, au fost create şi topuri care pot fi purtate nu numai pe plajă, dar şi în combinaţii cu pantaloni scurţi cu talie înaltă sau costume cu aplicaţii de bijuterii“, spun oficialii brandului polonez Reserved. Opţiunile pentru bikini sunt la fel de numeroase - modele cu talie înaltă, bikini cutaţi şi modele create special să alungească piciorul. Totul se poartă.

„Colecţiile de costume de baie 2019 se remarcă printr-o diversitate care reflectă îndeaproape preferinţele variate ale femeilor“, explică oficialii Jolidon multitudinea de trenduri din industrie în acest sezon. Colecţia Cruise spre exemplu cuprinde costume de baie cu motive florale, piese uni, în culori vii şi puternice, creaţii cu motive etno, geometrice sau tribale. Summer este o colecţie veselă şi tinerească cu piese cu un design modern şi minimalist, culorile vii fiind punctul forte al acesteia. Colecţia Clandestine se remarcă prin modele sexy şi seducătoare, cu decupaje ample şi îndrăzneţe, destinate femeilor care nu se tem să încerce la plajă piese senzuale inedite. 

„Credem că regula generală pe care trebuie să o respectăm atunci când ne dorim un costum de baie este să alegem acele piese care se potrivesc tipului de siluetă pe care o avem, pentru a pune în valoare corpul la plajă, dar şi pentru a ascunde micile imperfecţiuni.“ Reprezentanţii Noire Swimwear consideră că cea mai importantă regulă de pe lista „de bună purtare“ a costumului de baie este alegerea mărimii corecte. 

„Colecţiile noastre sunt realizate pe mărimi şi forme diverse, tocmai pentru a ne asigura că fiecare femeie îşi găseşte costumul de baie potrivit.“

Există puţine piese vestimentare care să fi trecut de-a lungul anilor prin atât de multe schimbări precum costumul de baie. La început, această piesă vestimentară de fapt nu exista pentru că oamenii înotau complet dezbrăcaţi. Con­ceptul a apărut în secolul al XVIII-lea, când nuditatea a devenit imo-rală. În accepţiunea de astăzi însă, costumul de baie a fost inventat în anii ’40.

Iniţial, el consta de fapt într-o pereche de pantaloni bufanţi până la genunchi, purtaţi împreună cu o bluză de bumbac şi şosete negre. Apoi, odată cu trecerea anilor a tot intrat la apă. Prima pereche de bikini a fost inventată în 1946, iar numele îi provine de la atolul cu acelaşi nume din Insulele Marshall.

Deşi imaginea unei serii de insule cu plaje paradisiace şi cu ape cristaline în diverse tonuri de turcoaz te poate inspira să creezi un costum de baie, în perioada când acesta a fost inventat, atolul Bikini era folosit de către americani pentru primele teste ale bombei atomice. Astfel, doar numele este cel împrumutat de aici, inspiraţia de-signerilor venind din altă sursă. În continuare necunoscută.

Importanţa acestei piese nu vine însă din istoria sa, ci din faptul că, vară de vară, costumul de baie devine un element-cheie în garderobă. Un element fără de care

puzzle-ul nu poate fi complet.

În ultimii ani (probabil zeci de ani), costumul de baie a suferit variaţii mici, mai degrabă de formă şi culoare decât de structură, de fond. La fel ca orice piesă vestimentară însă, şi costumul de baie suferă sezon de sezon un lifting mai mare sau mai mic, în funcţie de inspiraţia designerilor.

În acest sezon creatorii de modă s-au simţit inspiraţi şi şi-au dat frâu liber imaginaţiei, motiv pentru care se poartă orice. Totul sau nimic. De data asta, chiar nimic! :)