Style

Ce a făcut cardiologul care a încasat peste 20 mil. euro după cel mai mare exit din serviciile medicale: "Sunt oameni care după un exit ca al meu se retrag pe o insulă pustie"

15 ian 2016 30671 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Wargha Enayati şi-a deschis primul cabinet medical specializat în cardiologie în urmă cu 20 de ani. De la acel cabinet a ajuns la o reţea de 22 de unităţi, numele Regina Maria devenind un standard pentru piaţa de servicii medicale din România. Anul trecut, cardiologul originar din Iran, cu studii în Germania, umblat prin toată lumea, pasionat de chitară şi de alergat, a ieşit complet din businessul fondat acum două decenii, aceasta fiind cea mai mare tranzacţie din piaţa de profil făcută vreodată în România. Astfel de mişcări ar echivala pentru cei mai mulţi dintre noi cu planul de pensionare perfect. Pentru medicul Wargha Enayati acesta este însă un nou început. Dacă pentru unii lifestyle-ul înseamnă o insulă pustie şi un cocktail exotic, pentru alţii a trăi bine echivalează cu pulsul galopând.

„Nu am sărbătorit. Nu a fost nimic de sărbătorit. Nu am băut nimic. M-am despărţit de copilaşul meu. Acum, copilul meu se duce la universitate, dar se duce fără mine şi îmi lipseşte mult“, spune cardiologul Wargha Enayati întrebat fiind câte sticle de şampanie a deschis după ce a bătut palma cu cumpărătorul Reginei Maria.

O parte din arsenalul meu de întrebări a fost subtil retrasă pentru că mă aşteptam la o bucurie extravagantă, la o premiere personală de excepţie după 20 de ani de muncă în slujba creării unei companii ajunse printre liderii sectorului ei de activitate.

Interviul avea loc la 21:30, telefonic.

„Mie nu-mi place să răspund la mailuri. Nu am timp. Ne auzim la 21:30“, mi-a spus în după-amiaza zilei în care l-am sunat pentru prima dată. Era un prim indiciu al ritmului în care lucrează cardiologul.

„În acest moment, lucrez la 11 proiecte diferite, unele dintre ele fiind şi în domeniul medical. Profe­sional, nu s-a schimbat nimic pentru mine. Sunt la fel de ocupat ca înainte. Timp de cinci ani am avut un acţionar majoritar la Regina Maria, aşa că ceea ce s-a întâmplat acum a fost ca o eliberare pentru mine“, a completat el.

În vara anului trecut, fondul de investiţii Mid Europa a preluat în totalitate businessul Regina Maria, din care Wargha Enayati mai deţinea un pachet de 20% din acţiuni, într-o tranzacţie evaluată la peste 100 de milioane de euro.

„Celelalte proiecte de care mă ocup sunt din zona agriculturii, imobiliare, am fundaţia mea, policlinicile sociale. Eu nu sunt la primul exit, este al treilea pe care îl fac. Fac consultaţii în continuare. Hobby-ul meu este cardiologia şi toată energia mea merge acum către cei vârstnici. Ceea ce îmi ocupă acum cel mai mult timp este un centru pentru vârstnici. Este un lucru care nu există la noi, este o reşedinţă pentru cei în vârstă cu de toate, de la recuperare până la frizerie.“

Insist. Trebuie să existe şi altceva în afară de cardiologie şi pasiunea pentru meserie mai ales când sunt create condiţiile financiare astfel încât nimic din ce este omenesc mai tentant să nu rămână interzis.

„Eu sunt pasionat de credinţa mea, de credinţa Bahá’í. Am ajuns în România şi m-am stabilit aici datorită pasiunii mele pentru Regina Maria, pentru personalitatea ei, iar la rândul ei, Regina Maria împărtăşea aceeaşi credinţă.“

Bazele acestei credinţe stau în conceputul de unitate, unitate a religiei şi unitate între oameni, şi este poate o fundaţie cu atât mai solidă după un an 2015 mai zdruncinat ca niciodată.

Pasiunea pentru Regina Maria nu s-a concretizat însă numai într-o cunoaştere în profunzime a personajului istoric.

„Eu nu sunt un om pasionat de artă, dar sunt pasionat de istoria României şi colecţionez absolut tot ce este legat de Regina Maria. Aceasta este pasiunea mea. În colecţia mea cu obiecte care au aparţinut Reginei Maria se află câteva dintre picturile sale originale şi carnetul ei de conducere. Mi se pare un articol foarte original.“

Călătoriile sunt o altă pasiune. Înainte de a se stabili în România, Wargha Enayati deja văzuse 40 de ţări.

„Eu călătoresc foarte mult. Părinţii mei sunt în Germania. Călătoresc în Franţa, India, Kenya, Australia, Fidji. Merg în State şi aş fi vrut să călătoresc şi mai mult.“

Se gândeşte să plece din România?

„La fiecare 3-4 luni trec printr-o criză în care-mi spun că nu mai pot, că plec. Dar apoi mă gândesc mai bine. Ştiu că aici pot să schimb mai multe decât aş putea s-o fac în Germania, de exemplu.“ Cântă la chitară clasică din când în când şi are un grup de prieteni cu care îşi exersează această pasiune. 

„Alerg. Am făcut o dată maratonul şi consider că este de ajuns. Acum alerg de 3-4 ori pe săptămână. Îmi plac mult băcăniile care au apărut în Bucureşti. Îmi plac mult afaceri precum Pain Plaisir sau Rue du pain. Este foarte fain ce se întâmplă din acest punct de vedere în capitală. Românii încep să aibă mult bun-gust.“ Dar dincolo de acest lucru, cardiologul se încăpăţânează să rămână ancorat în prima sa pasiune. „Derapajele“ de lifestyle sunt minore.

„Sunt oameni care după un exit ca al meu se retrag pe o insulă pustie, dar eu consider că am o responsabiliate faţă de societate. Altfel aş fi egoist. Niciodată nu am avut complexul banilor. Eu vin dintr-o familie de medici şi am crescut cu mentalitatea că banii sunt un efect secundar al practicării acestei meserii. Am convingerea că ai o viaţă seacă dacă tot timpul tânjeşti după ceva, iar când ai ajuns acolo realizezi că nu mai ştii care este sensul tău. E un semn de sărăcie. Ştiu că ceea ce ce vă spun acum este oarecum împotriva lifestyle-ului“, spune cardiologul.

Oare? Cine ştie, poate chiar acesta este lifestyle-ul corect.

Era deja ora 22:00. Interviul se terminase. Aveam o temă de gândire.