Style

Călătorii de nepreţuit. În inima Indiei

25 feb 2012 568 afişări de Gregor Aufhause
Din aceeaşi categorie

Zborul de la Viena spre Mumbai a fost extrem de plăcut, am călă­torit la clasa Business, care are avantaje de necon­testat în timpul unei călătorii de nouă ore.

În India plănuisem iniţial să facem cel puţin o excursie cu trenul pe teritoriul ţării, având în minte imaginea trenurilor supraaglomerate, pline de oameni, văzute de atâtea ori în fotografii sau filme ( Darjeeling Limited, de exemplu). Însă pentru că n-am putut rezerva locuri în tren nici măcar cu luni înainte, am renunţat la idee. Cel mai impresionant lucru pe care l-am observat când am ajuns a fost numărul mare de oameni care trăiesc în India.

În prezent, în India trăiesc circa 1,2 miliarde de oameni; experţii se aşteaptă ca numărul să crească până la 1,6 mi­liarde în următoarele decenii, iar asta înseamnă o provocare pentru adminis­traţia locală, deoarece infrastructura nu este suficient de dezvoltată în prezent, conducând la blocaje teribile ale trafi­cului, la poluare şi gunoaie pe străzi.

Spre exemplu, Mumbai are 20-30 milioane de locuitori; nimeni nu ştie exact câţi sunt, deoarece aproximativ o treime trăieşte în mahalale. Cu ajutorul prietenului nostru, care este în prezent expat în Mumbai, le-am vizitat şi pe acestea.

Am fost foarte surprins de cât de prietenoşi erau toţi locuitorii. Oamenii erau curioşi în privinţa noastră şi se uitau la noi, dar nu am avut nicio clipă sentimentul de nesiguranţă.Ca turişti, eram desigur echipaţi cu aparate foto, iar copiii veneau la noi şi ne rugau să le facem poze. Scopul lor era să se vadă cum arată pe ecranele digitale. Personal, m-am gândit că poate fi influenţa faimoasei industrii cinematografice Bollywood, prezentă pretutindeni în India. Cred că mulţi tineri indieni vi­sează să devină vedete de cinema.

Dincolo de asta, India oferă imagini unicat. În Mumbai, este interesant de vizitat centrul oraşului cu staţia Victoria şi zona de unde poţi cumpăra haine tradiţionale. Poarta Indiei, prin care ultimele trupe britanice au ieşit din ţară după colonizare, este cu siguranţă o altă atracţie turistică care merită vizitată.

Îmi vin apoi în minte negocierile dure din timpul nopţii, cu şoferii ricşelor cu motor, denumiţi şi Tuktuks, în zonele neturistice. Ca străin, trebuie să accepţi să plăteşti "un preţ special".

Delhi este la rândul său deosebit prin monumentele sale din alte vremuri, lo­curi religioase şi uriaşe clădiri funerare. Tot aici este interesant de văzut sectorul guvernamental cu palatul prezidenţial măreţ, construit în vremea colonizării britanice.

În Delhi am avut ocazia să săr­bătorim şi festivalul Diwalli, care este întrucâtva asemănător cu Crăciunul nostru. Localnicii fac o mulţime de aranjamente florale şi îşi oferă reciproc cadouri.

Ziua următoare este un fel de ajun al Anului nou şi cerul se umple de artificii. Cu această ocazie, am cumpărat hainele tradiţionale ale Indiei, care la bărbaţi poartă numele de Kurta. Este o robă simplă şi foarte confortabilă.

În Goa, principala atracţie sunt plajele cu baruri şi cafenele micuţe. Am făcut şi o excursie interesantă la o plantaţie de mirodenii din apropiere.

Iar noaptea petrecută pe plaja Palolem a fost la rândul său o experienţă inedită, într-o vilă în care baia însemna o gaură în podea şi un simplu robinet de apă. De altfel stilul de viaţă în aceste zone este de-a dreptul spartan. Pentru că în multe regiuni nu este niciodată frig, dotările caselor nu sunt sofisticate, deşi în perioada musonului trebuie să ai un adăpost bun dacă nu vrei să te plo­uă. Tot în Goa, pe lângă paradisul tropical am avut şi experienţa a trei zile de me­ditaţie, într-un ashram, lucru care-ţi satisface anumite nevoi spirituale.

Surprinzător pentru mine, în cele două săptămâni de cutreierat India am trăit practic ca un vegetarian, dar nu mi-a lipsit nimic. Bucătăria indiană oferă tot soiul de legume, boabe, paste şi preparate de orez, totul gătit cu o mare varietate de condimente şi ierburi aromate. Se spune că bucătăria indiană este picantă şi condimendată, ceea ce este adevărat. Am putut totuşi să mănânc preparate pe care indienii le numesc "picante" fără să-mi pierd instant simţul gustului, cum se întâmplă. Chiar şi despre mâncarea lor mai dulce euro­penii ar putea spune că e tot picantă. Oricum India are nota zece la bucătărie.

O să mă întorc probabil în India pentru a vizita nordul ţării, adică regiunea Munţilor Himalaya. Mă aştept ca această vizită să fie extrem de diferită faţă de experienţa avută în recenta mea călătorie în India.

Gregor Aufhause este director general al SCH The Grand