Style

Asus EEEPC 1000HV

04 iun 2009 40 afişări
Din aceeaşi categorie
Asus EEEPC 1000HV
Odata cu lansarea primului EEEPC de catre Asus, cu ecran de 7 inchi, compania din Taiwan a lansat un nou curent, cel al netbookurilor, care in mai putin de doi ani au ajuns o adevarata „amenintare" pentru laptopurile de business, oferind aproape aceleasi caracteristici, la preturi mult mai mici.
Asus EEEPC 1000HV s-a indepartat si mai mult de conceptul primului EEEPC. In premiera vine cu o placa video dedicata ATi 3450 cu 256 Mb RAM de memorie, element care reprezinta un salt puternic spre deosebire de modelele anterioare. Spre exemplu, daca pe un EEEPC 901 cel mai bine mergeau jocurile din perioada 2000-2003, precum Need for Speed Porsche Unleashed, sau Age of Empires III si cel mult Age of Mythology sau Quake III, acum avem acces la o gama mult mai larga. Desigur, nu veti putea juca Far Cry la detalii maxime, laptopul fiind limitat de procesor - care acum este un Atom N280 dual core pe 32 de biti, la 1,66 Ghz, dar este un salt fata de cea integrata de la Intel 950.
La primul contact observam noua tastatura „chocolate" specifica segmentului superior de pret, precum Apple Macbook sau Sony VAIO. Calitatea plasticelor este net im­bunatatita fata de primele EEEPC-uri, dar suprafetele lucioase sunt un magnet pentru amprente.
Aspectul netbookului nu este la fel de elegant ca in cazul celebrelor IBM-uri, datorita bateriei care „ingroasa" partea din spate. Dar chiar si asa, nu avem multe obiectii in ceea ce priveste designul.
Chiar daca s-a optat pentru o placa video dedicata, netbookul dispune in continuare numai de iesire video VGA D-Sub 15. Cel mai probabil la o generatie viitoare vom vedea macar un conector DVI, daca nu un HDMI.
Principalul avantaj in implementarea unei placi video il reprezinta posibilitatea de a rula filme in format high definition 720p sau interfata grafica a Windows Vista Ultimate, chiar daca acesta vine livrat cu Windows XP Home Edition.
La fel ca si celelalte netbookuri din seria 1000, si de aceasta data avem un hard-disk de 160 Gb cu 5.400 rpm pe SATA, Bluetooth 2.0, wireless cu suport 802.11 b/g/n draft si 1 Gb DDR2 de memorie RAM.
Butoane dedicate pentru volum, wireless sau Bluetooth nu exista, dar softul Asus alaturi de butoanele „Fn" de pe tastatura le inlocuiesc pe acestea fara probleme.
Teoretic, potrivit Asus, autonomia lui 1000HV ar trebui sa fie ceva mai redusa decat in cazul unui 1000H datorita placii video dedicate, in conditiile in care ambele dispun de o baterie cu sase celule - cinci ore in loc de peste sase. Chiar si asa, in realitate nu s-a simtit vreo mare diferenta. Spre exemplu, face cu brio fata la doua zboruri de la Bucuresti la München (doua ore) si de la München la la Barcelona (aproximativ 2 ore) timp in care se poate viziona un film pe DVD (din imagine ISO sau pe un DVD-Player extern) dupa care se poate lucra in Word sau Excel fara ca bateria sa scada sub 10%. In cazul in care se porneste un joc, autonomia scade undeva la 3-4 ore, in functie de catde mult este solicitata placa video si procesorul.
Cu toate ca avem de-a face cu un netbook, care teoretic face parte din gama inferioara de pret, displayul de 10 inchi cu o rezolutie de 1024x600 pixeli ofera o calitate peste medie, comparabila cu cea oferita de laptopurile din segmentul de mijloc, cu unghiuri de vizibilitate de peste 150 de grade, atat orizontal cat si vertical.
Lista dotarilor este completata de cititorul de carduri SD/MMC si de sistemul de comunicare alcatuit din microfon si webcam de 1,3 MP „ care de-a lungul testului nu a reusit sa functioneze mai mult de 1 minut fara sa inghete imaginea pe Yahoo Messenger. Probabil trebuie un update de BIOS si de soft.
In prezent laptopul este disponibil in Europa numai pe piata italiana, la un pret de aproximativ 400 de euro, dar cel mai probabil va veni si in Romania in vara aceasta cu un pret cuprins intre 1.500 si 1.700 de lei.
 
Configuratia
- Ecran: 10 inchi, LCS, rezolutie 1024x600 pixeli
- Procesor Intel Atom N280 1,66 Ghz
- Memorie RAM: 1 GB, DDR2
- HDD: 160 GB, 5400 rpm
- Placa video: ATi Radeon HD 3450
- Placa audio: Realtek Audio
- Placa retea 10/100 Mb
- Wireless: 802.11 b/g/n
- Conectica: Cititor de carduri, VGA Out, 3 porturi USB, Audio
- Greutate: 1,45 kg
 
Pro:
- Placa video dedicata
- Autonomie de peste 5 ore
- Display mat cu claritate foarte buna
 
Contra:
- Nu este inca disponibil
- Baterie putin cam groasa