Gastronomie

Vinurile de fier ale Reginei Marii Britanii

28 oct 2013 3220 afişări de Ioana David
Din aceeaşi categorie

Puţini sunt producătorii de vin din această parte a Europei cu o istorie atât de lungă şi de tumultuoasă ca Purcari, companie din Republica Moldova fondată în urmă cu 186 de ani. Pe parcursul timpului a trecut prin războaie, pogromuri, cataclisme naturale, prohibiţia lui Gorbaciov, dar şi prin trei embargouri ruseşti, cel mai recent fiind cel din acest an când regimul a interzis importul de vin din Moldova. Cu toate acestea, vinurile ce se trag din sătucul Purcari de pe malul Nistrului au ajuns pe masa reginelor Victoria şi Elizabeta a II-a, dar şi a ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea.

Vinăria Purcari a fost fondată în 1827, iar 20 de ani mai târziu cel mai cunoscut brand al său, Negru de Purcari, a primit prima medalie de aur la un concurs de profil din Basarabia. La nivel internaţional vinurile de Purcari au devenit cunoscute în 1878, când în cadrul unei degustări de la Paris, oenologii francezi au crezut că au de-a face cu un nou sortiment de vin de Bordeaux. Astăzi Purcari face parte din Bostavan Wineries Group, un grup ce are în componenţă patru companii şi care este deţinut de fondul american de investiţii Horizon Capital.

Aşa cum vinurile din Bordeaux şi-au construit renumele pornind de la terroir-ul acestei regiuni, tot aşa condiţiile de la Purcari sunt propice producţiei, solul având o con­centraţie sporită de rubidiu, care este extrem de favorabil pentru fabricarea vinurilor roşii, conferindu-le culoarea rubinie intensă. Datorită acesteia vinurile Negru de Purcari şi Roşu de Purcari au ajuns să fie cunoscute peste tot în lume.

Negru de Purcari are o structură bogată, iar la culoarea rubinie se adaugă nuanţe de rodie şi note de prună, ciocolată şi smochine, ceea ce l-a făcut pe Federico Giotto, un expert italian de vinuri, să afirme că „acest vin este asemenea unui pumn de fier îmbrăcat într-o mănuşă de catifea“, calificativ care se foloseşte doar pentru vinuri alese din Burgundia.

Pe de altă parte, Roşu de Purcari, a doua piesă de rezistenţă a companiei, este un vin mai catifelat, mai „feminin“ în comparaţie cu Negru de Purcari.

Cele mai scumpe vinuri pe care Purcari le vinde sunt Negru de Purcari vintage 1984, din lotul pentru Regina Elizabeta a II-a, ale căror preţuri, în cadrul unor licitaţii închise, pot ajunge până la 800 -1.000 de euro pentru o sticlă. Întreaga colecţie de vinuri vintage a Purcari numără 30.000 de sticle, iar cele mai vechi exemplare datează din 1948 şi sunt păstrate în beciurile istorice ale companiei, construite în 1827.

Ultimii ani au dus Purcari pe noi pieţe, în timp ce în pivniţe s-au adunat vinuri produse în ediţii limitate sau care au fost realizate după tehnologii speciale.

„Din anul 2006, Vinăria Purcari şi-a diversificat pieţele de export (…), ca rezultat vinurile Purcari sunt prezente în peste 18 ţări, principalele pieţe de distribuţie fiind România, Cehia, Slovacia, Polonia (…)“, a spus Victor Bostan, directorul general al companiei.

Anul trecut, compania a lansat Purcari Icewine, un vin alb obţinut după o tehnologie specială, din struguri îngheţaţi din soiurile Muscat-Ottonel şi Traminer, iar în 2013 va lansa alte două ediţii speciale.

Secretul vinurilor de la Purcari stă în fiecare etapă a producţiei, de la culegerea strugurilor, vinificaţie, cupajare, ma­turare până la îmbuteliere, iar Victor Bostan afirmă că se implică în fiecare din acestea. „Este un ciclu fascinant care durează întregul an şi prin care am trecut personal de nenumărate ori.“

Având experienţa tuturor acestor ani în spate, Victor Bostan este de părere că vinul de calitate poate fi consumat până la vârsta de 50 de ani, după care acesta începe să „moară“, rămânând doar o piesă de colecţie.

„Cele mai vechi sticle din colecţia Purcari datează din 1948 şi au existat doar câteva cazuri în care acestea au fost expuse în licitaţii cu circuit închis. Colecţia Negru de Purcari vintage 1984 este cu adevărat nepreţuită.“ Directorul companiei spune că la o cină rafinată cu bucate exotice din vânat preferă Negru de Purcari, dacă la masă se serveşte homar „asortează“ felul cu un pahar de Alb de Purcari, iar dacă vine vorba despre un prânz lejer, în timpul verii, atunci cea mai bună alegere este un Rose, tot de Purcari.

În ceea ce priveşte modul de servire, expertul precizează că două elemente sunt importante: temperatura şi forma paharului. Astfel, vinurile albe trebuie servite la 8-10 grade, roze-ul la 12 grade, iar vinurile roşii la 20 de grade. Temperatura prea mare sau prea mică le va reduce din calităţi, iar când vine vorba de un vin de excepţie, fiecare detaliu contează.