Gastronomie

Vinul, pe cale de dispariţie? Top cinci vinuri de încercat înainte de criza bahică.

04 nov 2013 4097 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Economiştii au avertizat că lumea se îndreaptă spre o criză a vinului, scrie telegraph.co.uk. Un raport realizat de Morgan Stanley Research spune că cererea globală pentru vin depăşeşte capacitatea de aprovizionare, iar acest lucru va duce în cele din urmă la scăderea proviziilor de vin. Aşadar cei pasionaţi de licoarea bahică trebuie să încerce cât mai curând câteva dintre specialităţile de mai jos:

Vin Riesling de calitate

Deşi Reisling-ul este încă subapreciat, recomandarea este pentru cele mai fine Rieslinguri din Germania (delicate, florale) sau Alsacia(mai bogate, de asortat cu gastronomie fină).

Vin Tokaji

Vinul tradiţional ungar, de desert, este printre cele mai cunoscute din lume. Soiul Tokaji premiat cu 5 puttonyos (ce măsoară nivelul de zahăr din vin, de la 3 la 6 ) are un gust bogat de caise, marmeladă şi miere  şi merge perfect cu ciocolata neagră.

Champagne

De neratat este un soi vintage de champagne de la Krug, Pol Roger sau Louis Roederer, nu mai vechi de 20 de ani, brut (sec), puţin răcit înainte de servire, alături de fructe de mare.

Sherry

Oricine trebuie să încerce o dată în viaţă adevăratul sherry, fie că poartă numele de Fino, sec, puţin sărat, cu aromă de măsline verzi,  Amontillado, un  soi mai bogat, cu gust de alune,  sau Oloroso,  un cocktail de de arome de cafea, stafide şi smochine.

Vin roşu de Burgundia

De încercat mai degrabă decât un Bordeaux, pentru textura bogată  a soiurilor Pinot Noir, cu aromă de căpşuni, nuanţe aromate de ciocolată şi alune prăjite.