Gastronomie

Vacanţa pe iaht

09 iun 2012 1762 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Chartering-ul de iahturi este un serviciu relativ nou în Ro­mânia şi înseamnă în­chi­rierea unui iaht de 12-25 metri sau a unui superiaht de peste 25 metri, pentru o săptămână în orice zonă po­trivită pentru acest tip de că­lă­torii.

Vacanţele pe iahturi închiriate se potrivesc oricărui buget între 1.000 de euro şi 1 milion de euro/săptămână. În funcţie de nevoi, iahturile de închiriat pot fi modele cu motor, de dimensiuni mari, potrivite pentru familii şi grupuri care caută confort, veliere care se potrivesc în general celor în căutarea adevăratei experienţe de sailing sau un catamaran, ideal pentru orice grup, în special pentru cei care doresc să exploreze golfuri retrase şi să navigheze pe ape mai puţin adânci.

La un alt nivel sunt megaiahturile, am­barcaţiuni de peste 34m care dispun de piscine, clu­buri, săli de conferinţă, cinema, săli de sport, spa etc. şi pentru care închirierea pe săptămână ajunge la 800.000 de euro.

În cazul navigatorilor începători există posibilitatea de a angaja un skipper (că­pitan) care cunoaşte perfect apele şi tra­seele, iar pentru cei mai co­mozi se poate adăuga la echipaj un chef care găteşte zilnic specialităţi proaspete specifice zonei. Avantajul unui astfel de serviciu este flexibilitatea pentru că nu există trasee fixe de urmat, iar spaţiul se îm­parte doar cu familia sau prietenii. Ser­viciul de Yacht Charters este oferit de compania RTW Travel, lansată în 2008 şi care oferă vacanţe personalizate exclu­siviste. 10 % din oferta companiei con­ţine pachete de vacanţe pe iahturi, pentru care cererea s-a dublat de la an la an.

"Pentru noi şi prietenii noştri cel mai potrivit tip de ambarcaţiune este cata­maranul deoarece ne place să explorăm golfuleţe cât mai ascunse, să ancorăm cât mai aproape de plajă şi să experi­men­tăm navigaţia cu vele, dar în acelaşi timp să beneficiem şi de un confort spo­rit oferit de spaţiul mai mare şi stabi­litatea pe care le dă un catamaran în com­paraţie cu o am­barcaţiune de tip mono­coca", spune Bogdan Baltac, fon­datorul RTW Travel care a încercat toate va­riantele de vacanţe pe iaht.

"Desti­naţiile preferate de noi sunt Grecia şi Coasta de Azur pe perioada verii. Recomand şi insulele Ionice, fiind zona cea mai acce­sibilă din punctul de vedere al condiţiilor de sailing, în timp ce Cicladele, situate în mijlocul mării Egee, sunt cele mai «challenging». Pentru cei cu înclinaţii spre partea culturală, Golful Saronic este destinaţia ideală.

Iarna mergem în Caraibe unde merită vizitate British Virgin Islands. Cele 50 de insule ce formează Insulele Virgine sunt încă nealterate de civi­lizaţie şi sunt un adevărată mecca pentru navigatori.

De fapt, în sezonul de iarnă, Caraibele sunt destinaţia favorită pentru toţi iubitorii de iahting, BVI fiind chiar denumită «sailing capital of the world» datorită infra­structurii per­fecte şi a condiţiilor meteo excelente pentru iahturile cu vele. Cea mai extra­vagantă destinaţie în care am fost rămâne Seychelles. Acolo nicio insulă nu seamănă cu alta şi în fiecare zi am avut ocazia să vizităm o insulă unică", povesteşte Baltac.

Alegerea locaţiei pentru o vacanţă cu iahtul depinde în primul rând de sezon. Vara cea mai potrivită zonă este Mediterana, mai ales Turcia, Grecia, Croaţia, Italia, Franţa şi Spania, iar iarna Caraibele şi în creştere de popularitate insulele din Oceanul Indian (Seychelles, Maldive), dar şi Malaiezia şi Thailanda. Mii de iahturi sunt disponibile în orice moment al anului pentru a fi închiriate în destinaţii ca Fiji, Tahiti, sau Hawaii, pe ambele coaste ale Americii de Nord, în Caraibe, Mediterană, Oceanul Indian sau mările Asiei.

Cel mai ieftin voiaj pe barcă oferit de RTW Travel a fost un sejur în Grecia, care a costat 2.000 de euro pentru o săptămână, pentru şase persoane. Iar pentru moment compania are în ofertă un pachet special, un sejur pentru un weekend prelungit pe un velier de 25 de metri cu echipaj de trei personae printre care se află un bucătar premiat ce va găti pe fiecare insulă vizitată, cu ingrediente locale.

Nu mai rămâne decât să nu uitaţi să luaţi în bagajul de bord pantaloni anti­vânt, pantaloni scurţi, mănuşi speciale pentru sailing (dacă e cazul), ochelari de soare, costum de baie, pălărie sau şapcă şi pantofi de punte şi să porniţi pe mare.