Gastronomie

Sip Sip. Sau sunetul pe care îl scoate fiecare sorbitură dintr-o băutură. În acest caz, o sorbitură de cafea, pentru că acest nume defineşte identitatea uneia dintre cele mai noi cafenele din Bucureşti, din zona Timpuri Noi. Ce poveste poartă în spate?

08 aug 2023 327 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Sip Sip. Sau sunetul pe care îl scoate fiecare sorbitură dintr-o băutură. În acest caz, o sorbitură de cafea, pentru că acest nume defineşte identitatea uneia dintre cele mai noi cafenele din Bucureşti, din zona Timpuri Noi. De scrierea acestei poveşti sunt responsabili Alina şi Daniel Duţu, care au preluat o fostă cafenea pentru a da viaţă alteia, pregătită să se integreze în comunitatea deja formată.

 

„Sip Sip Social Place este un business de familie care a luat naştere din dorinţa de a transforma cartierul într-un spaţiu mai proaspăt, mai modern, aliniat la tendinţele actuale din zona coffee shopurilor de specialitate. Ne-am dorit să aducem mai aproape de comunitate avangarda produselor şi a experienţei pe care de regulă le regăseşti în centrul aglomerat al oraşului“, povestesc cei doi antreprenori.

În spaţiul aflat chiar în intersecţia de la Timpuri Noi a funcţionat până acum ceva timp una dintre cafenelele reţelei Orygyns, un business fondat de Cosmin Preda care s-a extins cu mai multe localuri în Bucureşti.

Alina şi Daniel Duţu au preluat spaţiul de la Timpuri Noi şi au rebranduit businessul, păstrând însă standardul existent în ceea ce priveşte calitatea cafelei, dar şi aparatura, barista şi furnizorii. Au îmbogăţit totuşi oferta cu zona de patiserie şi băcănie, venind cu o selecţie de produse artizanale şi cu un segment de băuturi alternative organice precum kombucha, matcha, chai sau apă de cocos. Toate produsele au fost alese chiar de cei doi antreprenori, ţinând cont de două criterii: tasty (gustos – trad.) şi healthy (sănătos – trad.).

„Din postura de locuitori ai cartierului, am simţit întotdeauna nevoia de a avea la câţiva paşi de casă un spaţiu în care să regăsim cafea excelentă, gustări sănătoase şi delicioase, muzică bună, un spaţiu verde în care să regăseşti dolce far niente preţ de măcar câteva minute.“

Când vine vorba de comunitatea Sip Sip, aceasta este împărţită în două categorii: consumatorii de cafea care lucrează în împrejurimi sau care tranzitează zona în timpul săptămânii şi locuitorii cartierului. Aceştia din urmă au deja o rutină în a-şi savura cafeaua aproape în fiecare dimineaţă la Sip Sip sau măcar petrec ceva timp acolo în zilele de weekend.

„În ambele cazuri, vorbim despre o comunitate formată din oameni foarte frumoşi, educaţi, alternativi, moderni, health-conscious, care apreciază produsele şi experienţele next level şi despre care ne place să credem că seamănă foarte mult cu noi. Suntem un coffee shop pet friendly, motiv pentru care foarte mulţi dintre consumatorii noştri vin însoţiţi de animalele de companie.“

Numele a fost ales cu ajutorul unei echipe de oameni creativi din industria de advertising şi porneşte de la simplul gest de a sorbi cafeaua, „to sip“ fiind traducerea în limba engleză pentru „a sorbi“. La pachet sau în cafenea, cu lapte sau simplă, sunt multe moduri în care această băutură poate fi savurată, dar indiferent cum şi unde se întâmplă asta, există un singur fel prin care te poţi bucura de aromele ei: sorbind-o.

În spatele proiectului Sip Sip – însă, de cele mai multe ori, chiar în faţa clienţilor – se află proprietarii coffee shopului, Alina şi Dani. Cu un background de peste douăzeci de ani în administrarea afacerilor şi marketing, ei au o pasiune pentru cafeaua de specialitate, industria ospitalităţii, precum şi o adevărată obsesie pentru calitate şi customer service.

„Credem că fiecare spaţiu vine cu propria semnătură şi cu propriul tip de experienţă pentru consumator, dincolo de numitorul comun care este cafeaua. Mai ştim şi că «variety is the spice of life», asta însemnând că majoritatea consumatorilor iubesc diversitatea: cei care îşi beau astăzi cafeaua la noi, mâine o pot bea pe Calea Victoriei, iar în weekend în Braşov.“

Cafeaua de la Sip Sip are la bază boabele proaspăt prăjite furnizate de o prăjitorie din Rotterdam, Manhattan Coffee Roasters.

„Dacă acum câţiva ani cafeaua de specialitate era mai degrabă un microtrend, în prezent putem vorbi despre o adevărată mişcare. Chiar şi aşa, în ciuda exploziei de cafenele de specialitate la care asistăm, consumul de cafea în România era până de curând la jumătatea mediei din Europa de Vest şi chiar de patru ori mai mic decât în Finlanda, care este campioană în ceea ce priveşte acest indicator“, spun Alina şi Daniel Duţu.

Aşadar, potenţialul pentru România este semnificativ, cred ei, iar trendul la care asistăm contribuie la educaţia consumatorilor şi pune Bucureştiul pe harta capitalelor cu cele mai cool cafenele de specialitate din regiune. Un merit deosebit îl au designul localurilor, precum şi comunităţile frumoase care se conturează în jurul acestui fenomen.

Şi pentru că a venit vorba de design, spaţiul Sip Sip a fost amenajat în colaborare cu echipa de arhitecţi de la Altro Studio Design, scopul urmărit fiind creionarea unei atmosfere luminoase, verzi, sustenabile, alternând elemente calde de lemn cu structuri metalice industriale, invadate pe alocuri de zone verzi explozive ca o continuare firească a parcului ce se regăseşte dincolo de ferestrele coffee shopului. Lumina joacă un rol central, fiind elementul care încălzeşte şi însufleţeşte spaţiul şi punând accent pe procesul artizanal de extracţie a cafelei.

„Sustenabilitatea nu mai este de mult un pilon nice-to-have, ci mai degrabă un must-have, aşa că, în cazul Sip Sip, este o valoare prioritară pe care o regăsim în orice element: de la mobilierul recon­diţionat şi realizat din materiale durabile, lemn şi metal, la universul verde care inundă spaţiul, la sursele economice de energie, la ambalajele reciclabile, la sourcingul cu amprentă redusă de carbon, la furnizorii cu un mindset clar de sustenabilitate.“

După ce au investit peste 50.000 de euro în Sip Sip Social Place, Alina şi Daniel Duţu se gândesc deocamdată să-şi consolideze poziţia în zona Timpuri Noi şi să-şi fidelizeze comunitatea, conturând totodată parteneriate cu zona artistică.

„Mai mult decât un specialty coffee shop, ne dorim să aducem în cartier un spaţiu alternativ, impregnat cu un suflu artistic, transmis atât de comunitatea noastră, de barista din spatele espressorului, cât şi de partenerii şi diversele colaborări artistice pe care le avem în plan“ şi despre care nu spun încă mai multe.

Până când se vor concretiza însă, nu putem decât să ne bucurăm de fiecare cafea bună, savurată pe îndelete. Sip Sip. Sorbitură cu sorbitură.


După Afaceri Premium a pornit la „vânătoare“ de cafea bună în locuri cool din Bucureşti şi îşi propune să spună lunar povestea cafenelelor care dau o nouă vibraţie oraşului, intrând în conversaţie cu oamenii din spatele conceptelor. Ideea ne-a venit după mai multe întâlniri cu astfel de antreprenori care ne-au vorbit despre cum au ales să transforme pofta de cafea în business. Şi toţi spun acelaşi lucru, că Bucureştiul se află în cea mai bună perioadă a sa din punctul de vedere al efervescenţei în domeniul cafelei de specialitate, concurând cot la cot şi chiar depăşind marile capitale europene la acest capitol.