Gastronomie

New(s) in the city: Cafenele, restaurante, cofetării - care sunt noutăţile primăverii pentru amatorii de timp petrecut în oraş?

15 mar 2024 188 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Primăvara scoate la iveală concepte noi de restaurante şi cafenele aproape la fel de efervescent cum scot ghioceii capul de sub ultimele rămăşiţe de zăpadă. De la cafea de specialitate la steakuri ispititoare, încununate cu deserturi irezistibile, Bucureştiul se îmbogăţeşte în această perioadă cu noi localuri care îl pun şi mai sus în ierarhia oraşelor perfecte pentru socializare. Ce e nou? Ce se anunţă?

 

Mezinul familiei Maison des Crêpes

După ce familia localurilor Maison des Crêpes din Bucureşti s-a maturizat suficient, a venit momentul ca un nou membru să preia rolul de mezin şi aşa a apărut recent pe piaţa din Capitală Petit, un loc născut din pasiunea pentru cofetăria franţuzească, potrivit pentru un brunch sau o cină târzie. Este de la sine înţeles că din meniu nu lipsesc deserturile franţuzeşti, vedete fiind madlenele şi diferite tarte, în armonie cu cafeaua de specialitate şi limonada.

„Practic, brandul a existat şi a trăit în gândul echipei Maison des Crêpes, iar anul trecut am decis să-l punem pe scena localurilor din Bucureşti, alegând una dintre celebrele artere ale Bucureştiului interbelic, convinşi că astăzi bulevardul Regina Elisabeta va redeveni locul de promenadă de odinioară“, spune Valentin Strugaru, fondatorul businessurilor Maison des Crêpes şi Petit.

Experienţa lui în industria ospitalităţii numără peste 15 ani, el fiind totodată consultant de business pentru start-up-uri şi platforme care ajută antreprenori aflaţi la început de drum.

„Petit se completează perfect cu fratele său mai mare Maison des Crêpes şi continuă pasiunea pentru bucătăria şi patiseria franţuzească. Ne-am dorit un concept nou, inedit şi unic pe piaţa din Bucureşti şi ne-am lăsat inspiraţi de chefi cofetari din Paris, fie că vorbim despre localurile lor, fie de preparatele acestora. Astfel, la Petit avem tavanul înalt, industrial-urban, însă am renunţat la nuanţele închise de negru sau gri şi l-am colorat pastelat în roz.“

Amenajarea este completată de elementele ceramice, care şi-au găsit locul atât pe tavan, cât şi pe sharing table, care reprezintă piesa principală de atracţie.

„Vorbim de o masă de dimensiuni foarte mari, toată placată cu plăci ceramice. Bariera a fost ruptă de bar, care este construit pe o grindă din beton, uriaşă, ruptă. Imaginaţi-vă diferite madlene glazurate cu ciocolată albă, cu trandafiri, cu fistic aşezate minimalist pe o vitrină din cristal, pe o grindă din beton!“

Preparatele disponibile la Petit sunt făcute in-house, iar combinaţiile de ingrediente şi arome au cucerit deja mulţi dintre bucureştenii care au trecut pragul acestui local.

 

Mosafir în oraş

Când ideile bune se întâlnesc la aceeaşi masă, iau naştere locuri savuroase, iar Mosafir este chiar un astfel de exemplu. Adrian şi Gabi Alexe, cei doi fraţi care, în iulie 2021 au deschis Bucătăria.localfood, şi-au unit forţele şi inspiraţia cu fondatorii barului Ginoteca şi pregătesc deschiderea unui al doilea restaurant, pe Strada Plantelor din Bucureşti la numărul 48, într-o zonă liniştită de case, între Piaţa Sfântul Ştefan şi Foişorul de Foc. Localul se află într-o casă veche, monument istoric, construită în 1898, iar deschiderea lui este programat să aibă loc la sfârşitul lunii martie, cel târziu început de aprilie.

„În ultima perioadă, rula în background, atât la Bucătăria, cât şi la Ginoteca, fiecare pe zona sa, ideea de «ce facem mai departe?». Spunem asta pentru că, după doi ani şi jumătate de Bucătăria şi cinci ani de Ginoteca, simţim fiecare că am dus businessurile noastre într-o zonă de maturitate, angajaţii noştri au prins rădăcini, comunitatea creşte din ce în ce mai frumos cu oameni cool, recurenţi, deschişi la nou“, povesteşte Adrian Alexe.

Fiecare în parte a prospectat idei şi locaţii separat, până când au ajuns împreună la casa de pe Strada Plantelor, unde parcă s-au aliniat toate planetele. Un investitor a propus să cumpere casa şi să le-o închirieze celor patru antreprenori, iar acesta a fost practic trenul despre care, spun ei, apare o dată în viaţă, aşa că au urcat în el.

„La Mosafir vom aduce conceptul de bistronomie, unde mâncarea se va combina cu vinurile şi cocktailurile într-o atmosferă relaxată. Ce este bistronomia? Apărută pentru prima dată în Franţa, bistronomia are la bază mâncarea de bistro realizată cu tehnici moderne de gătit.“

Aşa că vor folosi ingredientele proaspete găsite la piaţă sau la mici producători, vor combina produsele locale autentice cu altele premium din alte ţări şi probabil vor face din asta un obicei şi pentru vinuri.

„Pentru că sângele apă nu se face, vom împrumuta de la sora Bucătăria elemente de comfort food, iar de la sora Ginoteca ginuri în combinaţii fine. Prin urmare, vom avea un meniu scurt şi dinamic în funcţie de sezon.“

În ceea ce priveşte amenajarea, Mosafir se bucură de privilegiul de a fi găzduit de o casă cu o eleganţă aparte, din perioada Belle Epoque, unele elemente din interior fiind încă păstrate din acele vremuri. Restul a fost adus în prezent prin culori îndrăzneţe.

„Va fi un spaţiu cu personalitate, autentic, care să te îmbie să te aşezi relaxat la masă, ca un musafir la un prieten bun. Vrem să facem din Mosafir un nou reper de bun-gust în Bucureşti“, promit cei patru fondatori.

 

Buimac pe Calea Victoriei

La doi ani şi jumătate de la deschiderea primei cafenele, proprietarii Buimac, un spaţiu cu cafea de specialitate de pe Strada Icoanei din Bucureşti, inaugurează al doilea local. Fratele mai mic al primului Buimac va purta acelaşi nume şi se va afla pe Calea Victoriei la numărul 25. Deschiderea va avea loc în martie.

„Spaţiul este o oportunitate ivită într-o zonă râvnită şi ne aşteptăm la un trafic mai mare, datorită reputaţiei. Vom avea o amenajare în stil minimalist-industrial“, spune Cosmin Racoltă, unul dintre fondatorii Buimac.

Povestea acestui business a pornit de la o vizită pe o plantaţie de cafea, un forum al pasionaţilor de această băutură şi câteva echipamente pentru prăjit, în 2015, când Cosmin Racoltă căuta să îmbunătăţească metoda de extracţie a cafelei. A cumpărat un prăjitor, a perfecţionat etapa de prăjire şi apoi s-a gândit că ar putea vinde şi către alţi consumatori în afară de cei din jurul lui. Aşa că a făcut un site, conturi pe Facebook şi Instagram şi uşor-uşor totul a început să crească. Prăjitoria Buimac a fost înfiinţată în 2017, iar după câţiva ani Cosmin a participat la festivalul Waha, unde a avut acces la clienţi în mod direct. Unul dintre organizatorii festivalului, Alexandru Hirjoghe, a fost interesat să-l ajute să dezvolte mai departe businessul. Aşa au ajuns să deschidă cafeneaua împreună, iar acum să ducă aromele Buimac mai aproape de inima Capitalei şi a pasionaţilor.

 

BASM pentru cei cu picioarele pe pământ

Pentru cei care cred în poveşti, dar şi în puterea miraculoasă a unui local cu o atmosferă destinsă, Alexandru Becuţ pregăteşte deschiderea BASM, un concept care îmbină trei tipuri de experienţe: cea a unui steakhouse care va pune în valoare carnea de vită premium prin reţete simple şi gătire la ico­nicul grill cu cărbuni Josper, cea a unui whiskey bar - cu o selecţie impresionantă de sortimente de whiskey de la distilerii de top din întreaga lume - şi cea a unui cigars club, cu o selecţie de trabucuri de calitate.

Denumirea restaurantului are o dublă semnificaţie - acronim de la „Barrels & Smoke“, făcând trimitere la experienţele locului, precum şi sensul propriu al basmului, ca o invitaţie la o călătorie fantastică, plină de poveşti şi experienţe memorabile.

„La acest moment, suntem în plin proces de amenajare a spaţiului şi avem în plan să deschidem în a doua jumătate a lunii martie. Pentru conceptul de arhitectură şi design interior, lucrăm cu studioul de arhitectură MuroMuro Architects, care a semnat şi proiectul de amenajare Berliner Donuts, iar pentru partea de branding & logo colaborăm cu microagenţia de servicii creative Fiastru - Otilia şi Mihnea Fiastru. De asemenea, pentru zona de bar şi mixologie lucrăm cu Valentin Luca, multiplu campion mondial la flair bartending şi unul dintre cei mai buni consultanţi de pe piaţă în acest domeniu“, spune Alexandru Becuţ.

Alături de el, în BASM mai este implicat şi Adrian Gândescu, cofondator al Berliner şi GRABit Pastrami, două localuri iconice din Bucureşti. Alexandru Becuţ este, la rândul său, cofondator al mai multor proiecte în zona de food & hospitality din Bucureşti, printre care gelateria Friddi Gelato, laboratorul de gogoşi artizanale Berliner Donuts şi restaurantul GRABit Pastrami, care a adus în peisajul local sandwiciurile cu pastramă de vită. Înainte de a se dedica acestor proiecte, Alexandru Becuţ a petrecut 15 ani în sectorul financiar, în zona de wealth management şi fonduri de investiţii, lucrând pentru companii precum Citi şi NN.

Adrian Gândescu este un tânăr chef talentat care înainte de a decide să-şi urmeze pasiunea pentru gătit şi antreprenoriat a studiat Electronică şi telecomunicaţii şi a avut rezultate deosebite la numeroase competiţii de robotică şi inovaţie.

„Restaurantul BASM se va deschide la parterul clădirii One Verdi Park, pe bulevardul Barbu Văcărescu 164. Alături, vom inaugura şi cea de-a doua unitate Berliner Donuts, dedicată gogoşilor artizanale şi cafelei de specialitate. Investiţia totală pentru cele două spaţii este în jurul a 600.000 de euro.“

Spaţiul este gândit în jurul celor trei experienţe centrale ale conceptului, cu o mare atenţie la detalii, precum atmosfera creată de sistemul de iluminat. Designul este inspirat de puritatea materialelor şi de potenţialul lor tactil, motiv pentru care se va folosi o paletă de materiale naturale, cum ar fi lemnul, microcimentul şi materialele textile.

„Avem mare încredere în concept şi în calitatea produselor şi a experienţelor pe care le putem oferi aici, aşa încât avem planuri ambiţioase de creştere. Vrem să vedem cum va fi primul an pentru BASM şi apoi vom decide privind o posibilă extindere la nivel naţional sau internaţional“, spune Alexandru Becuţ.

 

Cafea şi vin în armonie

Pentru momentele în care pofta de cafea se îmbină cu cea pentru vin, un cuplu de tineri antreprenori a creat Sip Coffee & Wine, un local găzduit de prima clădire monument istoric recondiţionată de pe Calea Moşilor din Bucureşti, fosta casă Popp-Bunescu. Deschiderea oficială a avut loc pe 12 februarie, partea de cafenea urmând să fie completată de un winebar la subsol, într-o a doua etapă de dezvoltare, preconizat a fi finalizată în septembrie 2024.

Ideea dezvoltării acestui proiect a venit odată cu lucrările de restaurare a proprietăţii, lucrări coordonate de arhitectul Ştefan Sava, care deţine o parte din această afacere. Asociată îi este Elena Gurahan, cu background în domeniul financiar şi iubitoare de cafea, care a decis să se retragă din viaţa de corporaţie şi să ia calea antreprenoriatului. „Sip este o destinaţie care hrăneşte cheful de aventură al exploratorilor de gust şi de experienţe. Un coffee shop & wine bar care încearcă să creeze o comunitate vibrantă, interesată de creştere şi dezvoltare. Valorile brandului sunt regenerarea urbană, socială şi culturală“, spune Elena.

Pe lângă cafeaua de specialitate, vinurile selecţionate şi câteva cocktailuri, în acelaşi spaţiu se găsesc produse locale, realizate de mici artizani, potrivite pentru a fi oferite cadou, precum ciocolată artizanală, lumânări parfumate, cosmetice naturale, ceaiuri şi cafea de specialitate, vin, cărţi de arhitectură şi design. Spaţiul este amenajat cu piese personalizate din metal – arcele şi gridurile care îmbracă pereţii – şi cu multe elemente din lemn care oferă căldură locului.

„Logoul este inspirat de arcadele arhitecturale găsite în acest spaţiu. Două semicercuri sunt folosite pentru a reprezenta fiecare zonă, semicercul superior reprezentând cafeneaua şi cel inferior reprezentând barul de vinuri. Împreună, formează un cerc complet, simbolizând unitatea şi armonia între cele două spaţii.“

La Sip Coffee & Wine se vor organiza periodic expoziţii de artă - pictură, fotografie, ilustraţii, dar şi degustări de cafea şi de vin, concerte de jazz şi alte evenimente.

 

New entry pe piaţa cafenelelor

Cup.coffeebar este una dintre cele mai noi inaugurări din peisajul cafenelelor de specialitate din Bucureşti, uşile acestui mic local din zona Dorobanţilor deschizându-se pentru prima dată pe 8 ianuarie 2024.

„Povestea noastră începe cu călătoriile pe care eu şi prietenul meu le-am făcut şi din care ne-am inspirat. Am vrut să avem un loc al nostru, cu produse de calitate şi aşa am ajuns la Cup.coffeebar“, povesteşte Alexandra Visea.

Nu este la prima experienţă în HoReCa, ea având în trecut un restaurant în Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Ulterior, a intrat în domeniul imobiliar, pentru ca acum să revină la experienţa din universul ospitalităţii.

Cup.coffeebar este o cafenea de specialitate amenajată în stil minimalist, unde cafeaua vine din Etiopia şi Brazilia şi se transformă în pretext de socializare şi relaxare.

„Ne dorim să ne dezvoltăm şi pe partea de social parties (petreceri pentru socializare – n. red.). Mai exact, începând din primăvară vom prelungi programul şi vom crea o atmosferă specială, completând meniul cu cocktailuri şi muzică ambientală“, mai spune Alexandra Visea.

 

Tot la NOÍ

De la Parcul Carol, zona în care au deschis prima cafenea cu numele NOÍ, Vlad Graţianu şi Aysel Ali merg mai departe cu un al doilea spaţiu, dezvoltat de la zero, cu experienţa acumulată în primul local. A doua cafenea se află în cartierul Delea din zona Pieţei Muncii din Bucureşti, va avea şi o terasă exterioară şi se va deschide în prima jumătate a lunii martie.

„La fel ca la primul local, în amenajare vor fi amprentele noastre personale puse în practică de SiPro şi House of Vladila. Pe lângă faptul că vom avea terasă, noutatea va consta şi în partea de cocktailuri. Dorim să dăm viaţă cartierului Delea şi să creăm o nouă comunitate în această zonă“, spun cei doi fondatori.

Mai departe, ei pregătesc şi alte deschideri până la finalul anului, având deja spaţii disponibile în cartierul Cotroceni şi în zona Băneasa din Bucureşti.

Prima unitate NOÍ se află pe calea Şerban Vodă, acolo unde până în mai 2023 a contribuit la formarea unei comunităţi o altă cafenea, TETO.