Gastronomie

Incursiune în bucătăria lui Samuel de Torriellec, un francez care s-a mutat în România acum 10 ani pentru a deschide apetitul consumatorilor locali pentru bucătăria din Hexagon

27 aug 2019 2566 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

I se spune chef Sam, iar numele său întreg dă şi denumirea restaurantului care funcţionează pe lângă hotelul Epoque din Bucureşti. Aşezat la doi paşi de parcul Cişmigiu, pitit printre străduţe care evocă şi astăzi cochetăria Micului Paris, L’Atelier de Samuel le Torriellec este restaurantul de gastronomie franceză al hotelului Epoque, deschis în toamna anului 2010.

În bucătărie, chef Sam este cel care face regulile, punând accentul mai ales pe sezonalitate. În atelierul lui gastronomic, Samuel de Torriellec propune o cuisine d’auteur (bucătărie de autor), aşa că amprenta lui este vizibilă în absolut fiecare preparat. A inclus în meniu specialităţi de inspiraţie bretonă şi normandă - influenţat fiind de regiunea în care s-a născut – dar şi feluri tradiţionale româneşti, aduse în actualitate în stil propriu. Pe acestea din urmă le asezonează şi cu scurte conversaţii în română, limbă pe care a început s-o asimileze în urmă cu zece ani, când s-a mutat în România. „L’Atelier are o bucătărie deschisă, iar chef Sam iubeşte să vină în mijlocul oaspeţilor pentru a-i cunoaşte personal şi a le vorbi – de multe ori chiar în limba română – despre particularităţile felurilor din meniu şi ale ingredientelor folosite“, spune Diana Popescu, proprietar şi general manager al hotelului Epoque şi al restaurantului L’Atelier.

Samuel de Torriellec este francez, originar din Normandia, şi a lucrat în unele dintre cele mai apreciate restaurante din Paris şi Lyon, multe dintre ele „înstelate“ Michelin, precum La Tour d’Argent – cel mai vechi restaurant din Franţa, Le Fouquet’s, Café Vendôme, hotel Meurice sau restaurant La Marée. Locuieşte în România de zece ani, iar în Bucureşti a trecut prin bucătăriile mai multor restaurante, printre care Grandeur, El Capitan sau Loft. Specialitatea lui? Bucătăria franţuzească - dacă mai încape îndoială - alături de peşte şi fructe de mare.

„Meniul L’Atelier include o colecţie de preparate clasice din bucătăria franţuzească şi feluri tradiţionale, care sunt specialitatea chef-ului, precum şi creaţii noi şi exuberante, inspirate din ingredientele proaspete şi din savoarea şi specificitatea fiecărui anotimp. O carte de vinuri cu etichete excepţionale completează meniul şi face deliciul cunoscătorilor“, mai spune Diana Popescu.

Punând laolaltă zonele sale de interes şi măiestria căpătată la cratiţă, chef Sam şi-a pus semnătura şi pe un preparat devenit emblemă pentru L’Atelier, pe cât de simplu, pe atât de complex în arome şi senzaţii. Este vorba despre file de lup de mare, gătit în unt semisărat, cu napi confiaţi, ciuperci morilles şi sos pesto. Dincolo de combinaţii şi de inovaţii, pentru chef Sam – adept incontestabil al minimalismului în bucătărie – esenţial este ca, în cămara lui, să se găsească permanent ingrediente proaspete, pe care să nu le complice cu timpi lungi de preparare sau cu reţete somptuoase, ci, după cum spune Diana Popescu, cărora să le pună în valoare gustul printr-un mod sincer de a le găti şi a le prezenta. Filosofia e comună cu cea a hotelului Epoque.

În toamna anului 2010 îşi deschidea uşile hotelul de lângă Cişmigiu, o afacere de familie, care s-a poziţionat de la început ca un luxury boutique cu doar 45 de camere. Alături a apărut restaurantul L’Atelier cu o capacitate de 30 de locuri la mese în interior, la care se adaugă alte 30 în grădina acoperită, folosită pe timpul iernii.

Epoque a devenit în anul 2018 membru al Relais & Chateaux, o asociaţie din domeniul ospitalităţii ce a fost fondată în 1954 şi care e formată astăzi din 550 de hoteluri şi restaurante cu caracter unic din peste 60 de ţări din întreaga lume. Fiecare proprietate e operată independent, iar proprietarii hotelurilor şi restaurantelor au în comun pasiunea pentru business şi dorinţa de a fi autentici în relaţia cu oaspeţii care aleg să le calce pragul. Printre membri se numără castele franţuzeşti cu sute de ani de istorie, palate renascentiste italiene sau manoir-uri englezeşti. Pe listă îşi fac loc însă şi multe restaurante înnobilate cu stele Michelin, precum Eleven Madison Park din New York – restaurantul considerat a fi cel mai bun din lume în 2017, sau Mirazur, din sudul Franţei, numărul unu mondial în 2019, potrivit clasamentului The World 50 Best, iconic pentru industria gastronomică.

„L’Atelier e creat în acelaşi stil cu Hotel Epoque, atributele definitorii fiind materialele nobile, liniile calde şi armonioase şi jocul subtil al luminii, totul pentru a crea o atmosferă elegantă şi intimă. L’Atelier este compus din două zone – salonul principal şi un wintergarden semicircular cu pereţi de sticlă, scăldat în lumină naturală. Amenajarea interioară include piese de mobilier şi obiecte de iluminat create special pentru L’Atelier“, explică Diana Popescu.

Predominante sunt culori ca vişiniul, cremul şi violetul, în armonie cu texturi fine. Mai mult decât atât, designerul implicat în amenajarea restaurantului s-a inspirat chiar din platingul preparatelor din meniu pentru a crea modelul fotoliilor care tronează acum în restaurant.

Cum Cişmigiul e la doi paşi distanţă, L’Atelier şi-a asumat, în multe rânduri, rolul de destinaţie finală la capătul plimbărilor romantice prin parc. În definitiv, se ştie doar că dragostea trece prin stomac. Acolo unde îşi fac de cap şi fluturii.


Visa  a fost partenerul nostru în această incursiune în lumea gastronomiei fine.

Clienţii Visa Platinum şi Infinite beneficiază de o reducere de 10% la nota finală din restaurantul şi barul L’Atelier, având de asemenea servicii conexe gratuite precum valet parking sau garanţia unei mese (pentru rezervări făcute cu minimum 24 de ore în avans). Prin programul Visa Premium beneficiaţi de reduceri şi la o serie de alţi comercianţi români şi străini, doar plătind cu cardul. Mai multe detalii pe www.visa.ro/premium. le viitoare !