Gastronomie

Explozie de alb sau cum s-a transformat Bucureştiul cu ocazia evenimentului Le Dîner en Blanc

02 nov 2017 376 afişări de Mădălina Dediu Panaete
Din aceeaşi categorie

Într-o simplă seară de joi din august, peisajul Micului Paris s-a schimbat radical. O armată de cavaleri şi domniţe îmbrăcate în alb mărşăluiau în centrul Capitalei spre evenimentul pe care parizianul François Pasquier l-a transformat într-un fenomen global, Le Dîner en Blanc. După Paris, New York, Dubai, Tokyo sau Sydney, a venit rândul Bucureştiului să fie scena celui mai şic dineu din lume, care reuneşte anual peste 10.000 de oameni de pe cele şase continente unde este organizat.

 

„Oare unde mergem?“, se întreba mulţimea de oameni reunită în unul dintre punctele centrale ale Capitalei, Piaţa Romană. Destinaţia? Necunoscută. Toţi participanţii, purtând cu mândrie veşmintele albe ca zăpada, apelau la (aproape) toate mijloacele pentru a-l convinge pe liderul grupului să dezvăluie vestea mult-aşteptată: în ce loc din Capitală va avea loc evenimentul Le Dîner en Blanc?

De altfel, una dintre frumuseţile acestui dineu este că până în ultimul moment nu ştii unde o să-ţi petreci seara, ce o să cinezi (cu excepţia cazului în care vrei să-ţi aduci de acasă propriile preparate culinare) sau ce oameni o să întâlneşti. Le Dîner en Blanc este în sine un eveniment de socializare, aşa cum a şi fost creat de către François Pasquier în urmă cu aproape 30 de ani.

Povestea Dîner en Blanc a pornit în vara anului 1988, atunci când parizianul François Pasquier şi-a dorit să-şi revadă prietenii după o lungă şedere în străinătate. S-a hotărât să organizeze un picnic, iar pentru ca mesenii să se poată recunoaşte uşor le-a propus să se îmbrace în alb. Şi astfel o simplă cină între prieteni s-a transformat în timp în unul dintre cele mai cunoscute fenomene globale.

„În acest moment, Le Dîner en Blanc atrage peste 10.000 de oameni în fiecare an. Ceea ce a fost un picnic numai pentru prieteni a devenit un eveniment de seamă la scară globală, fiind acum marcat anual pe şase continente“, a spus Monica Munteanu Ducarroz, unul dintre organizatorii evenimentului de la Bucureşti.  În timp ce tehnologia din spatele evenimentului

s-a schimbat de-a lungul anilor, principiile care au alimentat acest eveniment nu s-au schimbat: oaspeţii continuă să se adune într-o locaţie secretă, cu singurul scop de a împărtăşi o masă delicioasă cu prietenii într-unul dintre cele mai frumoase locuri publice din oraş, adaugă ea.

La Paris, cele mai spectaculoase locuri în care s-a desfăşurat celebra cină sunt Turnul Eiffel, Palatul Versailles şi esplanada Catedralei Notre Dame, adică destinaţii unde orice om ar trebui să păşească cel puţin o dată în viaţă. Şi să nu uităm de Bois de Boulogne din Paris, unul dintre cele mai frumoase parcuri din Europa, unde François Pasquier şi-a întâlnit prietenii îmbrăcaţi în alb în vara anului 1988.

La Bucureşti, ca şi în Paris, New York, Rio de Janeiro, Barcelona, Dubai, Tokyo sau Sydney, locul de întâlnire a fost ţinut secret până în ultimul moment. Regulile sunt reguli. În jurul orei 17.30, liderul de grup n-a mai putut ţine secretul doar pentru el şi l-a dezvăluit celor câteva zeci de curioşi care aşteptau din ce în ce mai nerăbdători. Unii dintre ei au venit cu propriile coşuleţe cu mâncare, cu masa şi cu scaunul de acasă, iar ceilalţi au mers pe mâna organizatorilor. Preţul unui bilet pentru varianta cinei cu meniu inclus a fost de 750 de lei pentru două persoane. „Le Dîner en Blanc va avea loc la... Piaţa George Enescu, lângă Ateneul Român“, a „decretat“ liderul de grup. În doi timpi şi trei mişcări, grupul care forma o imensă mare de alb în peisajul gri al Bucureştiului a început să se îndrepte către cel mai populat loc al serii.

„Ne-am documentat foarte mult cu privire la evenimentul Le Dîner en Blanc. Am analizat ce se întâmplă în afară şi am spus că trebuie să aducem o noutate şi în România. Avem nevoie de un astfel de eveniment pentru a ieşi din rutina zilnică şi pentru a socializa“, a mai spus Monica Munteanu Ducarroz.

Bilanţul cinei imaculate de la Bucureşti: peste 500 de persoane au participat la picnicul şic organizat pentru prima dată în Micul Paris. Meniul s-a conformat şi el codului vestimentar al evenimentului: Alb! Alb, Alb! Bien sûr! Preparatele au fost aproape în totalitate albe şi realizate de chef-ul hotelului Athénée Palace Hilton - Franz Conde. Aşa cum era de aşteptat, nu puteau lipsi brânzeturile franţuzeşti şi celebrul desert din Hexagon, macarons. Vinul însă a făcut notă discordantă şi a fost adus direct din podgoriile româneşti.

„Vinul a fost ales de către somelierul Marina Samoilă, reprezentant al Cramelor Recaş. Este vorba despre sortimentul Pinot Grigio selecţionat din noua gamă premium Regno Recaş“, a mai spus Monica Munteanu Ducarroz.

Tot vinul a fost cel care a dat un impuls oaspeţilor să se ridice de la mese şi să danseze pe muzica celor de la Prestige Orchestra, pe acordurile de vioară ale Alexandrei Violin şi pe mixurile realizate de Dj U-Gin (Resident DJ LOFT).

Socializarea în nuanţe de alb va continua şi anul viitor, după cum spun organizatorii, păstrând astfel Bucureştiul pe harta unuia dintre cele mai inedite evenimente gastronomice şi sociale din jurul lumii. A bientôt!