Gastronomie

Exerciţiu de imaginaţie culinară

19 nov 2014 1600 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

După Afaceri Premium a stat de vorbă cu chef-ii celor mai bune restaurante din lume pentru a afla ce-i inspiră, cum văd ei gastronomia în zece ani de zile, dar şi să descopere care sunt cele mai spectaculoase preparate imaginate de ei. Răspunsurile au fost uimitoare şi încapsulează un secret: mâncarea cu adevărat remarcabilă păstrează aromele locale, dar se transformă ingenios astfel încât să încânte papile gustative universale.

Gastronomia s-a transformat încet-încet într-o artă a simţurilor, de cele mai multe ori un preparat high end fiind recunoscut după semnătura bucă­tarului care-l realizează. Aşa cum tablourile de valoare poartă în ele geniul creatorului, şi farfuriile excep­ţionale sunt asociate cu măiestria unui anumit bucătar. De multe ori, restaurantele cu adevărat bune au devenit destinaţii turistice în sine aşa cum Luvrul este obligatoriu pentru o vizită în Paris, iar un drum la Roma nu înseamnă nimic fără câţiva paşi în pântecele Colosseumului.

Andre Chiang, chef-ul şi proprietarul restaurantului Andre din Singapore, care ocupă locul 37 în topul celor mai bune 50 de restaurante din lume realizat de San Pellegrino, un fel de Oscaruri pentru gastronomia de lux, şi-a început aventura culinară de mic copil, în restaurantul mamei sale, pentru ca apoi să-şi rafineze măiestria în compania unor renumiţi chefi francezi.

„Inovaţia în gastronomie nu înseamnă numai mâncare bună şi vin bun, ci este o expresie a personalităţii“, spune chef Andre Chiang, pentru După Afaceri Premium.

Atingerea personală este de mare preţ şi pentru Anand Gaggan, chef-ul restaurantului Gaggan din Bangkok. Anul acesta, restaurantul Gaggan a avut cel mai bun debut intrând direct pe locul 17 în topul celor mai bune 50 de restaurante din lume. Totodată, anul acesta Gaggan va avea un pop-un restaurant în cadrul The Landmark Mandarin Oriental din Hong Kong.

„Inovaţia înseamnă să găteşti cu un spirit liber şi să readuci amintiri despre preparatele pe care le mâncam în copilărie. Noi înţelegem că a găti este un lucru legat exclusiv de experimente. Unele ar putea să nu iasă, dar noi mergem mai departe pentru a face ceva mai bun“, spune chef Gaggan.

Concret, ce înseamnă acest lucru? Cum se transpune moştenirea genetică în farfurie?

„Camembertul restaurantului Andre, burrata (un tip de brânză italiană făcută din mozazarella şi smântână - n.red.), fromage blanc (un tip de brânză franţuzească foarte slabă - n.red.), yuba (un produs făcut din soia - n.red.) şi îngheţată de fân proaspăt sunt printre cele mai inovatoare reţele ale noastre“, spune chef Andre Chiang. De exemplu, a durat trei zile pentru a realiza camembertul care a devenit un fel de semnătură a restaurantului Andre.

De ce s-ar chinui totuşi cineva să-şi imagineze astfel de produse când ele deja există?

„În timpul călătoriilor prin Asia ne-am dat seama că în continuare mulţi oameni au probleme de adaptare cu brânzeturile puternice artizanale franţuzeşti sau chiar cu cele mai moi aşa cum este cazul camembertului. Prin urmare ne-am pus întrebarea: ce putem face astfel încât fiecare să se bucure de un moment culinar respectând cultura franceză, inclusiv secvenţa în care platoul de brânzeturi este servit după masă? Astfel am pornit într-o călătorie pentru identificarea răspunsului. Intenţia noastră nu a fost de a crea un camembert mai bun, ci de a face un produs astfel încât toată lumea să se bucure de această călătorie culinară şi să împărtăşească marea cultură franceză care încă ne inspiră pe măsură ce evoluează“, explică chef Andre.

Dincolo de bucătăria franţu­zească, prin sursele de inspiraţie pentru chef Andre Chiang se numără arhitectura, designul, moda şi olăritul.

„Toate pot să-mi inspire preparatele, chiar dacă sunt discipline diferite“, spune chef Andre.

Dacă pentru chef Andre Chiang a fost importantă transpunerea gastronomiei franţuzeşti într-o variantă perfect acceptată de clientela asiatică, chef Gaggan a aplicat un tratament modernist bucă­tăriei indiene, mugurii acestei „strategii“ fiind sădiţi de Ferran Adria, mentorul lui Gaggan şi chef-ul din spatele legendarului El Bulli, restaurant desemnat pentru patru ani la rând ca fiind cel mai bun din lume, dar care în 2011 s-a închis.

Ferran Adria este cel mai adesea asociat cu conceptul de gastronomie moleculară, dar de fapt el mereu s-a autodefinit ca fiind un deconstructivist, adică un om care sparge un fel de mâncare până la nivel de molecule, modifică aceste particule şi reconstruieşte totul apoi într-un produs complet nou. La fel ca în arhitectură, unde deconstructivismul se ridica împotriva geometriei clasice, şi în gastronomie conceptul a stârnit adevărate revoluţii.

„Explozia de iaurt este o idee care mi-a venit inspirându-mă din sferele de măsline realizate de Ferran Adria“, spune Gaggan că este cea mai inovatoare reţetă de-a sa.

Potrivit informaţiilor disponibile, tehnica sferificării a fost introdusă de El Bulli în 2003 şi constă într-un proces de gelificare a unui lichid sub forma unor sfere. Aceste sfere sunt acoperite cu o membrană subţire şi sunt pline cu un lichid aromat. Când sunt mâncate, acestea pur şi simplu se sparg în gură generând o explozie de gust.

De exemplu, sferele de măsline menţionate de Gaggan sunt făcute din suc de măsline verzi.

„În timpul perioadei pe care am petrecut-o în Spania, chiar înainte de a deschide restaurantul Gaggan, am înţeles că Ferran şi-a dorit ca eu să folosesc această tehnică şi s-o aplic bucătăriei mele. Atunci mi-a venit ideea să decodific mâncarea indiană prin intermediul unei abordări moderne“, spune chef Gaggan, care adaugă că pur şi simplu a folosit tehnicile lui Ferran Adria pe un iaurt proaspăt condimentat. Rezultatul?

„Toată lumea care vine la Gaggan este uimită de această surpriză. De fapt, chiar după internshipul meu în Spania mi-am construit un mic laborator gastronomic în casa mea, în timp ce restaurantul Gaggan era în construcţie, unde am experimentat. În câteva săptămâni aveam reţeta mea perfectă“, mai spune chef Gaggan.

Ce altceva îl mai inspiră pe chef-ul indian?

„Street food. Nimic nu poate întrece asta şi nimic nu poate schimba bucuria pe care acest gen de mâncare o poartă“, crede Gaggan.

Ambii chef-i spun că nu există ingrediente secrete pentru astfel de rezultate, ci doar un praf de pasiune, o lingură de răbdare, un vârf de cuţit de perseverenţă, toate legate prin prospeţime, echilibru şi o notă de avangardă.

Ce i-a marcat pe ce doi chef-i în ultimii zece ani?

Chef Andre Chiang menţionează valul parizian denumit bistronomie, adică acel curent prin care gastronomia de lux a devenit accesibilă unui număr mai mare de consumatori prin renunţarea la preţurile astronomice sau la atmosfera rigidă.

Alături de acest concept, naturalismul scandinav este un alt curent care şi-a lăsat amprenta în gastronomia lumii.

Pentru chef Gaggan marile inovaţii ale ultimului deceniu sunt utilizarea nitrogenului (azot - n.red.) lichid, spumele, crearea unor grădini comestibile, prezentarea mâncării ca operă de artă, dar şi gătitul în vid.

„Este foarte dificil să spui (cum va arăta gastronomia în zece ani - n.red.) în contextul în care trăim vremuri care se schimbă cu o viteză uimitoare. Dacă te uiţi în ur­mă cu zece ani nimeni nu-şi putea imagina că vom avea telefoane inteligente, că vom avea lumea în mâinile noastre. În anii următori cred că vom vedea o abordare proas­­pătă, farm to food (un concept prin care ingredientele sunt pro­duse local şi consumate local - n.red.), sustenabilă. Vom experimenta o creştere semnificativă a restaurantelor independente şi vom vedea tot mai mulţi chef-i care vor vrea să-şi pună amprenta personală pe ceea ce fac“, crede Gaggan.