Gastronomie

Dieta corporatista

03 iun 2010 51 afişări
Din aceeaşi categorie

"Toti cei care lucreaza la birou au tendinta sa faca aceste greseli pentru ca au scuza ideala la indemana - sunt ocupat, intru intr-o sedinta, am o intalnire, fac un raport, nu am timp sa fiu atent la ce mananc acum", spune Dora Tomescu, nutritionista. Pentru ca se alimenteaza gresit si nu fac suficienta miscare, ajung sa fie lipsiti de energie, sa castige in greutate si sa sufere de diverse boli (la care contribuie si stresul) cum ar fi ulcerul. In Statele Unite, unde rata obezitatii a ajuns la cote ingrijoratoare, corporatiile au inceput sa ia tot felul de masuri pentru a-si motiva angajatii sa aiba grija de organismul lor. Acestia sunt obligati prin contract sa manance sanatos si sa faca miscare (sunt multinationale care au amenajat sali de sport langa salile de mese, de exemplu). La noi nu se pune inca atat de mult accent pe conditia fizica a angajatilor.

Dar exista cateva lucruri pe care le pot face pentru a se mentine in forma chiar daca petrec 10 ore pe zi pe scaun in fata unui monitor.

"Fii proactiv cand vine vorba despre mancarea de la birou. Daca exista o cantina a companiei, militeaza pentru un stand special cu mancare low-fat si low-carb. Apoi, ai grija ce mananci si ce bei la petrecerile firmei. Meniurile acestor petreceri sunt de obicei fatale tuturor celor care incearca sa tina dieta. Cat priveste bauturile, e bine sa le diluezi cu apa minerala sau, pentru fiecare pahar de alcool, sa compensezi cu doua pahare de apa plata", spune Tomescu.

O alta problema a celor vesnic ocupati si pe drumuri este mancarea din aeroport sau avion. Solutia in acest caz este fie sa-si pregateasca de acasa gustarile, fie sa se transforme in niste gurmanzi foarte pretentiosi care nu se multumesc cu primul restaurant intalnit in terminal. La fel de importante pentru mentinere sunt si exercitiile fizice sau masajul de la birou. Puteti opta pentru o sesiune de masaj "on call" care dureaza intre 5 si 15 minute care acopera zona spatelui, umerilor si gatului si costa 10 euro (www.masajdezi.ro, www.masajlabirou.ro). Sau puteti face de la stretching pana la exercitii de tonifiere a musculaturii. Toate acestea stand confortabil in scaunul din fata computerului. Si, ca sa va antrenati si colegii sau subalternii, puteti initia si concursuri pentru cei care slabesc cel mai mult (pe modelul "The Biggest Loser" din Statele Unite) sau pentru cei care fac cele mai multe exercitii la birou.

Una dintre cele mai apreciate carti in domeniu - ideala pentru angajatii de corporatii preocupati de greutatea lor - este "The Wall Street Diet: The Surprisingly Simple Weight Loss Plan for Hardworking People Who Don't Have Time to Diet" scrisa de dieteticiana Heather Bauer. De aici invatati strategii pentru a lua gustari intre mese, cum sa alegeti cea mai sanatoasa mancare atunci cand sunteti plecati in delegatii sau cum sa nu mancati in exces in aeroport pentru ca avionul are intarziere.