Gastronomie

Cum să ajungi rapid un bun degustător de vinuri

21 oct 2013 2474 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

“Aprecierea vinului este fundamental legată de miros. 70% din ceea ce degustăm în pahar este bazat pe buchetul de arome “, spune criticul de vin Jean-Manuel Duvivier, pentru WSJ. “Există mai mult de 1000 de arome diferite în vin şi totuşi un profan va recunoaşte doar câteva dintre acestea”, continuă criticul, spunând de asemenea, că “nasul” poate fi antrenat. Pentru acest “antrenament” al simţului olfactiv, în urmă cu 25 de ani Jean Lenoir, un pasionat de vinuri din Burgundia, a identificat 54 de arome din vin roşu, alb şi rose şi le-a reunit într-un kit. După ce a colecţionat mai multe esenţe, de la  ananas sau ciocolată, până la izul fânului proaspăt cosit, parfumierul le-a pus apoi în sticle mici creând astfel Le Nez du Vin (lenez.com), un kit ajutător pentru cei care vor să înveţe rapid să discearnă un vin bun de unul nereuşit. Fiecare kit costă în jur de 300 de euro şi vine la pachet cu un manual de instrucţiuni.

Lenoir sugerează celor care-şi cumpără kitul să stea în tăcere, într-o cameră şi să miroasă aromele cu ochii închişi. Cu timpul nasul va începe să le identifice şi într-un pahar cu vin.      

Citiţi mai multe aici