Gastronomie

Cuceritorii papilelor gustative sau cum plănuieşte Turkish Kitchen, cel mai nou restaurant turcesc, să-i atragă pe corporatiştii din cel mai mare pol de business al Bucureştiului

27 aug 2021 616 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Puţine bucătării pot rivaliza cu cea turcească, complexitatea unuia dintre cele mai strălucitoare imperii din toate timpurile regăsindu-se inclusiv în abundenţa de ingrediente şi influenţe culinare. De la tradiţiile păstorilor până la opulenţa sultanilor, toate sunt cumva oglindite în această bucătărie a lumii. Şi dacă mai era necesară vreo dovadă, recent, în Bucureşti, într-o zonă plină de oţel şi sticlă, s-a deschis Turkish Kitchen, un punct gastronomic turcesc, pus în drum tocmai pentru a potoli setea de călătorii culinare a hoardelor urbane curioase.

„Turkish Kitchen este pentru cei cărora le place să experimenteze, bucătăria turcească fiind foarte sofisticată. Obiceiu­rile culinare turceşti au evoluat de-a lungul secolelor, inspirate dintr-o bogată istorie cu împăraţi bizantini, sultani otomani, păstori şi fermieri anatolieni“, spun reprezentanţii Turkish Kitchen.

Prin urmare, nu există un element de bază sau o singură trăsă­tură a acestei bucătării, ci există diversitate şi bogăţie, cu rădăcini în secole de tradiţii. „Asemenea mozaicului cultural al ţării, mâncarea turcească este foarte colorată şi conţine nenumărate influenţe şi gusturi diferite.“

Restaurantul Turkish Kitchen, situat pe bulevardul Barbu Văcă­rescu din Bucureşti, s-a deschis în toamna anului trecut, cu o întârziere de aproape şase luni, întârziere generată de pandemie, lucrările la proiect începând încă din noiembrie 2019.

În primele luni de funcţionare, marcate de pandemie şi de o serie de restricţii aplicate sectorului HoReCa, restaurantul a demarat operaţiunile de livrare la domiciliu şi de mâncare comandată pentru a fi luată la pachet, măsură adoptată de multe businessuri de profil pentru a trece de acea perioadă cu totul atipică. Restaurantele au început apoi să funcţioneze doar cu terasele, pentru ca ulterior să se deschidă şi la interior.

„Am realizat în ultimele luni cea mai mare parte a ceea ce ne-am propus să facem. În acest moment, scopul nostru este de a revoluţiona modul în care bucureş­tenii ies în oraş printr-o tentă turcească şi de a continua să-i servim pe oaspeţii noştri.“

Invitaţia la călătorie a Turkish Kitchen pentru bucureşteni a funcţionat, mai ales după o perioadă atât de lipsită de culoare.

„Turkish Kitchen are un meniu complex, care necesită o atenţie deosebită la detalii şi la consistenţa sa. Prin urmare, putem spune că alăturarea celor mai experimentaţi bucătari turci la toate staţiile din bucătărie a fost cel mai important pas în această călătorie.“

Investiţia iniţială în acest proiect a fost de 400.000 de euro, mai spun reprezentanţii restaurantului deţinut de compania Sterling Cruise, cu mai multe investiţii în domeniul HoReCa. 

Restaurantul încearcă să reproducă atmosfera unei meyhane, un loc de repaus pentru negustorii din alte timpuri, un loc de poveşti, de vin şi de meze - selecţii de antreuri-vedetă ale bucătăriei musulmane.

„Am fost inspiraţi de cultura «meyhane» din Turcia, care nu este doar un anume tip de restaurant, ci o întreagă experienţă culinară, care implică conversaţii benefice şi împărtăşirea acestei experienţe.“

Fie că este o despărţire care trebuie uitată, fie o anumită bucurie care necesită sărbătorită, tradiţionalul meyhane turcesc este locul perfect pentru o masă cu prietenii apropiaţi, spun reprezentanţii Turkish Kitchen.

Astfel, noul restaurant vine la momentul potrivit, după un an de izolare, nevoia de conversaţie şi de locuri care invită la prietenii vechi şi noi fiind mai accentuată ca niciodată.

„Esenţa brandului Turkish Kitchen este definită de principiul împărtăşirii preparatelor într-o companie extraordinară.“

Conceptul de design ales creează un mediu vibrant, generos şi sociabil, care aduce oamenii laolaltă.

„Există în tot restaurantul un echilibru perfect între partea modernă şi cea tradiţională, cu spaţii special amenajate pentru degustarea preparatelor noastre şi pentru faimoasele grătare cu cărbuni.“

Tonurile ciocolatii sau de creme dulci sunt echilibrate de elemente de cupru, una dintre piesele care atrag atenţia călătorului fiind o operă semnată de sculptorul Halil Ege Doğramacı, denumită Tellak. Spaţiul poate întâmpina în total 80 de oaspeţi, 40 în interiorul restaurantului şi alţi 40 pe terasă.

Odată acomodaţi cu spaţiul, adevărata călătorie, cea culinară, poate să înceapă. Un prim pas ar trebui să fie o selecţie de aperitive.

„Primele aperitive pe care le recomandăm sunt fasulye pilaki (mâncare de fasole albă în ulei de măsline cu usturoi, ceapă şi alte ingrediente), haydari (un iaurt foarte gros) şi köpoğlu (mâncare de vinete cu usturoi).“

Următorul pas este un lahmacun - o pâine subţire acoperită cu un strat de carne tocată condimentată.

„Apoi, o să puteţi degusta din faimoasa adana kebab de la grătarul nostru tradiţional cu cărbuni.“

Şi pentru a încheia această experienţă culinară, încercaţi un katmer, un desert crocant din aluat de foitaj, care face parte din cultura turcă de mai bine de 500 de ani.

„Desigur, pentru a vă bucura pe deplin de această experienţă, trebuie să încercaţi băutura noastră tradiţională rakı - cunoscută sub numele de Lionăs Milk.“ Aceasta este băutura naţională a Turciei, preparată din struguri şi anason, ambele fiind dublu distilate.

Bucătăria Turkish Kitchen este organizată pe mai multe staţii de preparare a mâncării, iar fiecare staţie este condusă de un chef cu ani de experienţă în bucătăria turcească.

„Cu o echipă diversă de bucătari turci şi cu o abundenţă de iubitori ai bucătăriei turceşti în Bucureşti, am finalizat meniul pentru Turkish Kitchen după patru luni de lucru. Iar la dezvoltarea reţetelor au fost necesare nenu­mă­rate sesiuni de degustare.“

Ingredientele vin şi de la producători locali, dar elementele de rezistenţă sunt aduse din Turcia. 

„Servind publicul din România de mult timp, putem spune cu încredere că bucureştenii sunt destul de încântaţi când vine vorba de noi experienţe culinare.“

Fiecare bucătărie are influenţe din comunităţile cu care s-a învecinat, iar cultura gastronomică din România conţine o mulţime de surse de inspiraţie: de la vecinii săi balcanici, la elemente germane, italiene şi maghiare.

„În mod similar, bucătăria turcească nu este străină de bucătăria românească.“