Gastronomie

Ce restaurante şi cafenele sunt pe lista unuia dintre cei mai cunoscuţi chefi din România: Nu merg în aceleaşi locuri. Cred că pentru oricine e important să schimbe foaia des

22 oct 2018 1624 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Adi Hădean pare de neoprit. Cu şorţul său de piele şi cu mânecile de la cămaşă ridicate până la coate, chef-ul acesta parcă a readus bucuria în bucătărie. După ce ani de zile am numărat chiar şi caloriile nemâncate şi mai degrabă am admirat platingul decât am savurat merindele, prezenţa unui chef ca Adi Hădean, care vorbeşte de cărneturi şi grătare, parcă ne scapă pe toţi de „vina“ de a fi gurmanzi. Dar ce face Adi Hădean în timpul liber?

„Un weekend ideal începe cu un mic dejun alături de familia mea. În general, mereu când sunt liber, după ce termin cu pasiunile proprii, îmi place să petrec timp cu fiul meu şi cu sotia mea. Că întâmplător îmi place să le şi gătesc, e partea a doua şi pur circumstanţial. Dacă, tot aşa, pur circumstanţial, putem să ne aflăm peste weekend în tot felul de destinaţii unde să avem mirodenii sau specialităţi de savurat, e cu atât mai bine“, spune Adi Hădean, 41 de ani.

Înainte de a fi chef, Adi Hădean, născut în Arad, a fost om de radio vreo 13 ani, apoi a intrat în televiziune de unde a reuşit să educe o ţară întreagă de pofticioşi cu emisiuni precum MasterChef.

Dincolo de asta, Adi Hădean este scriitor, unul dintre cei mai urmăriţi bloggeri din România, îşi face singur pozele şi le încarcă pe Instagram sau Facebook spre delirul legiunilor de pofticioşi.

Dar dacă este sfârşit de săptămână, unde poate fi găsit Adi Hadean atunci când preferă să iasă din bucătărie?

„Alegerile culinare sunt bazate pe instinct, cred. Îmi vine greu să răspund cu o generalitate, în primul rând pentru că nu merg în permanenţă în aceleaşi locuri. Sigur că sunt des de găsit la un pahar de Cava în grădina La Finca sau împart o porţie de edamame cu Sonia, soţia mea, la Zen Sushi, dar îmi place şi să mă învârt la festivaluri de street-food. Valabil şi pentru statul acasă. În al doilea rând, depinde foarte mult de sezon. Uneori mă consolez cu nişte preparate foarte simple, alteori stau ore în şir să mă ocup de câte o specialitate.“

Printre celelate recomandări, cel puţin din Bucureşti, Adi Hădean mai trece pe listă Maize, unul dintre cele mai cunoscute restaurante din România, şi Kaiamo, o prezenţă relativ nouă în peisajul gastronomic al Capitalei.

„Beau cafeaua la First Coffee, pentru ca apoi pot să îi dau mai departe în laboratorul din mansardă, adică Attic Lab (un spaţiu cu circuit închis care este un fel de loc în care chef-ul experimentează fel şi fel de reţete).“

Dacă rămâne totuşi acasă, îşi cumpără tot ce îi trebuie din Obor, dar asta nu înseamnă că uneori nu merge şi la shopping online.

„Mi se pare important să păstrez contactul atât cu producători locali, dar şi cu importatori sau vânzători en gros. Sunt zile când mă duc la Obor şi plec cărând cutii de merinde după mine, dar în alte zile îmi livrează diverşi prieteni sau colaboratori specialităţi direct la botul calului...“

Când vine pofta de ducă, de cele mai multe ori îl ia dorul de nord, mai precis de nord-vest, mai precis de acasă. „Cel mai bine mă simt când mă plimb pe unde mi-au dat rădăcinile.“ Iar dacă drumurile nu îl poartă acasă, îl duc tot în zone cu tradiţii culinare de excepţie protejate de oameni cu pasiune pentru arome şi viaţă bună.

„Păi, uneori îmi petrec timpul liber la Attic Lab, unde mă gândesc la reţete sau unde testez preparate. Alteori afum cărnet la Ferma Dacilor. Alteori dau o fugă cu familia la greci sau spanioli. Cred că pentru oricine e important să schimbe foaia des.“