Gastronomie

Ce poţi mânca la cel mai bun restaurant din lume? Rezervarea se face cu cel puţin 6 luni înainte - GALERIE FOTO

29 iun 2011 4951 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Restaurantul danez Noma l-a detronat în 2010 pe faimosul El Bulli, devenind astfel cel mai bun restaurant din lume. Anul acesta localul amenajat într-un depozit vechi de 200 de ani, din Copenhaga şi condus de Rene Redzepi, bucătarul în vârstă de 34 de ani, şi-a păstrat primul loc în topul restaurantelor exclusiviste şi este vizitat de sute de mii de clienţi, printre care şi români.

Francisc Peli, partener la casa de avocatură PeliFilip a luat masa la Noma luna aceasta, onorând rezervarea făcută cu 6 luni în urmă.

"Rene pune pe masă tot ce îi oferă anotimpurile şi descompune Nordul în părticele mici, infime, primare - în elemente primordiale pentru fiecare dintre noi: pământ, apă, foc, abur, măr, frunză, algă, scoică".

Noma este recunoscut pentru meniul său complex, realizat de mai mulţi bucătari care reinventează specialităţile nordice.

"Am trăit sub teroarea culinară niciun minut mai puţin de patru ore. După opt antreuri, am fost întrebaţi dacă alegem meniul de şapte sau pentru cel de 12 feluri principale. O intrebare cu un singur răspuns. Şi astfel s-au perindat prin faţa noastră mai mulţi sous-chefs, fiecare dornic să prezinte în detalii abundente propria izbandă culinară. Am încercat ouă de prepeliţă fierte şi afumate; tartar de viţel cu macris, tarhon şi ienupar; scoici rase cu hrean, pătrunjel şi sos de midie; ou de raţă prăjită în ulei de fân; suc de soc, parfait de sfeclă roşie cu afine, brânză brună norvegiană şi tarhon, suc de căpşuni necoapte", povesteşte avocatul.