Gastronomie

Brie cu trufe sau Zelu Koloria ? Ce specialităţi de brânzeturi poţi cumpăra din Bucureşti

22 ian 2013 1000 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Brânzeturile, la fel ca şI vinurile au propriul ritual de producţie şI degustare, desluşit doar de connoiseuri. Pentru cei din urmă dar şI pentru gurmanzi în general,  delicateriile Le Manoir au adus şI în Bucureşti câteva dintre cele mai apreciate specialit`]i

Comté Réservation d’Ete este un fel de brânză de vacă,  maturată timp de 24 de luni şi produsă în regiunea Jura (la graniţa cu Elvetia). Specialitatea E recunoscută după aroma sa pregnantă, cu nuanţe de fructe uscate (nuci şi alune) şi merge asortată la vinuri albe seci ca de exemplu cele din Loire sau Burgundia, ori roşii, mai lejere cum sunt Beaujolais sau Saint-Amour.

 

Brie cu trufe este o combinaţie între clasica Brie şi o cremă de mascarpone cu trufe negre. BrânzA poate fi asociată cu vinuri rosii seci şi trebuie consumată în momente speciale.

Zelu Koloria face parte din categoria  „branzeturi albastre” (fromages bleues), elaborate cu ajutorul culturilor de mucegai nobil.  Zelu Koloria este produsă din lapte crud de oaie, în Ţara Bascilor, acolo unde numele ei în limba Euskera înseamnă „culoarea cerului”. Koloria e maturată timp de 4-8 săptămâni şi se asortează cu vinuri dulci, precum Porto sau Sauternes.   

Sainte-Maure se obţine din lapte crud de capră, în regiunea Touraine, e cremoasă şi are crusta acoperită cu cenuşă de lemn. Sainte Maure merge cel mai bine lângă vinuri albe, seci şi pline de fruct, de genul celor din Pouilly Fumé.

Tome de Bordeaux este un fel de brânză din lapte de oaie, spălată cu vin Sauternes şi acoperită cu ierburi aromatice şi condimente. Maturarea se face în trei-patru luni, timp în care aromele de ienupăr, coriandru, fenicul, cimbru, ardei iute şi piper alb şi negru impregnează brânza dându-i o  savoare deosebită. Merge foarte bine alături de şampanie sau crémant, şi de vinuri albe seci parfumate (Sancerre, Pouilly Fumé, Alsacia etc.)