Gadget

Petruţ Lixandru, head of digital distribution channels în cadrul BCR, despre ce înseamnă tehnologia şi care este rolul ei: Fiind pasionat de tot ce înseamnă mediul digital, pe telefonul şi tableta mea este un trafic similar cu cel din aeroport

23 apr 2021 327 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Telefonul mobil, laptopul şi tableta sunt astăzi indispensabile pentru cei mai mulţi dintre noi, care putem astfel să rămânem conectaţi atât cu ce se întâmplă la birou - indiferent unde ne aflăm -, cât şi cu cei dragi, care sunt la doar unu-două clickuri distanţă.

Ce înseamnă tehnologia şi care este rolul ei în viaţa unui executiv de top am încercat să aflăm de la Petruţ Lixandru, head of digital distribution channels în cadrul BCR, una dintre cele mai importante bănci locale după active.

Executivul face un exerciţiu de imaginaţie pentru a vedea cum ar arăta 24 de ore fără device-uri, dar poves­teşte şi cum arată o zi reală, o zi în care ecosistemul de tehnologie format din telefon, tabletă şi laptop - toate Huawei - dă un alt înţeles productivităţii.

„Ecosistemul aduce o experienţă unitară şi mai multă eficienţă - atât în business, cât şi în viaţa personală“, spune el. Tehnologiile de ultimă oră care fac posibilă comunicarea între dispozitive înseamnă productivitate sporită, de care fiecare om de business are nevoie. Un exemplu în acest sens, explică Petruţ Lixandru, este funcţionalitatea Multi-screen Collaboration, care ajută la conectarea laptopului sau tabletei cu smartphone-ul, prin simpla atingere a celor două dispozitive.

„Vrei să editezi o imagine din telefon pe laptop? Printr-un simplu drag and drop, poţi face asta. Vrei să accesezi o prezentare pe un ecran mai mare? La fel, o poţi muta din telefon pe ecranul laptopului în câteva secunde.“ Şi asta fără să fii nevoit să transmiţi documentele prin metode tradiţionale, care necesită mai mult timp, precum link-uri de transfer sau carduri de memorie.

Un alt beneficiu important adus de un ecosistem este faptul că dispozitivele de dimensiuni reduse, precum telefonul sau tableta, pot ţine cu succes locul unui laptop, atunci când ai nevoie de un gadget mai mic, dar care să îţi ofere performanţa de care ai nevoie.

„De exemplu, atunci când călătoreşti sau când ai de bifat mai multe meetinguri în zone diferite ale oraşului, e o idee bună să înlocuieşti laptopul cu tableta.“

În acest context, care sunt gadgeturile fără de care nu pleacă de acasă? Smartphone-ul personal, bineînţeles, care a devenit deja mai mult decât un gadget.

„Este cu mine întreaga zi - din momentul în care mă trezesc şi până la finalul zilei, atunci când reuşesc să bifez întreaga listă de activităţi.“

Dacă ne raportăm la cum arată o zi, cronologic, telefonul are rol de alarmă iniţial. Apoi îl pune pe executiv la curent cu cele mai importante ştiri ale dimineţii şi în restul zilei îl ţine conectat cu activitatea profesională, colegii, familia şi prietenii, cu activităţile preferate de relaxare sau divertisment.

„Aşadar, este pe primul loc în topul gadgeturilor fără de care nu plec de acasă, fie că vorbim despre o zi din timpul săptămânii sau despre o zi de weekend.“

În ceea ce priveşte activitatea profesională de zi cu zi, aplicaţiile pe care le foloseşte cel mai des sunt cele din suita Office365, alături de Zoom şi WhatsApp, iar pe plan personal, WhatsApp şi Instagram.

„Fiind pasionat de tot ce înseamnă mediul digital, pe telefonul şi tableta mea este un trafic similar cu cel din aeroport.“ (Râde)  Intră zilnic în AppGallery pentru a descărca noi aplicaţii şi pentru a vedea ce e nou, cea mai recentă aplicaţie pe care a instalat-o fiind una din categoria fashion.

 „Nu am o anumită categorie preferată. Urmăresc inovaţia şi experienţa de utilizare pe care o aplicaţie o oferă, indiferent de industria din care face parte.“

El crede că această perioadă, marcată de pandemie şi de distanţare socială, ne-a învăţat să apreciem tehnologia şi mai mult decât o făceam înainte.

Gadgeturile ne-au ajutat să rămânem la fel de productivi şi, în acelaşi timp, să ne bucurăm de o atmosferă plăcută de lucru, chiar şi de la biroul remote. „A fost şi este în continuare o perioadă dinamică, dominată de multe schimbări şi provocări, însă tehnologia rămâne aliatul nostru de încredere.“

Mai exact, în ultima perioadă, spune Petruţ Lixandru, i s-a confirmat, mai mult ca oricând, faptul că fără tehnologie şi gadgeturi viaţa noastră ar arăta complet diferit. Şi înainte de pandemie, dispozitivele erau nelipsite din viaţa sa, însă acum ele şi-au arătat adevărata utilitate şi faptul că pot transforma un context dificil

într-unul în care productivitatea noastră rămâne aceeaşi, chiar şi de la distanţă, chiar şi atunci când nu ne aflăm cu colegii sau partenerii în aceeaşi încăpere. Acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte activitatea personală, în care un ecosistem de produse se dove­deşte la fel de util.

„Distanţa fizică de familie sau prieteni poate fi înlăturată, în câteva secunde, printr-un video call, cu o calitate excepţională a sunetului şi a volumului. Tehnologia este, aşadar, un must have, iar descoperirile şi inovaţia din acest domeniu ne uşurează viaţa, pe toate planurile.“

Dacă ar fi să facă un exerciţiu de imaginaţie, cum ar arăta o zi fără tehnologie? În activitatea profesională, o astfel de zi ar putea fi rezumată, într-un singur cuvânt, astfel: neproductivă. „Ceea ce, în mod firesc, nu îmi doresc.“

Personal, o zi fără tehnologie ar putea înseamna deconectare, însă, în acelaşi timp, ar fi o zi lipsită de comunicarea cu cei dragi, ceea ce este de neconceput.

Atunci când îşi cumpără un gadget primul lucru la care executivul BCR se uită este brandul. (Zâmbeşte) Îl analizează însă din punctul de vedere al experienţei de utilizare şi al întregului ecosistem pe care îl pune la dispoziţia utilizatorilor.

„Pentru mine este foarte importantă posibilitatea de a conecta rapid device-urile între ele, lucru pe care ecosistemul Huawei îl oferă.“

Cu siguranţă, tehnologia câştigă teren în faţa designului, în cazul său, pentru că se declară o persoană practică. Atunci când a ales gadgeturile pe care le foloseşte acum, a acordat atenţie performanţei pe care o oferă. În cazul laptopului, de exemplu, bateria şi memoria generoasă i-au câştigat atenţia. Apoi, ar mai fi portabilitatea ridicată şi posibilitatea de a-ţi instala biroul oriunde vrei. Pe de altă parte, dacă vorbim despre telefon, camera foto cu care este echipat smartphone-ul Huawei P40 Pro este cea care l-a atras din prima clipă, pentru că înlocuieşte un aparat foto, în orice context.

„Primul contact cu brand-ul Huawei a fost în viaţa personală, contrar aşteptărilor. Prin natura jobului, sunt la curent cu ultimele tendinţe din tehnologie, însă în acest caz am făcut cunoştinţă cu marca pe forumurile IT pe care le urmăream pentru achiziţionarea unui ultrabook. Prima impresie a fost «nu cred», însă pe măsură ce citeam opiniile utilizatorilor, am realizat că sunt bazate pe argumente solide.“ Drept urmare, a devenit utilizator al unui astfel de ultrabook. Între timp, portofoliul de gadgeturi s-a extins şi cu un smartwatch Huawei Watch Fit. Apoi, Petruţ Lixandru a luat contact cu brandul de tehnologie şi la job, la BCR, dat fiind că aplicaţia de online banking George România este una dintre cele mai populare aplicaţii din AppGallery-ul mărcii chineze de tehnologie.

„Decizia de a integra George în AppGallery a fost una simplă, având ca argument faptul că ne dorim ca experienţa oferită să ajungă la cât mai mulţi utilizatori.“

Aplicaţia George are în prezent peste un milion de utilizatori activi, conform celor mai recente date.