Gadget

Gadgeturi pentru 2013

27 feb 2013 6144 afişări de Bogdan Petre
Din aceeaşi categorie

Sisteme hibride, camere foto vintage şi supertelefoane mobile, sunt câteva dintre cuvintele care se vor regăsi în vocabularul pasionaţilor de gadgeturi, anul acesta.

În materie de sisteme portabile, începutul lui 2013 va fi în continuare sub influenţa lansării noului Windows 8, un sistem de operare modern care promovează interacţiunea prin intermediul funcţiilor tactile.

Implicit, pe lângă tablete, şi laptopurile sau ultrabook-urile vor dobândi un astfel de ecran pentru ca utilizatorul să se bucure de o manevrare mai facilă în noua interfaţă şi în aplicaţiile dedicate.

În plus, îşi vor face apariţia tot mai multe sisteme hibride care se pot transforma rapid într-o tabletă, printr-un sistem culisabil sau cu detaşarea totală a ecranului de tastatură.

De asemenea, noile tehnologii permit reducerea grosimii şi greutăţii echipamen­telor, plus creşterea autonomiei de utilizare, totul traducându-se într-o portabilitate superioară atât pentru sistemele hibride, cele ultrabook, dar şi pentru lap­to­purile cu ecran mare de tip desktop-replacement. Bineînţeles, totul alături de o putere de procesare superioară, de ajuns pentru asigurarea unui suport de lucru eficient în majoritatea aplicaţiilor profesionale, dar şi în cele dedicate divertismentului multimedia la rezoluţii High Definition.

Toshiba Satellite U920t

Toshiba Satellite U920t este un ultrabook conver­tibil cu Windows 8 care poate deveni o tabletă prin intermediul unui sistem culisabil. Carcasa are o grosime de 19,9 mm şi o greutate de numai 1,52 kg, astfel că poa­te fi transportat fără prea mare efort.

Din fişa sa tehnică amintim de ecranul cu diagonală de 12,5 inchi cu o rezoluţie de 1366x768 pixeli acoperit cu Corning Gorilla Glass, de procesorul Intel Core i5 la 1,7Ghz, de cei 4GB ai memoriei RAM, stocarea reali­zându-se pe un SSD de 128GB.

De asemenea, nu-i sunt străine tehnologia de transfer rapid a datelor USB 3.0, cea Intel Wi-Di care permite afişarea imaginilor pe ecrane mai mari prin streaming video wireless, GPS-ul sau standardul NFC. Promite o autonomie de lucru de până în 6 ore.

Gadgetul vine la pachet cu garanţia NoMatterWhat. Are un preţ de aproximativ 4.800 lei. www.toshiba.ro.

Acer Aspire S7

Unul dintre cele mai şic şi mai atrăgătoare ultrabook-uri la ora actuală este modelul Acer Aspire S7, care atrage în primul rând datorită designului simplu şi fresh, cu o siluetă a cărei grosime măsoară numai 11,9mm şi cântăreşte 1,3kg. În plus, pentru un efect vizual total, capacul ecranului a fost acoperit cu o sticlă Gorilla Glass 2 de culoare albă.

Modelul de top se laudă cu un ecran tactil IPS de 13,3 inchi cu rezoluţie full HD, un procesor Intel Core i7 la 1.9GHz, 4GB memorie RAM, stocare pe un SSD de 256GB, tehnologie USB 3.0 şi, normal, Windows 8; o configuraţie care poate manevra cu succes orice fel de aplicaţie, de business sau divertisment. În plus, pentru a fi utilizat în orice condiţii, tastatura dispune de un sistem cu retroiluminare care se activează automat.

În această configuraţie are un preţ de aproximativ 7.500 lei, www.acer.ro.

HP Spectre XT TouchSmart

De curând cei de la HP au prezentat noua linie de portabile şi tablete şi în România. Unul dintre cele mai interesante modele este laptopul Spectre XT de tip desktop-replacement, cu un ecran tactil de 15,6 inchi şi rezoluţie full HD. Este un echipament premium, cu o carcasă elegantă construită în totalitate din aluminiu, potrivită în special mediilor corporate.

Utilizatorii au la dispoziţie o configuraţie tipică ultrabook cu un procesor Intel Core i5 la 1,7Ghz, 4GB memorie RAM, stocare pe un hard disk de 500GB, tehnologii USB 3.0 şi Thunderbolt. De asemenea, tastatura are iluminare de fundal, iar sistemul audio este unul performant marca Beats, perfect pentru momentele de relaxare de după birou. La pachet vine cu aplicaţii de prelucrare foto-video Adobe Photoshop Elements şi Adobe Premiere Elements preinstalate. Merită menţionat că este dotat cu sisteme de protecţie care permit dezactivarea de la distanţă şi protejarea datelor în caz de furt sau pierdere.

Deşi este un laptop cu ecran mare, are o grosime de 22,2 mm şi o greutate de numai 2,15 kg, astfel că transportul lui nu mai este neapărat o povară.

Are un preţ de aproximativ 5.600 lei, www.hp.com.

Sony Vaio SVT13

Nici Sony nu a rămas indiferent modei cu ecran tactil, ultrabook-ul Vaio SVT13 fiind dotat cu un astfel de exemplar care are o diagonală de 13,3 inchi. Stilul inconfundabil al japonezilor se face remarcat şi aici, în designul elegant şi rezistent al carcasei din aliaje de magneziu şi aluminiu.

Amintim doar câteva elemente ale configuraţiei: procesor Intel Core i5, 4GB memorie RAM, stocare pe un SSD de 128GB şi tehnologie USB 3.0, de ajuns pentru garantarea unei experienţe digitale aproape complete. De asemenea, datele sunt protejate împotriva utilizării neautorizare prin intermediul serviciului Intel Anti-Theft.

Are un preţ de aproximativ 4.800 lei, www.sonycenter.ro.

Fuji Finepix X-E1

Cei de la Fujifilm se remarcă prin camerele lor foto cu aspect vintage, asemănătoare celor cu film de 35mm din secolul trecut, iar modelul cu obiective interschimbabile Finepix X-E1 nu face excepţie din acest punct de vedere. Cu siguranţă va atrage

atenţia multor fotografi cu experienţă atât datorită designului, capacităţilor avansate de control manual, dar şi datorită calităţii rezultatelor foto-video.

Aceasta dispune de un senzor APS-C X-Trans CMOS de 16,3 megapixeli, un sistem de autofocus în 49 de puncte, ecran LCD de 2,8 inchi, o capacitate de fotografiere în rafală de 6cps si filmare la rezoluţii full HD. Nu-i lipseşte un vizor electronic, un accesoriu care poate fi de mare folos în anumite condiţii.

Împreună cu un obiectiv 18-55mm are un preţ de aproximativ 6.200 lei. www.f64.ro

Pentax WG-3 GPS

Sunt din ce în ce mai mulţi cei care preferă să folosească în vacanţe camere foto "tough", care să reziste cu succes în condiţii extreme sau la accidentele neprevăzute.

Noua compactă Pentax WG-3 GPS este un astfel de exemplar de nouă generaţie, care poate rezista în apă la adâncimi de până la 13 metri, poate suporta o forţă de apăsare de 100 kg, este indiferentă la acţiunea prafului sau la căderile accidentale de la maximum 2 metri, precum şi la frig de până la -10 grade Celsius.

Strict legat de partea fotografică, aceasta dispune de un senzor CMOS de 16 megapixeli, de lentile luminoase cu diafragmă F/2-4,9, zoom optic 4x şi capacitate de focalizare de la 1 cm precum şi de un sistem suplimentar de iluminare cu 6 Led-uri, perfect la fotografierea de tip macro. Nu-i lipseşte un modul GPS pentru geo-codarea fotografiilor şi nici capacitate de filmare la rezoluţii full HD.

Din martie va fi disponibilă şi în România, la un preţ de aproximativ 320 euro. www. pentax.com.

Samsung Xcover 2

Xcover 2, noul smartphone "cu muşchi" de la Samsung, este protejat împotriva prafului, a picăturilor de lichid şi rezistă scufundat în apă până la o adâncime de 1 metru, timp de 30 de minute.

Toate acestea într-un corp destul de compact pentru categoria din care face parte, cu o grosime de numai 12mm şi o greutate de 149 grame.

Vine echipat cu sistemul de operare Android 4.1, are un ecran de 4 inchi cu rezoluţie 800x480 pixeli, un procesor dual-core la 1GHz, memorie RAM de 1GB, stocare internă de 4GB expandabilă prin carduri microSD şi GPS cu harta Google preîncărcată. De asemenea, dispune de o cameră foto de 5 megapixeli cu buton declanşator dedicat, pentru a putea fotografia chiar şi sub apă.

Din martie va fi disponibil, la un preţ aproximativ de 310 euro.

BlackBerry Z10

BlackBerry revine în atenţia consumatorilor cu un terminal cu un design modern, în pas cu timpurile, şi o construcţie de calitate, aşa cum trebuie să arate un adevărat smartphone de business.

Z10 dispune de un ecran de 4,2 inchi cu o rezoluţie de 768x1280 pixeli, procesor dual-core la 1,5GHz asistat de un chipset grafic Adreno 225, 2 GB memorie RAM, stocare internă de 16GB expandabilă prin carduri microSD cu capacitate de până la 64GB şi o cameră de 8 megapixeli.

Noul sistem de operare OS10 aduce o interfaţă adusă la zi, intuitivă şi accesibilă printr-o suită de gesturi tactile, capacitate de multitasking, hub de socializare, magazin de aplicaţii, iar noul BlackBerry Messenger are funcţie de videoconferinţă.

Din luna aprilie va fi disponibil şi în România.