Gadget

Cum e posibil să faci magie prin tehnologie? Se ia o formaţie de muzică românească, se adaugă tehnologia 5G şi un tânăr talentat, iar rezultatul este un concert live în care pe scenă a fost integrată şi o hologramă

20 mar 2019 501 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Luca Mihail Leaua are zece ani şi visează ca, alături de chitara sa, să ajungă pe marile scene ale lumii, acolo unde au urcat înaintea lui nume care au scris istoria muzicii. Ca orice artist la început de drum însă, ideea de a interpreta în faţa unui public numeros vine la pachet cu o serie de emoţii care pot deveni copleşitoare la o vârstă atât de fragedă.

Şi totuşi, la jumătatea lunii februarie, tânărul chitarist a reuşit să cânte pe scena de la Romexpo fără să fie prezent fizic acolo. Nu, nu este scenariul unui film SF, ci o realitate devenită posibilă cu ajutorul tehnologiei 5G oferită de Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă şi una dintre cele mai mari companii locale. Această tehnologie a făcut ca holograma lui Luca Mihail Leaua să fie prezentă pe scenă alături de trupa Viţa de Vie.

„Împreună cu Vodafone am făcut un miracol, pe care noi îl numim magie prin tehnologie. (Apare holograma lui Luca Mihail Leaua - n.red.) Şi acum vă întreb: sunteţi pregătiţi să facem imposibilul să se întâmple?“, a spus în deschiderea concertului Adrian Despot, solistul trupei Viţa de Vie.

El a adăugat că acesta a fost primul show live susţinut de o hologramă cu ajutorul tehnologiei 5G.

Primul val major de trecere înspre 5G va fi cel mai probabil în 2019-2020, din perspectiva pieţei, iar furnizorii din toată lumea pregătesc infrastructura de reţea pentru a lansa o reţea wireless mai rapidă şi mai scumpă. În timp ce este adevărat că multe industrii vor beneficia de o conectivitate mai bună - de la maşini autonome, drone, realitate virtuală şi IoT, spre exemplu - majoritatea oamenilor vor beneficia de această tehnologie doar prin telefoane adaptate pentru 5G.

„Vodafone România a folosit întotdeauna cele mai noi tehnologii pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor, începând chiar de la primul apel de voce realizat în reţeaua noastră digitală, în 1997“, spune Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone România.

Ea a asistat la concert alături de alţi membri ai echipei de conducere a Vodafone care au fredonat melodiile formaţiei Viţa de Vie. Adrian Despot, solistul formaţiei, l-a avut alături, deşi doar virtual, pe tânărul muzician Luca. El se afla de fapt într-o încăpere la aproximativ 2 km distanţă de sala de concert, suficient de departe pentru a-şi depăşi temerile, dar suficient de aproape pentru a fi pe scenă cu ajutorul tehnologiei 5G.

„Am marcat de-a lungul anilor multe premiere reuşite. Acum, folosim capabilităţile 5G în practică şi inovăm din nou, de această dată la intersecţia dintre arta spectacolului live şi tehnologia de ultimă oră, pentru a-i da unui tânăr muzician talentat curajul să-şi depăşească teama de scenă şi să-şi transforme visul în realitate. Îi dorim ca mâine să devină un adevărat star în muzică. Astăzi, a simţit o parte din această experienţă, iar acest lucru ne demonstrează că viitorul este deja prezent“, mai spune Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone România.

Holograma adusă la viaţă prin tehnologia 5G a făcut posibilă transmisiunea audio şi video la nivelul de înaltă calitate necesar, precum şi sincronizarea artiştilor pe toată durata evoluţiei lor live.