Gadget

Asus Transformer: tableta care se transformă în laptop

26 mai 2011 656 afişări de Bogdan Alecu
Din aceeaşi categorie
Asus Transformer: tableta care se transformă în laptop

Asus se pregăteşte să intre în forţă pe segmentul tabletelor şi să concureze de la egal la egal cu Apple, Motorola, BlackBerry şi Acer pe cel mai nou şi mai dinamic segment al pieţei IT&C.

În condiţiile în care Asus este cunoscut pe piaţa ultraportabilelor prin EEE-PC-uri, care au "inven­tat" practic netbookurile, compania din Taiwan oferă, cu noua tabletă Transformer, posibilitatea de a o transforma într-un minilaptop prin intermediul unei tastaturi QWERTY.

Asus Transformer rulează sistemul de operare Android 3.0 Honeycomb, care a fost optimizat pentru un display de mari dimensiuni (faţă de un smartphone). În plus, în curând Transformerul va beneficia de un upgrade la versiunea 3.1 a sist­e­mului de operare de la Google, cu o interfaţă îm­bunătăţită, widgeturi expandabile şi compatibilitate cu o gamă mai variată de periferice USB.

Asus Transformer este "propulsat" de un procesor Nvidia Tegra 2 dual-core T250, care include şi accelerare grafică. Acesta este suficient de puternic pentru a susţine performanţele tabletei, indiferent dacă lucrăm în office (da, se pot edita documente şi tabele în excel), jocuri 3D sau filme HD - toate s-au derulat lin, fără nicio încetinire. Singurul lucru care se poate critica este faptul că softul nu era încă 100% gata în momentul testării, iar anumite aplicaţii precum cea pentru cărţi digitale fie nu funcţionau, fie se blocau, dar aceste probleme s-au rezolvat cu un update de firmware.

În ceea ce priveşte construcţia, Asus reuşeşte să atingă cu brio standardele de calitate impuse de Apple cu iPad. Avem un ecran protejat de Gorilla Glass foarte rezistent şi un spate care nu necesită o husă protectoare, având o textură specifică laptopurilor ultraportabile. Tot la bile albe intră şi butoanele ergonomice care nu au niciun fel de joc. Suplimentar, în partea de jos a tabletei există un port care îi permite conectarea la o tastatură ex­ter­nă care include şi o baterie ce extinde autonomia.

Displayul de 10,1 inchi are o rezoluţie de 1280x800 pixeli cu tehnologie LED şi panel IPS care oferă un­ghiuri de vizuali­zare de aproape 178 de grade şi o claritate demnă de un LCD pentru desktop.

Pentru a se alinia tendinţelor, Transformer dispune atât de o cameră de 5MPx pe spate, cât şi de una de 1,2 MPx în faţă, pentru videoconferinţe, "transferul" dintre cele două putând fi efectuat foarte uşor, chiar şi în timpul unei conversaţii.

În ceea ce priveşte comunicarea, tableta dispune de reţea wireless, Bluetooth, un cititor de carduri microSDHC, conector pentru căşti şi un port mini-HDMI pentru conec­tarea la un display extern. Dockul ada­ugă un cititor de carduri SD şi două porturi USB, care sunt proiectate în special pentru a conecta periferice precum un mouse, decât pentru a transforma tableta într-un PC.

La eMag noua tabletă poate fi deja comandată cu un preţ de pornire de 1.799 de lei pentru versiunea cu 16 Gb şi 2.199 de lei pentru cea de 32 Gb. Spre comparaţie, un iPad2 de 16 Gb costă 2.399 lei, Motorola XOOM de 32 Gb - 2.699 de lei, Acer A500 de 32 Gb - 2.099 de lei, iar BlackBerry PlayBook 16 Gb (de 7 inchi) - 2.199 de lei. Aşadar, Transformer nu este chiar cea mai ieftină tabletă de pe piaţă, dar cu siguranţă nici cea mai scumpă. Potrivit unor surse din piaţă, versiunea "3G" a tabletei va costa cu 400 de lei mai mult decât cea dotată doar cu wireless.


Caracteristici tehnice