Gadget

Asus N55SF - Laptopul meloman

10 sep 2011 689 afişări de Bogdan Petre
Din aceeaşi categorie

Chiar dacă în ultima perioadă au fost mai prezenţi în atenţia publică cu tableta Transformer, cei de la Asus rămân la fel de activi şi pe piaţa laptopurilor, de orice categorie ar fi ele. De data aceasta prezentăm modelului N55SF, un "desktop-replacement" cu puternice valenţe multimedia pe care l-am văzut prima dată, înainte de a-l testa, la târgul Computex 2011 din Taipei.


La N55SF se vede că designerii Asus au început să acorde mai multă atenţie finisajelor şi materialelor utilizate. Noul model are un aspect mai pe placul europenilor, chiar dacă încă nu au renunţat la plasticul lucios, un mediu prietenos cu amprentele, prezent atât pe capac cât şi pe rama din jurul ecranului. Chiar şi aşa, în acest mix de elemente metalice combinat cu plastice lucioase sau cauciucate, aspectul este unul echilibrat, cu aspiraţii premium, care îl face pretabil chiar şi spaţiilor de birouri, nu numai celor casnice. Singurul său dezavantaj la acest capitol este grosimea de 35.5mm, o valoare care îl face să pară masiv, butucănos. Totuşi, greutatea echipamentului este de 2.71 Kg, în limitele clasei sale, o categorie de portabile care părăsesc biroul mai rar.


Trebuie remarcat că trăsăturile sale mai corpolente se datorează în primul rând incintei acustice marca Bang&Olufsen. Aceasta include aceleaşi speakere care îl echipează şi pe vestitul NX90. În plus, pentru acoperirea spectrului de frecvenţe joase, cei de la Asus pun la dispoziţie un mini-woofer SonicMaster, utilizarea lui încălzind şi însufleţind sound-ul. Un mini-sistem audio care surprinde plăcut, atât prin claritatea şi calitatea sunetului, cât şi prin puterea redată, de ajuns pentru a acoperi liniştea unei camere. Mai rar întâlneşti astfel de calităţi la un laptop din aceeaşi categorie de preţuri sau chiar la altele mai scumpe, nu puţini fiind integratorii care neglijează acest aspect.


Este un echipament cu adevărate capacităţi multimedia, perfect pentru cei care ascultă muzică tot timpul. Dar nu numai pentru că Asus-ul N55SF este un laptop universal, de folos în orice activitate digital necesară, chiar şi în cele profesionale care necesită resurse hardware mai importante. Mărturie stă configuraţia care îi stă la bază: un procesor Intel Core i7 2630QM la 2Ghz, 4GB memorie RAM, tehnologie USB 3.0, stocare generoasă pe un hard disk de 750GB dar şi un sistem Optimus cu două plăci grafice: una Intel HD, activă în programele comune, cealaltă o Nvidia GeForce GT555M cu 2GB memorie dedicată care intră automat în acţiune în aplicaţiile multimedia sau în jocuri.


O fişă tehnică care poate oferi suport real de lucru în orice aplicaţie tip office sau de business, de navigare pe internet sau comunicare, vizualizare şi editare fotografică, grafică sau video HD la un nivel mediu de complexitate sau, de ce nu, la programare. Şi în jocurile de ultimă generaţie se comportă onorabil, chiar dacă nu la setările maxime. De amintit este şi funcţia "Instant On" care, la ieşirea din stand-by, poate activa sistemul de operare în maxim 2 secunde.


Modelul care va fi comercializat în România va dispune de un ecran de 15.6 inchi cu rezoluţie full HD (1920x1080 pixeli), astfel că utilizatorii vor beneficia la maxim de capacităţile sale de divertisment. De asemenea, va avea un finisaj non-glare, mat, care reflectă mai puţin lumina. Din pacate, nu va dispune şi de o unitate optică bluray combo, ci numai de una de tip dvd-rw.


Tastatura este destul de mare şi ergonomică pentru redactarea fluentă, confortabilă. Are şi bloc numeric separat, plus un grup de taste multimedia pentru ajustarea rapidă a volumului sau accesarea comenzilor de "Play" şi "Stop". Ca o consecinţă a aspectului general, touchpad-ul este mare, construit din acelaşi material ca cel al restpad-ului, plus că are funcţii multitactile.
Chiar dacă va fi deplasat rar de pe birou, astfel că autonomia lui aparent nu are o foarte mare importanţă, la utilizare în mod "Quiet Office", cu wi-fi-ul activat, a oferit 3 ore şi 40 de minute de lucru.
Laptopul Asus N55SF va fi prezent la vânzare din luna septembrie, la un preţ de aproximativ 3599 Lei, fără sistem de operare inclus.


Configuratia Tehnică


Ecran: non-glare 15.6 inchi, rezoluţie 1920x1080 pixeli
Procesor: Intel Core i7-2630QM la 2 Ghz
Memorie RAM: 4GB
Sistem Grafic: Optimus cu Intel HD şi Nvidia GeForce GT 555M
Stocare: 750GB
Unitate optică: DVD-RW
Sistem Audio: IcePower by Bang&Olufsen
Conectică: 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 1 x VGA, 1 x HDMI
Reţea: Ethernet Gigabit , Wi -Fi N
Dimensiuni: 379.3 x 260.47 x 35.5-35 mm;
Greutate: 2.71 Kg

Concluzii

Pro

- Configuraţie puternică
- Are unul dintre cele mai bune sisteme audio existente pe un laptop
- Ecran şi tastatură de calitate
- Autonomie decentă
- Preţul

Contra


- Păstrează amprentele pe orice suprafaţă, mată sau lucioasă.
- Nu are sistem de operare preinstalat
- Este mai voluminos decât alte echipamente din aceeaşi categorie