După Afaceri

Din vorbă-n vorbă cu… Laurenţiu Duică, fondatorul Winstone, despre trabucuri, parfumuri orientale şi tabieturi zilnice sau săptămânale

18 mai 2023 201 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Are două decenii de experienţă în piaţa de real estate care implică spaţiile industriale şi logistice din România, fiind unul dintre experţii incontestabili ai acestui sector. Şi-a început cariera ca director de logistică la distribuitorul de băuturi Rio Bucovina, unde a avut în subordine două fabrici şi peste 400 de şoferi. A urmat experienţa acumulată la FM Logistic, unul dintre marii jucători de profil, unde a fost director comercial.

Următoarea „oprire“ a fost la P3 Parks, la intrarea pe piaţa locală a grupului ceh, când a preluat rolul de head of development. Mai târziu, a ajuns la firma de consultanţă imobiliară Colliers, unde a fost partener şi head of industrial, iar în urmă cu un an a fondat Winstone, o companie de consultanţă care oferă servicii complete clienţilor din piaţa de logistică şi nu numai. Pe Laurenţiu Duică îl fascinează potenţialul turistic al României, succesul şi parfumurile cu note orientale. Preferă vinul alb sec şi nu se poate desprinde de veste, care au devenit un must în garderoba lui. Cochetează cu baschetul, nu ratează micul dejun şi vorbeşte despre tabieturile lui într-un interviu acordat revistei După Afaceri Premium.

 

Un obiect pe care îl port întotdeauna cu mine şi care mă reprezintă este...

poza copiilor mei, în portofel. Astfel, de câte ori o privesc, îmi aduc aminte care sunt cele mai importante lucruri în viaţă. Logistica pentru mine nu este doar un business, ci este şi o mare pasiune. Iar asta mă face să mă pierd deseori în vârtejul proiectelor şi să pun pe plan secundar ceea ce contează cu adevărat în viaţă: familia. Imaginea copiilor mei în fotografie mă ajută să păstrez un echilibru.

 

Cartea pe care o citesc acum este... 

„Psihologia banilor“, de Morgan Housel. Este o carte foarte interesantă, pe care o recomand. Pe lângă informaţiile utile legate de instrumente financiare, este o carte pentru educaţia financiară pe care nu o găseşti în şcoală sau în cursuri de profil. Sunt adeptul dezvoltărilor echilibrate, organice, iar Morgan Housel evidenţiază faptul că orice speculaţie vine cu o notă de plată, într-un final. Să fii raţional în privinţa investiţiilor este esenţial pentru a putea obţine ceea ce îţi doreşti.

 

Pasiunea mea este...

succesul. Pot spune că logistica şi toată complexitatea ei sunt principala mea pasiune, iar succesul avut în ultimii 20 de ani se datorează şi faptului că ceea ce am făcut şi fac în continuare în logistică şi industrial este făcut cu pasiune.

 

Destinaţia de vacanţă pe care aş recomanda-o este...

Sardinia. Strălucirea ei este impresionantă. Am avut sentimentul că sunt într-un loc care îmbină plajele exotice din Bali cu pasiunea inconfundabilă a Italiei, iar frumuseţea peisajelor din acea zonă m-a făcut să conştientizez cât de mici suntem noi, ca oameni, în faţa măreţiei naturii. Să închiriezi o maşină şi să opreşti din golf în golf, pe plaje cu nisip roz, plaje unde auzi doar valurile Mediteranei şi gândurile tale, este o reţetă de vacanţă care nu va da greş niciodată. Porto Cervo şi Porto Rotondo sunt printre locurile mele preferate de acolo.

 

O descoperire recentă din România este...

Faptul că este o ţară cu un potenţial extraordinar de dezvoltare. Nu este o descoperire nouă, ştim de mult acest lucru, tocmai de aceea prin businessul nostru promovăm intens România, prin susţinerea investiţiilor în toate zonele ei. Discrepanţele sunt însă majore de la un judeţ la altul, din păcate! Sunt născut şi crescut într-o zonă superbă, la poalele munţilor, iar frumuseţea extraordinară a acestei zone a fost descoperită de foarte mulţi doar după invenţiile din zonă. Aşadar, cine nu a fost pe Transalpina până acum are ocazia să meargă cu maşina sau motorul/ bicicleta şi să descopere această zonă superbă.

 

Ceasul pe care îl port la mână este...

întotdeauna cel care mă face să fiu prezent la timp în cele mai importante momente din viaţa mea.

 

Parfumul meu preferat este...

cel cu influenţe orientale puternice. Am mai multe parfumuri în acest stil, pentru că îmi dau sentimentul puterii şi al posibilităţilor infinite.

 

Beau întotdeauna cu plăcere...

în compania persoanelor potrivite.

 

Primul lucru pe care îl fac când ajung într-un oraş nou este...

o plimbare pe jos în centrul lui. Îmi place să observ oamenii, cred că ei spun foarte multe despre oraşul respectiv. Expresia românească „omul sfinţeşte locul“ este una în care cred cu tărie.

 

Cea mai recentă realizare este...

 Mă bucur foarte mult că în ultima perioadă am avut realizări mari atât în plan personal, cât şi profesional, iar dacă ar fi să le menţionez separat, faptul că în sfârşit ne-am achiziţionat o casă în oraş, lucru ce ne reduce timpul în trafic, este o realizare personală majoră pentru mine. Profesional, faptul că Winstone este implicată în proiecte strategice ce sprijină dezvoltatorii pentru a se putea menţine competitivi într-o piaţă europeană foarte dificilă şi plină de schimbări mă face să cred că, pe lângă restul proiectelor, această realizare este cea mai semnificativă. 

 

Restaurantul meu preferat este…

Prin prisma jobului, mare parte din timp mi-o petrec şi în restaurante, aşa că aş putea fi ales în juriu la concursurile bucătarilor.  Însă cel mai mult mă atrage un restaurant care are multe mâncăruri tradiţionale gătite sub atenta supraveghere a proprietarului, aşa că The Grill rămâne unul din preferatele mele.

 

În frigiderul meu veţi găsi întotdeauna...

iaurt şi lapte. Nu pot lipsi la micul dejun, masa pe care cei doi copii nu au voie s-o evite şi nici eu, prin natura lucrurilor, automat.

 

Plăcerea mea vinovată este...

trabucul. Sunt pasionat, iar mirosul unui trabuc de calitate mă face să-l încerc şi să nu renunţ aşa uşor la a fuma trabuc.

 

Obiectele mele preferate din garderobă sunt...

Pot spune că am schimbat cravatele cu vestele, pe care le combin cu plăcere la ţinutele smart casual, preferatele mele.

 

Vinul meu preferat este...

cel alb şi sec. Dacă este posibil, un vin natural 100%, făcut după reţete tradiţionale, este cel preferat.

 

Sporturile pe care le practic cu plăcere sunt...

În liceu am jucat handbal, am devenit mult mai disciplinat datorită lui şi m-a ajutat mult în viaţă acest lucru. Colaborarea cu echipa face diferenţa în toate cazurile (mai ales în business). Însă cu mare plăcere joc baschet, fiind ajutat şi de înălţime mai mult ca restul. Iar faptul că băiatul meu Tudor joacă baschet mă face să ajung mai des pe la sălile respective sau să joc cu el 1 la 1.

 

Un artist pe care l-aş colecţiona dacă aş putea este...

Fără a fi un fin cunoscător, am ajuns să cunosc oameni din diferite domenii, inclusiv cel artistic şi aici mă refer la pictură. Neurmărind însă cu un scop acest lucru, am început să colecţionez lucrări ce poartă semnătura pictorilor Eugen Raportoru (Dumitru – n. red.), Macovei şi (Dumitru Mihai – n.red.) Glodeanu, cu stiluri diferite, dar cu lucrări ce m-au impresionat şi continuă să o facă.

 

Bijuteriile mele preferate sunt... 

Nu sunt o persoană care să aibă astfel de pasiuni sau cunoştinţe în domeniu. În afară de verighetă, am purtat în perioada de „adolescent rebel“ cercel şi lănţişoare de argint.

 

Ultima masă care m-a impresionat cu adevărat a fost...

Au fost destul de multe, cea mai recentă cred că a fost în Toscana, la un domeniu viticol superb.

 

Cel mai frumos apus l-am văzut în...

Dubai, pe dunele de nisip.

 

Tabieturile mele sunt...

Faptul că îmi sun săptămânal fraţii cu video a devenit un tabiet. La fel şi ceaiul zilnic de ghimbir savurat la birou.