După Afaceri

Din vorbă-n vorbă cu Horia Adrian, CEO Holcim România, despre rockul din sânge, gustul copilăriei şi cel mai bun vin roşu

01 mai 2019 1344 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Numele lui se leagă, de aproape două decenii, de cel al producătorului francez de materiale de construcţii Holcim, lider pe piaţa locală cu un business de peste un miliard de lei anual. Pentru Holcim, Horia Adrian a lucrat întâi în România, apoi în Azerbaidjan timp de patru ani, iar ulterior în Rusia, vreme de şase ani. Din februarie 2018, este CEO al Holcim România, dar şi market head al gigantului LafargeHolcim pentru Europa emergentă, conducând activitatea companiei din Bulgaria, Serbia, Azerbaidjan şi Republica Moldova. Horia Adrian este primul român care conduce activitatea locală a Holcim după fuziunea cu Lafarge, parafată în 2015.

Nu toată cariera executivului este legată de acest gigant însă. Primul său job după absolvirea facultăţii a fost la combinatul Sidex din Galaţi şi, mai târziu, la şan-tierul naval din Mangalia, el fiind originar din Constanţa. Din locurile natale, au rămas să-l însoţească de-a lungul vieţii şi al lumii gustul de bragă şi cel de plăcintă aburindă cu brânză. Spune despre el că este un CEO „atipic“ şi că istoria este o pasiune incurabilă a sa, pe care, de altfel, nu doar că nu vrea să o „trateze“, dar o alimentează de câte ori are ocazia, în orice oraş nou, vizitând muzeele cu mărturii ale trecutului.

 

Un obiect pe care îl port întotdeauna cu mine şi care mă reprezintă...

De fapt sunt două obiecte pe care le port întotdeauna cu mine: căştile şi butonii de cămaşă în formă de chitară. Veţi vedea de ce mă reprezintă, citind mai jos.

 

Cartea pe care o citesc acum este...

„Romanovii 1613-1918“ a lui Montefiore. Sunt pasionat de istorie de când mă ştiu şi sunt convins că cele mai mari progrese pe care le-a făcut umanitatea au avut loc atunci când am avut entuziasmul viitorului, dar şi înţelepciunea trecutului în gând.

 

Pasiunea mea este...

muzica. Ascult cu plăcere orice muzică bună, deşi apropiată de sufletul meu va rămâne întotdeauna muzica rock. A, şi bineînţeles că atunci când ascult muzică îmi place să şi dansez!

 

Destinaţia de vacanţă pe care aş recomanda-o este...

Azerbaidjan. Am trăit şase ani acolo şi, dacă vreţi să descoperiţi farmecul unor locuri apropiate de Drumul Mătăsii din trecut, unde Europa se împleteşte cu Orientul, recomand cu căldură să vizitaţi această ţară. Nu staţi numai în oraşul Baku, plimbaţi-vă peste tot, mai ales într-o drumeţie prin munţii Caucaz.

 

O descoperire recentă din Bucureşti este...

restaurantul „Raionul de Peşte“ din Piaţa Dorobanţi. Îmi place atmosfera familială în care se mănâncă şi, chiar dacă nu sunt un consumator de peşte, aici mănânc cu plăcere acest preparat.

 

Un monument, muzeu, clădire care m-a impresionat în călătoriile mele este...

oraşul Esfahan, odinioară capitala Imperiului Persan şi denumit „Half of World“. Este unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume, cu o bogată moştenire culturală, datorată multor influenţe din îndelungata sa istorie. M-a fascinat în special piaţa centrală, cu micile ateliere de pictură miniaturală sau de manufactură din metal. Este un loc deosebit, plin de culoare, cu un miros autentic de mirodenii orientale. Un oraş unde timpul a stat în loc şi care îţi oferă o mare bucurie sufletească. 

 

Ceasul pe care îl port la mână este...

Apple. Este practic şi mă trage de mânecă atunci când nu fac mişcare îndeajuns!

 

Parfumul meu preferat este...

Terre d’Hermes de la Hermes. Îmi plac îndeosebi aromele apropiate de mirosul lemnului.

 

Beau întotdeauna cu plăcere...

bragă sau kvas. Sunt din Constanţa, iar acesta este gustul copilăriei mele. Din păcate, nu prea se mai găseşte. Kvas, care este apropiat de bragă, găseşti în Rusia sau Azerbaidjan. 

 

Primul lucru pe care îl fac când ajung într-un oraş nou este...

să vizitez muzeul de istorie! Predictibil, nu-i aşa?!

 

Cea mai recentă achiziţie exclusivistă este...

nu ştiu dacă să-i spun exclusivistă sau nu. Am tricoul original cu semnătura lui Steven Gerrard, purtat la finala FA Cup din 2012, câştigată de Liverpool pe Wembley. Sunt fan Liverpool din anii ’80.

 

Cea mai recentă realizare...

Este făcută împreună cu colegii de la Holcim: obiectivele companiei pe 2018! :) 

 

Bijuteriile mele preferate sunt...

nu am. Port la petreceri brăţări de rocker.

 

Un artist pe care l-aş colecţiona dacă aş putea este...

Jackson Pollock, un pictor abstract expresionist american. Picturile lui îţi dau acea scânteie de gândire creativă şi te inspiră.

 

Sporturile pe care le practic cu plăcere sunt...

Fotbalul şi baschetul. Sunt un fan al sporturilor de echipă şi îmi place să câştig.

 

Restaurantul meu preferat este...

Nobu din Moscova. O poezie în farfurie şi o delectare a gusturilor, de fiecare dată.

 

Un loc de neuitat pe care l-am descoperit în călătoriile mele este...

Zanzibar, Pongwe beach Hotel, locul perfect de reîncărcat bateriile, mângâiat de razele soarelui la apus, ascultând freamătul oceanului.

 

În frigiderul meu veţi găsi întotdeauna...

mere. Mănânc mere când citesc, lucrez, când ascult muzică sau mă uit la un film. Sunt un mare fan al merelor!

 

Ultima masă care m-a impresionat cu adevărat a fost...

la restaurantul Nor în Bucureşti, am fost cu colegii de curând şi am mâncat Raţa din Nori cu parfum de trufe. Delicios! Bravo!

 

Plăcerea mea vinovată este...

plăcinta cu brânză, mai ales când este caldă. Şi cu braga... mi s-a făcut poftă doar scriind.

 

Obiectele mele preferate din garderobă sunt...

Cămăşile! Cele în genul lui Jimi Hendrix în special. Îmi place să le port inclusiv la birou. Sunt un CEO mai atipic, nu-mi place termenul de corporatist. Cred că, purtând altfel de cămăşi, rămân fidel stilului meu de lucru: fac totul din suflet şi cu pasiune!

 

Vinul meu preferat este...

Prince Matei, un vin merlot roşu. Sunt de părere că cele mai bune vinuri roşii sunt cele româneşti!