După Afaceri

Despre viaţa de după cancer

05 mar 2024 160 afişări
Din aceeaşi categorie

Gheorghe Peltecu este medic primar în obstetrică-ginecologie, profesor universitar şi doctor în ştiinţe medicale, specializat în chirurgie ginecologică oncologică, chirurgie laparoscopică şi chirurgie oncologică mamară. În ultimii 35 de ani s-a dedicat pasiunii pentru meseria pe care a învăţat-o şi pe care a studiat-o fără întreruperi. Pasiunea l-a mânat să profeseze în străinătate, de unde a adus în România o abordare diferită a modului în care este privit cancerul.

A condus circa două decenii spitalul Filantropia, activează acum în cadrul Regina Maria şi a fondat clinica Nativia, un centru dedicat sănătăţii femeii. Ce spune Gheorghe Peltecu despre prevenţia cancerelor ginecologice, despre viaţa de după cancer şi despre cum vrea să crească, alături de colaboratorii săi, gradul de conştientizare şi educare a femeilor din România?

 

„În România femeile mor de unul din cele mai uşor de prevenit şi tratat cancere: cel al colului uterin“, atrage atenţia Prof. Univ. Dr. Gheorghe Peltecu, unul dintre cei mai aprecizaţi medici specializaţi în tratarea cancerelor ginecologice din România. El subliniază faptul că simptomele pe care le pot prezenta unele femei cu cancer nu sunt decât rareori manifestări incipiente de boală, iar în medicina modernă, bazată pe programe de prevenţie, depistarea bolii trebuie făcută înaintea apariţiei simptomelor. De asemenea, Gheorghe Peltecu aminteşte de importanţa prevenţiei şi spune că în România prevenţia cancerului de sân şi a unora din cancerele ginecologice se realizează prin screening, adică prin testarea întregii populaţii feminine. Iar pentru prevenţia cancerului de col se recomandă vaccinarea HPV.

„Cele mai frecvente cancere ale femeii în România sunt cancerul de sân şi cancerul de col uterin, cu o incidenţă de 26,9 % şi respectiv 7,5% din totalul cancerelor femeii. Dacă incidenţa cancerului de sân este similară altor ţări europene, cea a cancerului de col uterin depistat în faze avansate ne situează pe primul loc în Europa. Incidenţa acestor cancere este crescută din cauza absenţei unui program naţional de screening“, subliniază Gheorghe Peltecu, adăugând că screeningul cancerului de col uterin începe de la vârsta de 25 ani şi trebuie făcut prin testarea prezenţei tulpinilor HPV cancerigene. Când acestea sunt prezente se recomandă şi testarea Papanicolau. Pe de altă parte, screeningul pentru depistarea cancerului de sân se face prin mamografie.

În plus, Gheorghe Peltecu subliniază faptul că un program naţional de screening nu trebuie doar să diagnosticheze stările precanceroase sau cancerul, ci să şi trateze cazurile depistate.

 

Există viaţă după cancer?

Gheorghe Peltecu aminteşte că stabilitatea emoţională a pacientelor care primesc diagnosticul de cancer este extrem de importantă. 

„Medicul şi echipa medicală au un rol decisiv în susţinerea pacientei diagnosticate cu cancer. Atât prin încrederea conferită, cât şi prin compasiune. Un rol aparte ar trebuie să îl aibă psihologii specializaţi pe consilierea pacientelor bolnave de cancer şi navigatorii, adică acele persoane care îndrumă femeile diagnosticate cu cancer către centre specializate.“

El subliniază că supravieţuitoarele cancerelor trebuie să reintre într-o viaţă normală, iar această atitudine pozitivă trebuie să fie insuflată de medicii care le-au tratat, de psihologi, dar mai ales de asociaţiile de femei care au trecut prin boală şi s-au vindecat.

 

Pasiunea continuă la Regina Maria şi Nativia

Gheorghe Peltecu a condus aproape 20 de ani Filantropia, cea mai longevivă unitate spitalicească de obstetrică şi ginecologie din România, iar în prezent activează în cadrul reţelei de sănătate Regina Maria.

„Proiectul Filantropia este realizarea vieţii mele profesionale“, a punctat el. De altfel, la Filantropia a lucrat peste 30 de ani.

Spune că a ales Regina Maria deoarece a găsit aici medici cu care colabora dinainte de apariţia spitalelor private, deoarece a găsit cea mai mare deschidere către nou şi dezvoltare şi cea mai mare deschidere pentru acceptarea şi integrarea ginecologiei oncologice într-un spital de chirurgie.

„Am adus cu mine experienţa mea profesională şi organizatorică şi dorinţa de a forma o echipă de ginecologie oncologică integrată firesc într-o echipă multidisciplinară de chirurgi, ima-gişti, oncologi medicali, cardiologi, anestezişti.“

În 2020, Gheorghe Peltecu a fondat Nativia, despre care spune că a fost concepută ca un serviciu ambulator, cu scopul de a deveni un centru de sănătate a femeii. În 2023, Nativia s-a alăturat reţelei Regina Maria. În cadrul Nativia, colaboratorii medicului sunt oameni formaţi în cadrul spitalului Filantropia şi supraspecializaţi în străinătate, dar şi alţi specialişti în domenii complementare (endocrinologie, neonatologie-pediatrie, ortopedie pediatrică, imagistică-mamografii, ecografie sân, radioterapie, genetică).

„O idee care mă preocupă este aceea de «Patient advocacy». Am început de câteva luni să vorbesc despre cancerele ginecologice, despre prevenţie, tratamente şi viaţa de după cancer. Plănuiesc să implic în acest proiect paciente, medici mai tineri din specializări complementare şi împreună să conturăm un proiect care să ridice nivelul de conştientizare şi educare în acest domeniu.“ În plus, el îşi doreşte să revigoreze Societatea Română de Ginecologie Oncologică, urmând să aibă ca obiective prioritare recunoaşterea sa ca o voce aparte în cadrul societăţilor medicale din România şi mai ales formarea de specialişti în ginecologie oncologică.

„A fi specialist în ginecologie oncologică înseamnă a practica doar ginecologie oncologică. Acest deziderat implică şi un sprijin instituţional (Ministerul Sănătăţii, facultăţile de medicină), dar şi o recunoaştere din partea societăţilor profesionale chirurgicale: ginecologia oncologică este o specialitate distinctă.“

 

Dar ce îl mână pe Gheorghe Peltecu în luptă şi ce îl face să fie încă activ şi motivat în această profesie?

 „Pasiunea. Pasiunea de a practica meseria pe care am învăţat-o, de a fi la curent cu noutăţile pe care să le aplic în practică, de a consulta şi de a stabili diagnostice dificile, de a opera, de a reda sănătatea, de a comunica experienţa personală la conferinţe, de a scrie şi a coordona tratate, de a transmite experienţă unei noi generaţii.“

Dr. Peltecu, un pasionat de sporturi precum ciclism, caiac, wakeboard, ski alpin şi înot consideră că sportul are un rol esenţial în echilibrul mental şi fizic al unui individ.

https://peltecu.ro