După Afaceri

Cine şi-a lăsat economiile pe mâna lui este mai bogat cu 55%. Care este povestea celui mai performant administrator de averi, omul care a mizat corect pe aprecierea francului elveţian

13 ian 2016 10431 afişări de Roxana Pricop
Din aceeaşi categorie

PER, pips, randament alpha sau beta sunt doar câţiva din termenii pe care doar iniţiaţii în asset management îi înţeleg. Scopul final este obţinerea  unui randament peste media pieţei. Iar fondul Audas Piscator administrat de Dragoş Balaci a luat în 2015 titlul de performer cu un câştig de 55% în euro, mult peste media pieţei.

Administrarea de active sau asset management-ul nu este un domeniu uşor: pieţele de acţiuni sunt mai imprevizibile ca oricând, iar obligaţiunile şi-au cam pierdut titlul de active „risk-free“. Azi eşti pe val, mâine dacă faci un pas greşit poţi pierde tot. Studiile de specialitate spun că nouă din zece administratori de fonduri de acţiuni obţin randamente mai mici decât cele ale indicilor pe care îi urmăresc. Porneşti din start cu şanse reduse de a „supraperforma“, ar spune unii. Însă cei care îşi lasă economi­ile pe mâinile celor 10% trebuie să ştie că există exemple de administratori care, graţie experienţei şi talentului, reuşesc să bată indicii. Cu alte cuvinte, fondurile lor reuşesc să livreze „alpha“.

Dragoş Balaci, directorul general al societăţii de administrare Atlas Asset Management, este cel mai aproape de ceea ce numesc americanii administrator de „fonduri de hedging“. Fost dealer-şef la RBS Bank, Dragoş Balaci şi-a folosit experienţa în tranzacţionarea valutelor în administrarea averii clienţilor. Cariera de asset manager şi-a început-o în 2009 când alături de Liviu Arnăutu a fondat societatea de administrare Atlas Asset Management.

Astăzi administrează 60 de milioane de lei plasate în opt fonduri de investiţii ce reunesc averile investitorilor privaţi, plasamente ale altor fonduri de investiţii şi ale fondurilor de pensii private.

Fondul deschis de investiţii Audas Piscator pe care îl administrează a bătut în 2015 toţi indicii bursieri, cu un câştig de 55% în euro, folosind strategii de plasament mai puţin convenţionale în acţiuni, titluri de stat şi valute. Cu alte cuvinte, fondul a mizat corect pe aprecierea francului elveţian în faţa monedei europene, devenind astfel performerul anului. Tot francul elveţian, sau mai corect miza pe deprecierea francului faţă de euro, i-a adus titlul de performer al anului în 2013. Spre deosebire de acţiuni, care pot creşte sau scădea într-o singură zi şi cu 10%, fluctuaţiile zilnice ale valutelor sunt mult mai mici, de regulă de câteva puncte de bază, însă câştigul sau pierderea este multiplicată de marjă, care poate fi şi de 1 la 100. Pe 15 ianuarie 2015 când francul s-a apreciat cu 20% în faţa monedei europene, ajungând la paritate, anticiparea corectă a creşterii a echivalat cu o multiplicare a banilor.

Audas Piscator a înregistrat un câştig de peste 60% din 2009, când a fost lansat, până în prezent.

„Asset managementul îl privesc ca fiind infrastructura plus experienţa oferite clienţilor ca alternativă la timpul, implicarea şi uzura emoţională cerute de gestionarea activelor. Anii calendaristici sunt, în opinia mea, doar nişte borne pentru evaluări periodice. Există ani mai buni şi ani mai slabi, însă relevant este ca media pe termen mediu şi lung să fie mulţumitoare pentru client“, spune managerul.

Fond de hedging (în traducere fond cu capital de risc) este încă o denumire exotică în România. În America managerii acestor tipuri de fonduri sunt printre cele mai populare şi urmărite personalităţi ale pieţelor financiare. Fondurile de hedging au câştigat notorietate pentru că se angajau să obţină randamente mai mari decât indicii de acţiuni prin investiţii şi strategii mai puţin tradiţionale. A rămas în istorie modul în care John Paulson a câştigat circa 15 miliarde de dolari pariind pe spargerea bulei imo­biliare din SUA.

Alături de exotismul denumirii de fond de hedging, o altă provocare pentru administratorii de active este ofensiva puternică a băncilor. Cu reţele puternice de distribuţie ce aparţin băncilor din grup, administratorii bancari precum Erste AM, Raiffeisen AM şi BRD AM au reuşit să controleze aproape 80% din piaţa locală de active evaluată la peste 20 mld. lei. Administra­torii independenţi, asemeni Atlas AM, au şanse de a se face remarcaţi în principal prin randamentele pe care le obţin. Un loc în primii trei administratori independenţi este obiectivul managerului Atlas AM pentru următorii ani. În prezent, societatea pe care o conduce deţine poziţia a patra. „Ne dorim să cre­ş­tem pe baze solide şi avem răbdare, iar în zece ani ne propunem să ocu­păm un loc pe podium în clasamentul administratorilor independenţi de fonduri din România. În ceea ce priveşte activele administrate, suntem mai înclinaţi spre latura calitativă a rezultatelor. Ne do­rim creşteri ale activelor în fiecare an, însă mai mult decât atât ne dorim ca rezultatele pe care le obţinem să depăşească performanţa medie a pieţei“, adaugă managerul.

Pasiunile unui administrator de bani? Am două pasiuni mari: cititul şi muntele. "Citesc foarte mult, de multe ori pe apucate din păcate din cauza programului foarte încărcat. Cât despre munte, nu există concediu, de vară sau de iarnă, în care să nu merg pe munte“, spune Balaci.