După Afaceri

Cine este Omer Tetik? Directorul executiv al Băncii Transilvania în timpul programului. După, este "the king of cool" la boardul unei bestii pe două roţi

13 iun 2017 7122 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Numele lui Omer Tetik este pentru cei mai mulţi sinonim cu lumea bancară, cu cifre multe, împrumuturi, active şi dobânzi. Şi nu degeaba, în contextul în care executivul conduce de aproape patru ani din poziţia de director general Banca Transilvania, a doua cea mai mare din România. Puţini ştiu însă că executivul turc este pasionat de „motoare“, fie ele jucăuşe precum scuterul Vespa cu care se deplasează prin oraş, fie „bestii“ precum motocicleta Harley Davidson pe care o scoate din când în când la plimbare.

 

„Am fost fascinat de motociclete încă din copilărie“, povesteşte el. Avea o bicicletă care semăna cu un chopper şi „eram foarte mândru de ea“. Se uita la filme cu Steve McQueen (supranumit „The King of Cool“ datorită aerului său rebel) şi era înnebunit după scramblere, respectiv după motoare uşoare şi compacte (au un rezervor mic) ce pot fi folosite şi off-road, şi în curse cu obstacole.

„Când eram la facultate am văzut filmul Easy Rider (din 1969, cu Denis Hopper, Jack Nicholson şi Peter Fonda - n.red.) şi am luat atunci o hotărâre: într-o zi o să am un Harley Davidson.“ Filmul, nominalizat la două premii Oscar, spune povestea a doi motociclişti care pleacă din Los Angeles către New Orleans la bordul a două Harley Davidson în încercarea de a se regăsi.

Primul Harley Davidson, Tetik şi l-a cumpărat acum mai bine de un deceniu, după ce mai mulţi ani viaţa şi cariera l-au ţinut ocupat cu munca, după cum recu­noaşte chiar el.

„Prima dată mi-am cumpărat un Harley Davidson Dyna SuperGlide.“ Asta era acum 12 ani. Apoi, de-a lungul anilor, în garajul lui Omer Tetik şi-au făcut loc mai multe modele şi totodată mai multe tipuri, inclusiv motociclete sport. Recunoaşte însă că preferatele lui rămân chopperele şi scrambelerele. „Întotdeauna.“

Un chopper este o motocicletă joasă, cu cadrul alungit, ce poate fi customizată după preferinţele celui care o conduce. Pentru pasionaţi, huruitul gutural al motorului este muzica preferată, mai ales la drum lung. Scramblerele pe de altă parte pot fi folosite în competiţiile de motocross, pe trasee de pământ special amenajate. Două tipuri de bestii ce se îmblânzesc diferit.

În garajul lui Omer Tetik se găsesc acum un scuter Vespa pentru oraş şi un Harley Davidson Fat Bob, cumpărate acum patru ani. Motocicleta o plimbă în timpul liber, iar scuterul oricând. „Din păcate, programul meu mă face dependent de maşină având în vedere că am întâlniri şi drumuri lungi. Dar deja colegii de la Banca Transilvania ştiu că merg la birou cu Vespa şi mă recunosc uşor pe stradă.“

Deşi de cele mai multe ori „motoarele“ sunt văzute ca nişte adevărate bestii pe două roţi, asta şi datorită faptului că ţin în frâu mulţi cai-putere, Omer Tetik nu este pasionat de viteză, ci de libertatea pe care o are pe două roţi. Preferă să savureze peisajul şi să se bucure de plimbarea în sine. „Primăvara, o muzică bună (în căşti - n.red.), cerul senin de deasupra şi vântul pe care-l simt pe motocicletă, toate mă fac să mă simt «viu» şi relaxat.“  Spune că îi plac chopperele pentru că reflectă modul său de a conduce şi scopul plimbării. „Dar mie îmi place şi sunetul motorului şi am avut noroc cu vecini înţelegători.“

Ca orice pasionat, el recu­noaşte că deja are mai multe modele pe wishlist. Ducati Scrambler Cafe Racer şi Triumph Bonneville T100 sunt pe primele locuri. „Mă gândesc să construiesc un café racer modificând o motocicletă veche, dar aştept să găsesc modelul potrivit.“

Tot pe lista de dorinţe şi planuri se numără o călătorie pe două roţi pe drumul Route 66 care traversează de la est la vest Statele Unite ale Americii.

„Route 66, de la coastă la coastă în USA, este fără îndoială o drumeţie pe care mi-aş dori să o întreprind. Şi poate un drum în jurul Toscanei.“ O să le facă pe ambele în următorii ani, adaugă apoi. Recunoaşte însă că alegerea ţine şi de copilotul său, soţia sa, Alexandra.

Ea este cea care-l însoţeşte cel mai des în drumeţiile sale, însă pleacă şi singur pentru că nu prea poate să se alinieze cu programul altora. „Viaţa mea de business este destul de intensă şi este strict programată. De obicei merg singur, uneori cu Alexandra.“

Omer Tetik conduce de circa patru ani activitatea Băncii Transilvania, una dintre cele mai puternice de pe piaţă, după ce anterior a fost preşedintele Credit Europe Bank. Tetik are 44 de ani, este cetăţean român, de origine turcă şi este născut în Germania. Locuieşte însă în România de circa 17 ani. Executivul, absolvent al Faculty of Economics - Middle East Tech­nical University, din Ankara, şi-a construit cariera în sistemul bancar, iar jobul îi lasă puţin timp liber pentru pasiunile sale, respectiv pentru plimbări pe două roţi.

Povesteşte că fiecare călătorie este o experienţă aparte, îi plac plimbările prin zona Transilvaniei, dar şi cele din Bucureşti până la Poiana Braşov. „Toate sunt relaxante pentru mine. Dar fac şi ieşiri de o oră - o jumătate de oră doar să-mi încarc bateriile.“ Când nu se dă cu motorul, face plimbări cu bicicleta, joacă baschet, citeşte sau ascultă muzică.

La întrebarea dacă are ca pasiuni şi alte mijloace de transport, ca avionul sau barca, Omer Tetik zâmbeşte şi recunoaşte că se simte bine pe pământ. „Încă fac plimbări cu longboard (un fel de skateboard mai lung) pe stradă. Anul trecut am primit un

longboard electric, Evolve Bamboo Series, de la soţia mea şi mă distrez foarte bine când mă plimb prin oraş.“

Este cea mai bună variantă de deplasare în oraş, spune el. Mai are şi „o jucărie gen boy-toy“, o maşină retro, Corvette Stingray, din 1972, care a devenit o plăcere comună a sa cu fiul său. „Şi o păstrez pentru el. Petrecem împreună mai mult timp lustruind maşina decât să facem plimbări cu ea“, încheie el râzând.